Ηλεία

Πύργος: Η έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστών έσωσε την κατάσταση

Έντονη κινητικότητα υπήρχε από νωρίς χθες για τις Πυροσβεστικές υπηρεσίες του νομού...
Ακούστε το άρθρο

Έντονη κινητικότητα υπήρχε από νωρίς χθες για τις Πυροσβεστικές υπηρεσίες του νομού, οι οποίες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν αρκετές περιπτώσεις πυρκαγιών σε διάφορα σημεία του νομού, με την επέμβασή τους να κρίνεται σωτήρια σε όλες τις περιπτώσεις προλαβαίνοντας τα χειρότερα.

Χρονικά προηγήθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε στη Μανωλάδα χθες λίγο πριν τα ξημερώματα, όπου κατέκαιγε ξερόχορτα και καλάμια δίχως να πάρει παραπάνω διαστάσεις. Στο σημείο βρέθηκαν τέσσερα οχήματα με οκτώ άνδρες προκειμένου να μην επεκταθεί το μέτωπο, ενώ παρών ήταν και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Νέας Μανολάδας Ξενοφών Ανδρέου. Συνολικά κάηκαν εφτά στρέμματα με καλαμιώνες και ξερά χόρτα.

Δεύτερη φωτιά ήταν αυτή στην περιοχή Πηγάδι Πηνειού, η οποία επεκτάθηκε σε αγροτοδασική έκταση. Σε στάχτη μετατράπηκαν 20 στρέμματα. Άμεσα βρέθηκαν στο σημείο πέντε οχήματα με δέκα πυροσβέστες για την κατάσβεση, ενώ επιχείρησαν στο σημείο και εναέρια μέσα. Επικεφαλής της επιχείρησης ο διοικητής της Π.Υ. Λεχαινών Θοδωρής Λεβέντης.

Το μεγάλο μέτωπο

Επόμενο μέτωπο και ίσως το πιο σημαντικό ήταν αυτό στον Πύργο και συγκεκριμένα πλάι στην Ε.Ο. Πύργου-Τριπόλεως, ανάμεσα στις διασταυρώσεις Λαμπετίου και Κολιρίου.

Η φωτιά καίγοντας βατώνες και καλάμια επεκτάθηκε άμεσα και έλαβε μεγάλες διαστάσεις, απειλώντας επιχειρήσεις και σπίτια που βρίσκονταν κοντά στο σημείο. Το γεγονός πως η Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύργου βρισκόταν πολύ κοντά στο σημείο που εκτυλίχθηκε το περιστατικό, βοήθησε στο να φτάσουν άμεσα ισχυρές δυνάμεις και να επιχειρήσουν προκειμένου να διακοπεί η καταστροφική πορεία της πυρκαγιάς.

Συνολικά στο σημείο επιχείρησαν 44 πυροσβέστες, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 12 οχήματα, ενώ από αέρος τρία Air Tractor πραγματοποίησαν ρίψεις νερού και βοήθησαν να διακοπεί η πορεία της πύρινης λαίλαπας. Σημαντική όμως ήταν και η προσφορά της Πολιτικής Προστασίας με 2 υδροφόρα οχήματα, ενώ στο σημείο καθώς και ακολούθως στα Λασταίικα βρέθηκε και η Δημοτική Αστυνομία και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχός της Μαρίνος Αχτύπης.

Να σημειωθεί πως η κυκλοφορία στην εθνική οδό διεκόπη προσωρινά και συνεχίστηκε λίγη ώρα αργότερα όταν το μέτωπο τέθηκε υπό μερικό έλεγχο και δεν υπήρχε πλέον ο κίνδυνος για οδηγούς και οχήματα. Επιπλέον, στο σημείο που έπιασε φωτιά είναι αρκετά τα ακαθάριστα οικόπεδα και θα πρέπει να το δουν οι αρμόδιοι προκειμένου να μην υπάρξει κάτι ανάλογο μελλοντικά.

Νέο μέτωπο σε Λασταίικα

Σχεδόν ταυτόχρονα με τη φωτιά στην εθνική οδό ξέσπασε ακόμα μία στην περιοχή Λασταίικα. Η επέμβαση της πυροσβεστικής ήταν και πάλι έγκαιρη, σταματώντας τη φωτιά που έκαψε μικρή έκταση. Στο σημείο έκαναν ρίψεις και εναέρια μέσα, τα οποία βρίσκονταν ήδη στον αέρα και επιχειρούσαν στη φωτιά της εθνικής.

Φωτιά και στη Μαγούλα

Ένα ακόμα περιστατικό αυτό της Μαγούλας Ωλένης. Το μέτωπο έγινε άμεσα αντιληπτό από τα τρία Air Tractor που βρίσκονταν στον αέρα για επιτήρηση. Με συνεχείς ρίψεις κατάφεραν να διακόψουν την απειλητική πορεία της πυρκαγιάς, σε συνδυασμό με τις ισχυρές επίγειες δυνάμεις. Η πυρκαγιά κατέκαιγε σε δασική έκταση και στο σημείο άμεσα βρέθηκαν 16 πυροσβέστες με 7 οχήματα.

Έγκαιρη επέμβαση

Εξίσου σημαντικά μέτωπα που ευτυχώς κατασβέστηκαν πριν γίνουν απειλητικά, υπήρξαν στους Αγίους Θεοδώρους και στη Μπούκα Καλυβακίων. Μάλιστα, στην πρώτη περίπτωση οι εστίες ήταν δυο, ταυτόχρονες και σε απόσταση πεντακοσίων μέτρων η μια από την άλλη, σε λιοστάσι, καίγοντας ένα στρέμμα η καθεμία. Σημαντική ήταν και η συνεισφορά των κατοίκων με αγροτικά μηχανήματα. Όσον αφορά  την  περιοχή της Μπούκας, κάηκαν καλάμια έκτασης δέκα στρεμμάτων περίπου.

Επικεφαλής ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας Γιώργος Κωνσταντακόπουλος και ο Διοικητής Π.Υ. Λεχαινών Θοδωρής Λεβέντης. Σε όλες τις περιπτώσεις η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λεχαινών ανταποκρίθηκε εγκαίρως και δεν υπήρξε κανένας απολύτως κίνδυνος, με την παρέμβασή της μάλιστα στους Αγίους Θεοδώρους να θεωρείται σωτήρια μιας και βρισκόταν τα μέτωπα εντός οικισμού.

Όλη η επικαιρότητα