Ηλεία

Πύργος: Ετοιμόρροπα κτίρια – παγίδες εγκυμονούν κινδύνους σε κάθε γωνιά της πόλης

kt2.jpg
Ακούστε το άρθρο

Της Γαληνής Τσαρουχά

galini_tsaroucha@hotmail.com

Πολλά τα κτίρια στην πόλη του Πύργου, που είτε έχουν κριθεί διατηρητέα είτε όχι, είναι ετοιμόρροπα και σίγουρα αποτελούν κίνδυνο για τους περαστικούς και τους κατοίκους της γειτονιάς.

Το ενδεχόμενο να πέσει ένα κεραμίδι ή ακόμα και μία πέτρα στο κεφάλι ενός περαστικού είναι πολύ πιθανό. Η μητέρα του κ. Θεοδώρου Δούρου, ζει ακριβώς δίπλα από ένα κτίριο που έχει κηρυχθεί διατηρητέο και όπως τονίζει ο ίδιος «ο κίνδυνος είναι μεγάλος, καθώς το συγκεκριμένο οικοδόμημα, δεν έχει δεχθεί την απαραίτητη επιδιόρθωση και συντήρηση. Το μισό κτίριο από την πλευρά που δεν είναι ορατή, έχει πέσει, χωρίς να έχει προηγηθεί σεισμός! Παρ’ όλα αυτά έχει κριθεί διατηρητέο αλλά δεν γνωρίζω τον λόγο. Η όψη του πάντως είναι κατεστραμμένη και το πιο πιθανό είναι εάν επιχειρήσεις να ανοίξεις την πόρτα, να κατεδαφιστεί! Πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα για την προστασία των πολιτών…».

Οι προστατευτικές ταινίες και τα αλουμίνια που τοποθετούνται μπροστά από τα κτίρια δεν παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια, καθώς το μόνο σίγουρο είναι ότι εάν υπάρξει κατεδάφιση, οι ταινίες δεν θα εμποδίσουν τον τραυματισμό του πεζού που μπορεί να περνάει από το σημείο.

Οι ενέργειες για την αποκατάσταση αυτών των κτιρίων επείγουν, καθώς πέρα από το ενδεχόμενο να υποχωρήσει κάποιο τμήμα τους, εκφράζεται μέσω των πολιτών που μίλησαν στην εφ. «Πατρίς» και ο φόβος για δημιουργία πιθανών εστιών μόλυνσης αφού τα συγκεκριμένα κτίρια «φιλοξενούν» ποντίκια. Επίσης, αρκετά από τα κτίρια αυτά αποτελούν «στέγη» για περιθωριακούς τύπους κατά τις βραδινές κυρίως ώρες, που σύμφωνα με μαρτυρίες γειτόνων, οδηγούνται εκεί με σκοπό να προβούν σε χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Ορισμένα ανήκουν σε ιδιώτες και ορισμένα στο δήμο. Όπως και να’ χει όμως, πολλές φορές αφήνονται όλα στην τύχη τους. Είναι κτίρια που όσα χρόνια κι αν περάσουν δεν θα χάσουν την αίγλη και την αρχοντιά τους αλλά πρέπει να μεριμνήσει κάποιος και γι’ αυτά γιατί πόσο καιρό θα στέκουν αγέρωχα χωρίς την απαραίτητη φροντίδα; Είναι άδικο να χάσουν την αξία τους με αυτόν τον τρόπο… Κάποτε αποτελούσαν στολίδι της πόλης και ξαφνικά θεωρούνται ανεπιθύμητα εξαιτίας του φόβου που δημιουργούν.

Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου

«Ιδίως το κτίριο που βρίσκεται στην Γορτυνίας είναι πολύ επικίνδυνο! Το θέμα είναι ότι υπήρχαν πολλά παλιά κτίρια, τα οποία δεν ήταν τόσο επικίνδυνα. Τα κατεδάφισαν όμως γιατί από πίσω κρύβονταν συμφέροντα… Με λίγα λόγια ήθελαν ορισμένοι να εκμεταλλευτούν τον χώρο τους και εξαιτίας των γνωριμιών τους, τα κατάφεραν»!

Γιάννης Λουλές

Τοπογράφος Μηχανικός

«Υπάρχουν δύο κατηγορίες κτιρίων. Στην μία κατηγορία ανήκουν όσα είναι διατηρητέα και χρειάζονται συντήρηση και στην δεύτερη κατηγορία όσα δεν έχουν κριθεί διατηρητέα που σημαίνει ότι οι ίδιοι οι ιδιώτες πρέπει να τα φροντίσουν. Στην περίπτωση που τα συγκεκριμένα κτίρια, φτάσουν σε σημείο να αποτελούν κίνδυνο για τους πολίτες και εφόσον ο δήμος έχει ενημερώσει τους ιδιοκτήτες και παρ’ όλα αυτά δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, τότε ο δήμος παίρνει την κατάσταση στα χέρια του».

 

Λάκης Τζουανόπουλος

«Πολλά από τα παλιά κτίρια είναι επικίνδυνα και πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών τους. Χαρακτηρίζονται διατηρητέα και η συντήρησή τους ξεκινά μετά από χρόνια, ενώ θα έπρεπε να είναι άμεση πρωτίστως για την προστασία των πολιτών και δευτερευόντως για την εικόνα που παρουσιάζει η πόλη μας».

Σπύρος Καρβουνιάρης

«Το μεγάλο κτίριο με τα προστατευτικά, στην Ερμού, κάποτε βρισκόταν στην κατοχή ενός ιδιώτη. Πλέον έχει παραδοθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού. Ήταν ρυμοτομούμενο και όταν έγινε η τροποποίηση του σχεδίου πόλεως το 1936, ο ιδιοκτήτης πήρε τον συντελεστή και τον μετέφερε στην Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς από τότε έχει παραμείνει έτσι, με τα ποντίκια να αποτελούν εστία μόλυνσης».

Χαράλαμπος Βένδρας

«Βόμβα έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα στιγμή είναι το κτίριο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το κατάστημά μου. Φίδια και ποντίκια που ζουν στο κτίριο αυτό ενισχύουν το φόβο μας. Πρέπει να γίνει η απαραίτητη συντήρηση άμεσα γιατί πολύ φοβάμαι ότι θα θρηνήσουμε θύματα. Εάν δεν μπορούν να το συντηρήσουν, καλό θα ήταν να αποδεσμευτεί από διατηρητέο γιατί αυτή τη στιγμή δεν γίνεται να επισκευαστεί».

Όλη η επικαιρότητα