Ηλεία Ιστορικά

Πύργος: Επίσκεψη στο Μουσείο και το Μνημείο του Πολέμου της Κορέας

Συνεχίζοντας μία μακρά παράδοση επισκέψεως σε ιστορικά μέρη της Ελλάδος, όπου πολέμησαν οι πρόγονοί τους στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, βρέθηκαν και αυτές τις ημέρες στην Ηλεία εκπρόσωποι του Αυστραλιανού Στρατού. Πρόκειται για τους απογόνους του ANZAC, του εκστρατευτικού Σώματος Νεοζηλανδών και Αυστραλών, που πολέμησαν στην Ευρώπη στο πλαίσιο της Βρετανικής Κοινοπολιτείας κατά του Άξονος. Τον Απρίλιο του 1941 πολέμησαν στον πλευρό των Ελλήνων στρατιωτών στην προσπάθεια αποκρούσεως της Γερμανικής εισβολής. Μετά από την αποχώρηση από την ηπειρωτική Ελλάδα συνέχισαν τον αγώνα στην Μάχη της Κρήτης, ενώ πολλοί αιχμαλωτίστηκαν από τους Γερμανούς.

Ζωντανές οι μνήμες από τον Κοινό αγώνα Ελλήνων και Συμμάχων το 1941

Κάθε χρόνο ομάδα βετεράνων και απογόνων τους επισκέπτονται τα ιστορικά μέρη της Ελλάδος που συνδέονται με την πολεμική εκείνη συμμετοχή, όπως την Δοϊράνη και τις Θερμοπύλες, αλλά και σημαντικά μέρη, όπως η Ολυμπία. Στο πλαίσιο αυτής της παρουσίας τους  στην Ηλεία επισκέπτονται το Μουσείο και το Μνημείο του Πολέμου της Κορέας, που έχουν δημιουργήσει ο Κωνσταντίνος και η Αργυρώ Φάρου στα Βυτιναίικα Πύργου.

Επικεφαλής της αποστολής ήταν και φέτος ο Συνταγματάρχης ε.α. του Αυστραλιανού Στρατού  κ. Γκράχαμ Φλίτον, ενώ την αποστολή συνόδευε ως ξεναγός η Δρ Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Ντάρχαμ Μεγάλης Βρετανίας κ. Ελένη Σουλιώτη. Ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Παλαιμάχων κ. Κωνσταντίνος Φάρος τους καλωσόρισε, ενώ για την Ιστορία του Μουσείου και της Ηλείας μίλησε στους επισκέπτες ο φιλόλογος κ. Γεώργιος Κουρκούτας.

Έγινε έπαρση της Σημαίας της Αυστραλίας και ανάκρουση των Εθνικών ύμνων Ελλάδος και Αυστραλίας, αλλά και κατάθεση λουλουδιών στο Μνημείο του Πολέμου της Κορέας. Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Φάρος στους 3 Ηλείους πεσόντες στην Κορέα, τα ονόματα των οποίων κοσμούν την πλάκα του Μνημείου.

Οι Αυστραλοί επισκέπτες μίλησαν με συγκίνηση για τις αναμνήσεις που  μετέφεραν σε αυτούς οι πολεμιστές συγγενείς τους από τα δραματικά εκείνα χρόνια για την Ελλάδα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του κ. Γκάβιν Άνφρανς, που ανέφερε σε όλους τους παρευρισκόμενους την πολεμική συμμετοχή και την αιχμαλωσία του θείου του Ρόυ Λότζ σε Μάχη με τους Γερμανούς στα Σφακιά της Κράτης τον Μάιο του 1941. Για χρόνια περίμενε την στιγμή να επισκεφτεί την Ελλάδα και να δει τα μέρη, όπου πολέμησε ο συγγενής του, που καταγόταν από την Τασμανία και ήταν διαβιβαστής.

Όλη η επικαιρότητα