Πύργος: Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

«Δεν ξεχνάμε τέτοιες θηριωδίες…»

Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τελέστηκε χθες το πρωί στο μνημείο των Ηρώων στην κεντρική πλατεία Πύργου, όπου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και κατατέθηκαν στέφανα από την πολιτική ηγεσία του τόπου, ενώ λίγο νωρίτερα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πύργου είχε τελεστεί επίσημη δοξολογία από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανό.

Φέτος οι εορταστικές εκδηλώσεις ήταν για τα 101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και αποδόθηκε φόρος τιμής στις 353.000 ψυχές που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους το 1919.

Για την ημέρα μνήμης στη γενοκτονία των Ελλήνων Πόντιων ο κ. Διονύσης Καλαματιανός βουλευτής Ηλείας τόνισε ότι δεν θα επιτραπεί να ξεχαστούν τέτοιες θηριωδίες.

«Ημέρα μνήμης η σημερινή, θυμόμαστε τα αθώα θύματα της θηριωδίας των Τούρκων, θυμόμαστε και δεν θα επιτρέψουμε να συμβούν ξανά τέτοιες θηριωδίες εις βάρος του Ελληνισμού, κατά της Ανθρωπότητας».

Οι κ.κ. Διονύσης Καλαματιανός και Μιχάλης Κατρίνης, στην καθιερωμένη αναμνηστική φωτογραφία με τα μέλη του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ηλείας

Ο κ. Μιχάλης Κατρίνης βουλευτής Ηλείας στάθηκε στην προσπάθεια για διεθνή αναγνώριση αυτής της γενοκτονίας.

«Τιμούμε σήμερα τα 101 χρόνια από την γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, ενός από τα πιο δυναμικά και δημιουργικά κύτταρα του Ελληνισμού. Πάνω από 350.000  Έλληνες του Πόντου σφαγιάστηκαν, ξεσπιτώθηκαν, ξεριζώθηκαν, κατάφεραν όμως να αναγεννηθούν από τις στάχτες τους. Και για μας είναι χρέος μνήμης και τιμής, να πετύχουμε τη διεθνή αναγνώριση αυτής της γενοκτονίας, γιατί ο λαός που ξεχνά, δεν έχει μέλλον».

Ο κ. Βασίλης Γιαννόπουλος αντιπεριφερειάρχης Ηλείας στις δηλώσεις του τόνισε ότι δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε αυτή τη βαρβαρότητα εις βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού. «Όσα χρόνια κι αν περάσουν, δεν θα μας κάνουν να ξεχάσουμε την βαρβαρότητα και τον αποτροπιασμό της γενοκτονίας των Ποντίων. Ως έθνος τιμούμε τη μνήμη τους και διαφυλάττουμε με κάθε τρόπο την εθνική μας συνείδηση, ειδικά σε αυτόν τον δύσκολο καιρό. Επιθυμούμε ως έθνος αλλά και ως ανθρωπότητα να μην ξαναζήσουμε ανάλογες στιγμές».

Ο Δήμαρχος Πύργου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος στάθηκε στη δύναμη του Ελληνισμού και σε αυτούς που τον πολεμούν. 
«Σε μία λιτή εκδήλωση οι Πυργιώτες και η τοπική πολιτική ηγεσία αποδώσαμε φόρο τιμής στους αδικοχαμένους Ποντίους, άλλο ένα τμήμα του Ελληνισμού που με το αίμα του έγραψε σελίδες ιστορίας. Ένας λαός που κυριαρχεί με τη μεγαλύτερη δύναμη που έχει ο άνθρωπος, που είναι η γνώση, που είναι η τέχνη, που είναι ο πολιτισμός. Ο Ελληνισμός παραμένει μοναδικός άσβηστος φάρος στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, όσο κι αν οι άνεμοι και η θύελλα των καιρών θέλουν να τον λυγίσουν. Θα είμαστε για πάντα εδώ, σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο, με αυτόν τον ηρωικό λαό, αντιστεκόμενοι σε όλες τις ταπεινές και δόλιες σκοπιμότητες που επεξεργάζονται εναντίον των αξιών του Ελληνισμού. Εκφράζουμε τον θαυμασμό, την ευγνωμοσύνη, απέναντι σε όλους τους αγωνιστές του έθνους μας. Σήμερα είναι για τους αδερφούς Ποντίους, αύριο θα είναι για κάποιους άλλους. Κάθε μέρα είναι ημέρα μνήμης για τους αγώνες του ελληνισμού. Εύχομαι όμως να έχουμε ειρήνη, υγεία, που και αυτό απειλείται στις μέρες μας…».

Οι κ.κ. Βασίλης Γιαννόπουλος και Τάκης Αντωνακόπουλος κατέθεσαν στέφανα στο μνημείο των Ηρώων τιμώντας τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού από τους Τούρκους

Τέλος ο κ. Γιώργος Εφραιμίδης Πόντιος τρίτης γενιάς εξέφρασε το παράπονό του γι’ αυτούς που μιλάνε για ανταλλαγή πληθυσμών και όχι για γενοκτονία.

«Κάθε χρόνο αυτή η μέρα, μας πηγαίνει πίσω σε αυτά που διαδραματίστηκαν τότε. Από την πολιτεία έχει ψηφιστεί μεν η γενοκτονία, αλλά δεν είναι σύσσωμη αυτή η απόφαση. Ιστορικά κάποιοι βγαίνουν και λένε ότι δεν ήταν γενοκτονία, αλλά ανταλλαγή πληθυσμών. Ήταν μία καθαρή γενοκτονία και πρέπει να το συνειδητοποιήσει ο ελληνικός λαός. Οι άνθρωποι τότε από τη μία μέρα στην άλλη βρέθηκαν χωρίς σπίτια, χωρίς φαγητό, να πεθαίνουν στους δρόμους με τις οικογένειές τους. Πιστεύω ότι είναι πολύ δύσκολο για οποιοδήποτε λαό να του συμβεί κάτι τέτοιο δυστυχώς. Ακόμη και σήμερα αυτά συμβαίνουν. Με τον λαό της Τουρκίας δεν είχαν κάτι, ήταν αγαπημένοι και ζούσαν μαζί, όμως οι πολιτικοί ήταν αυτοί που δημιούργησαν αυτά τα πράγματα και αυτό δυστυχώς συνεχίζεται και σήμερα με άλλους λαούς».