Ηλεία

Πύργος: Επιτυχημένη εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Ενημερωτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Αποστολικής Διακονίας Ι.Μ. Ηλείας στην Κεντρική Πλατεία Πύργου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Διοργανωτές της εκδήλωσης είναι ο δήμος Πύργου, με την αντιδήμαρχο Ανδριάνα Αγγελακοπούλου να έχει επιμεληθεί αυτής, σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών.

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης Αθανάσιος, ο αντιδήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Μπόμπορης, η Στρατιωτικός του Νομικού Σώματος του ΓΕΕΘΑ και εκπρόσωπος της ΣΕΤΤΗΛ Ευγενία Χριστοπούλου, ο δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου Νίκος Κατσαρός, ο Αντιπρόεδρος του Δημόσιου Λιμενικού Ταμείου Πύργου Σάκης Αντωνόπουλος και πολίτες που θέλησαν να ενημερωθούν για το συχνό αυτό φαινόμενο που ονομάζεται κακοποίηση των γυναικών.

Η Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών έχει ορισθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 17 Δεκεμβρίου 1999. Σε αυτήν τη μέρα εστίασε η Αντιδήμαρχος Πύργου Ανδριάνα Αγγελακοπούλου, που ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, ενώ τόνισε ότι αποτελεί μείζον θέμα στην εποχή μας η κακοποίηση. Σημαντική μνεία έκανε στο Συμβουλευτικό Κέντρο Πύργου, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2013 και προσφέρει από τότε έμπρακτη βοήθεια στις γυναίκες που έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφή βίας ή εκμετάλλευσης. Τέλος, υποστήριξε ότι η λύση βρίσκεται αποκλειστικά και μόνο στα χέρια των γυναικών, αρκεί να αποκαλύψουν τη μορφή βίας την οποία βιώνουν.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης Αθανάσιος, αφού απηύθυνε χαιρετισμό στους παρευρισκομένους, μίλησε για την σημαντική προσπάθεια που κάνει η κ. Αγγελακοπούλου για την ενημέρωση του κόσμου για το σημαντικό αυτό γεγονός. Αιτιολόγησε το φαινόμενο αυτό της κακοποίησης ως φυσικό επακόλουθο της απομάκρυνσής μας από το Θεό. «Ο Θεός είναι η αγάπη, το φως, η ζωή και η πληρότητα όλων των πνευματικών αγαθών και θα έλεγα εσωτερικών βιωμάτων», τόνισε ο π. Αθανάσιος. Ακόμα, αναφέρθηκε στα στοιχεία που πρέπει να διαθέτει ένας γάμος για να μην υπάρχουν τέτοια κρούσματα, ενώ σε περίπτωση που χαθούν τα προβλήματα αυτά θεωρεί ότι η κοινωνία θα οδεύσει προς το καλύτερο. Κλείνοντας, εστίασε στη βοήθεια που προσφέρει η εκκλησία στις κακοποιημένες γυναίκες.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Γαβρίλης Λιατσής εστίασε περισσότερο στους χαρακτήρες των ανθρώπων που διαπράττουν τη βιαιοπραγία, ενώ έκανε λόγο και για τις χρηματοδοτήσεις Ε.Ε. και ΕΣΠΑ για τα περιστατικά αυτά, όπου  λόγω λανθασμένης δομής και λειτουργίας της ελληνικής πολιτείας επιτρέπονται όλα αυτά. Ιδιαίτερη αναφορά πραγματοποίησε στη σημαντική βοήθεια της εκκλησίας, ενώ υποστήριξε και το λάθος του να μην πιστέψει στην ωφελιμότητα αυτής της δομής, υποσχόμενος πως θα το κάνει στα εναπομείναντα χρόνια που θα είναι δήμαρχος. Όσον αφορά το μήνυμα που προσπαθεί να μεταφέρει η εκδήλωση, πιστεύει ότι θα εξαπλωθεί και την επόμενη φορά θα είναι πιο καλοστημένη η εκδήλωση. Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα του για τον ερχομό ενός καλύτερου αύριο, όπου δεν θα έχουμε ανάγκη τη συνδρομή διάφορων υπηρεσιών, όπως κοινωνικά παντοπωλεία κ.ά. και ότι όλα τα προβλήματα θα είναι άσχημες στιγμές του παρελθόντος που πέρασε. «Πρέπει να υπάρχει αλληλοσεβασμός ανάμεσα στα δυο φύλλα, ενώ όσοι διαπράττουν τέτοιες άσχημες πράξεις δεν πρέπει να μένουν ατιμώρητοι», υποστήριξε στο κλείσιμό του.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης, ακολούθησαν βίντεο σχετικά με τη βία κατά των γυναικών και την ανάγκη να σταματήσει αυτό το φαινόμενο, ενώ ο κοινωνιολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του δήμου Πύργου Θοδωρής Γιαννόπουλος και ο ψυχολόγος Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, εξήγησαν αναλυτικά στον κόσμο τους λόγους της ανάπτυξης αυτού του φαινομένου αλλά και λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην εξάλειψή του. Σημαντική όμως ήταν και η προσφορά του κοινωνικού λειτουργού Χρήστου Τουμπέκη, ο οποίος είχε προσφέρει σημαντική βοήθεια στην οργάνωση της εκδήλωσης.

Όλη η επικαιρότητα