Ηλεία

Πύργος: Επτά έφτασαν τα κρούσματα παράνομης υλοτομίας

Τις επτά έφτασαν συνολικά οι περιπτώσεις παράνομης υλοτομίας σε ισάριθμες θέσεις την τελευταία εβδομάδα στο δήμο Πύργου, αφού ύστερα από συνεχείς και καθημερινούς ελέγχους της υπηρεσίας του Δασαρχείου Πύργου εντοπίστηκαν ακόμα δυο νέες περιπτώσεις που ήρθαν για να προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες πέντε υποθέσεις που υπήρχαν τις προηγούμενες μέρες

Αναλυτικότερα, τέσσερις εξ αυτών των περιπτώσεων αφορούν το δρυοδάσος της Φολόης, άλλες δυο το παραποτάμιο δάσος του Αλφειού και 1 αυτό του ποταμού Ενιπέα. Για όλες τις περιπτώσεις έχουν σχηματιστεί εφτά δικογραφίες που θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηλείας και επισύρουν αυστηρές ποινές, τόσο με ποινικές κυρώσεις όσο και με διοικητικό πρόστιμο που υποβάλλεται απευθείας στη ΔΟΥ και είναι πενταπλάσιο της αξίας των ξύλων. Γίνεται αντιληπτό ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει έξαρση φαινομένων παράνομης υλοτομίας από μη επαγγελματίες και ανθρώπους που επιθυμούν να καλύψουν τις ανάγκες τους ή να τα πουλήσουν σε εμπόρους.

Οι ποινές για την παράνομη υλοτομία δένδρων κυρίως στα δάση Φολόης και Αλφειού είναι ιδιαίτερα αυστηρές, καθώς μετά τις πυρκαγιές του 2007 είναι περιορισμένοι οι πνεύμονες πρασίνου που διαθέτει η περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Πύργου. Ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας τόνισε πως όλοι οφείλουν να αντιληφθούν την ευθύνη που έχουν ατομικά απέναντι στο φυσικό περιβάλλον και να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προστασίας του δασικού περιβάλλοντος. Ακόμα, επεσήμανε ότι όλοι πρέπει να γίνουν αρωγοί στις προσπάθειες των δασικών υπηρεσιών και γενικότερα των υπηρεσιών του κράτους, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, ενώ για το μέγεθος της καταστροφής από τις τελευταίες περιπτώσεις υλοτομίας ανέφερε σχετικά: «Δεν αποτελεί οικολογική καταστροφή, αλλά είναι ικανό όλο αυτό να δημιουργήσει περίεργες καταστάσεις ανομίας. Επιθυμία μας είναι να καταλάβει ο κόσμος ότι η παρανομία θα χτυπηθεί και όπου συναντήσουμε παραβατική συμπεριφορά θα την τιμωρήσουμε».

Σχετικά με τις διοικητικές ποινές, κατάσχονται όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την υλοτομία. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που έχεις αυτοκίνητο, κατάσχεται το δίπλωμα, η άδεια οδήγησης, η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες, όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιείς και μετά η δικογραφία πάει στον εισαγγελέα, οπότε αυτός θα κρίνει αν θα μπορέσουν να αποδοθούν ή να κρατηθούν και να δημευθούν όλα υπέρ του Δημοσίου. Το διοικητικό πρόστιμο είναι πενταπλάσιο της αξίας των ξύλων και βεβαιώνεται απευθείας την επόμενη μέρα από τη ΔΟΥ Πύργου.

Όλη η επικαιρότητα