Ηλεία

Κινδύνευσαν κατοικίες στον Πύργο – Δύσκολη μέρα για την Πυροσβεστική Υπηρεσία (PHOTOS-VIDEO)

Η άμεση κινητοποίηση των Πυροσβεστικών δυνάμεων της Ηλείας απέτρεψε τα χειρότερα χθες, στις τρεις μεγάλες πυρκαγιές που ξέσπασαν στον Πύργο, στους Αγίους Αποστόλους (Πύργου) και στο Πλουτοχώρι του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, σε μια δύσκολη ημέρα που οι ισχυροί άνεμοι «βοήθησαν» την γρήγορη εξάπλωση των πυρκαγιών, ενώ στον Πύργο απειλήθηκαν και σπίτια.

Οι προγνώσεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας που, μετά τις συνθήκες καύσωνα – Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή -, είχε προειδοποιήσει για την ανάπτυξη θυελλωδών ανέμων, έθεσε την Π.Υ σε μέγιστη ετοιμότητα, όπως και τις κατά τόπους Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας των Δήμων, που χθες, ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις των συμβάντων.

Απειλήθηκαν σπίτια

Λίγο μετά τις 8:00 χθες το βράδυ, από άγνωστη αιτία ξέσπασε πυρκαγιά κοντά την περιοχή της Αγίας Μαρίνας, πίσω από τον Παιδικό Σταθμό «Ρήγας». Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν από νωρίς χθες το πρωί, έδωσαν ώθηση στην πυρκαγιά που άρχισε να λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, απειλώντας κατοικίες που βρίσκονται στην περιοχή. Ωστόσο, η άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, που μόλις είχε θέσει υπό έλεγχο την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε κοντά στον Ελαιώνα, αποσόβησε αυτόν τον κίνδυνο.

Στο σημείο συγκεντρώθηκαν 15 πυροσβεστικά οχήματα της Π.Υ Πύργου και των Π.Κ Αρχαίας Ολυμπίας και Κρεστένων με 30 περίπου άνδρες και υπό τις οδηγίες του Διοικητή Γιάννη Πετρούτσου που βρέθηκε στο σημείο από τα πρώτα λεπτά, κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά και να αποτρέψουν το κίνδυνο προσέγγισης στα σπίτια. Σημαντική ωστόσο ήταν και η βοήθεια των μικρού τύπου πυροσβεστικών οχημάτων (σ.σ ντακότα) της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πύργου με τους εθελοντές τους και την προϊσταμένη Κική Διονυσοπούλου.

Στο σημείο συγκεντρώθηκαν και δεκάδες πολίτες που έντρομοι πετάχτηκαν από τα σπίτια τους και παρακολουθούσαν το δύσκολο έργο κατάσβεσης της πυρκαγιάς από την Πυροσβεστική, που τελικά έκαψε 10 περίπου στρέμματα ξερά χόρτα και καλάμια.

Φωτιά από καταστροφέα

Λίγο νωρίτερα, γύρω στις 5:30 όμως, μια άλλη φωτιά σε αγροτική περιοχή μεταξύ Ελαιώνα – Αγίους Αποστόλους, έθεσε σε «συναγερμό» τις πυροσβεστικές δυνάμεις του Πύργου. Η πυρκαγιά προκλήθηκε – σύμφωνα με ασφαλής πληροφορίες – από καταστροφέα που εκτελούσε εργασίες σε αγροτική έκταση. Οι ισχυροί άνεμοι ήταν και πάλι αυτοί που βοήθησαν την πυρκαγιά για εξαπλωθεί, αλλά η Π.Υ Πύργου, με 7 οχήματα και 15 περίπου άντρες κατάφερε να την θέση υπό έλεγχο, με τις οδηγίες του Διοικητή κ.Πετρούτσου που μετέβη στο σημείο από την πρώτη στιγμή. Στο έργο της κατάσβεσης, συνέβαλαν και οι εθελοντές της Πολ. Προστασίας του Δήμου Πύργου με ένα όχημα.

Δυο – σχεδόν – ώρες μετά, η πυρκαγιά είχε τεθεί υπό πλήρη έλεγχο, έχοντας κάψει 3 στρέμματα αγροτικής έκτασης.

Δυο στρέμματα στο Πλουτοχώρι

Εξάλλου, γύρω στις 3:00 το μεσημέρι ξέσπασε πυρκαγιά σε αγροτική περιοχή κοντά στο Πλουτοχώρι του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων. Τέσσερα οχήματα του Π.Κ Κρεστένων με τα πληρώματά τους και ο Διοικητής των Πυρ. Υπηρεσιών του Νομού κ.Πετρούτσος μετέβησαν αμέσως στο σημείο και κατάφεραν να την θέσουν υπό έλεγχο πολύ γρήγορα, καθώς εκείνη τη στιγμή ο αέρας ήταν «σύμμαχος» τους, αφού είχε «κοπάσει» και δεν δυσκόλεψε ιδιαίτερα το έργο της Πυροσβεστικής. Έκαψε λιγότερο από δυο στρέμματα αγροτικής έκτασης.

Όλη η επικαιρότητα