Ηλεία

Πύργος: Η κεντρική πλατεία χάνει τους θαμώνες της

plateia_pyrgos.jpg
Ακούστε το άρθρο

Μειωμένη η κίνηση των καφετεριών της Κεντρικής Πλατείας του Πύργου το φετινό καλοκαίρι σε σχέση με τα καλοκαίρια των προηγούμενων ετών, ενώ η έλευση ετεροδημοτών που ήδη έχει ξεκινήσει και αναμένεται να κορυφωθεί λίγο πριν από τον Δεκαπενταύγουστο, προδιαθέτθετικό κλίμα για αύξηση της κίνησης.

Επαγγελματίες και υπάλληλοι καφετεριών κάνουν λόγο για μειωμένη κίνηση σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι, δίνοντας σημασία στη λαϊκή ρήση «κάθε πέρυσι και καλύτερα», προσδοκώντας φυσικά στη βελτίωση της κατάστασης.

Μπορεί τα πρωινά η προτίμηση της πλειονότητας για τις παραθαλάσσιες περιοχές λόγω καλοκαιριού να είναι δεδομένη, από το απόγευμα όμως έως και το βράδυ, η πλατεία μέχρι πρότινος δεχόταν αρκετό κόσμο με συγκρατημένες -όπως είναι λογικό- εξαιτίας της οικονομικής δυσχέρειας, προτιμήσεις.

Οι εκδηλώσεις διαφόρων ειδών και τα πολιτιστικά φεστιβάλ των δήμων παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτή την κατακόρυφη μείωση.

Μικροί και μεγάλοι προτιμούν να βάλουν φρένο στις εξόδους τους ώστε να μπορέσουν να παρακολουθήσουν μια παράσταση ή μια συναυλία, έξοδοι που πλέον έχουν μετατραπεί σε μια γλυκιά καλοκαιρινή συνήθεια από το να βγουν για έναν ακόμα καφέ.

Μειωμένη λοιπόν η έξοδος και οικονομία στην κατανάλωση, υπολογίζοντας εκ των προτέρων το πού και το τι θα καταναλώσει ο καθένας. Οι εποχές που έβαινε ο κόσμος και δεν σκεφτόταν εξ αρχής πού θα πάει, πότε θα γυρίσει, πόσους καφέδες θα καταναλώσει μέσα στην εβδομάδα, αποτελούν παρελθόν…

Πλέον βγαίνουν για έναν καφέ και εκφράζουν παράπονα για την τιμή του, η οποία παραμένει στα ίδια επίπεδα παρ’ όλο που το ΦΠΑ εστίασης μειώθηκε στο 13%.

Άλλοτε η πλατεία του Πύργου ήταν στο επίκεντρο αυτής της πόλης. Αποτελούσε το σημείο αναφοράς. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Και αν η εικόνα και η αισθητική έχουν βελτιωθεί αρκετά σε σχέση με το παρελθόν, η κίνηση ακολουθεί τα τελευταία χρόνια αντίστροφη πορεία.

Η νεολαία βεβαίως δίνει το δικό της στίγμα και κρατά κάποιες φορές το κέντρο της πόλης «ζωντανό». Δεν φθάνει όμως αυτό…

Οι ρυθμοί του ίδιου του αστικού κέντρου και μια ανάπτυξη που παρατηρείται και στις παρυφές του Πύργου, διαμορφώνουν νέα δεδομένα, από τα οποία δεν «κερδίζει» μια από τις μεγαλύτερες πλατείες της Ελλάδας.

Ο προβληματισμός είναι φανερός και οι επαγγελματίες προσπαθούν τα τελευταία χρόνια με όσα μέσα και δυνατότητες διαθέτουν να προσελκύσουν τους πελάτες τους.

Η κρίση ωστόσο έρχεται ως ανασταλτικός παράγοντας σε όλη αυτή την προσπάθεια…

 Γαληνή Τσαρουχά

Όλη η επικαιρότητα