Ηλεία

Πύργος: Η μεγαλοπρέπεια η εορτή του Ηρωϊκού Ιερομάρτυρος Αγίου Ελευθερίου

Ακούστε το άρθρο

Με κάθε Μεγαλοπρέπεια και εν μέσω πλειάδος Κληρικών της πόλεως του Πύργου και άλλων όμορων Ενοριών, πραγματοποιήθηκαν οι Θρησκευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Ενδόξου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου και της μητρός αυτού Ανθίας, το διήμερο 14 και 15 Δεκεμβρίου έ.έ. στον πανηγυρίζοντα ομώνυμο Ιερό Ναό του Πύργου.

Των Ιερών ακολουθιών τόσο κατά τον Μέγα Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό όσο και εις την Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, με τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού, προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος ο οποίος κατά την διακονία του Θείου λόγου, αναφέρθηκε εκτενώς και εμπεριστατωμένα εις τους εορτάζοντας Αγίους της Εκκλησίας μας.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 14 άτομα, άτομα στέκονται και εσωτερικός χώρος

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι προεόρτια την Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου, τελέσθηκε το Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανασίου, ενώ κατά το διήμερο της Ιεράς πανηγύρεως πλήθος φιλακόλουθων Χριστιανών εκ της Ενορίας και της πόλεως του Πύργου, προσήλθαν για να λάβουν την χάρη και την ευλογία του εορταζομένου Αγίου Ελευθερίου ο οποίος θεωρείται προστάτης κάθε έννοιας ελευθερίας, αλλά ιδιαιτέρως των φυλακισμένων και των εγκύων γυναικών καθώς πιστεύεται ότι δίνει «καλή λευτεριά» όταν επικαλούνται την βοήθεια του και ακουμπούν το εικόνισμα του Αγίου πάνω στην κοιλιά τους!

Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, άτομα στέκονται

Την παραπάνω αλήθεια επισημαίνει και ο υμνογράφος της Εκκλησίας μας, καθώς αναφέρεται σ’ ένα προσόμοιο στιχηρό της εορτής. «Των επιτόκων γυναίων, Πάτερ, κηδόμενος, ελευθερίαν δίδως τω Ναώ σου φοιτώσαις∙ εύπλοιαν δε πάλιν άλλοις θερμώς εξαιτούσιν επέδωκας∙ και τοις νοσούσιν υγείαν συ χορηγείς, διαλάμπων εν τοις θαύμασιν». Δηλαδή: Φροντίζοντας, πάτερ, τις επίτοκες γυναίκες, δίνεις ελευθερία σ΄ αυτές, που έρχονται προσκυνήτριες στον Ναό σου. Και έκανες καλοτάξιδους πάλι εκείνους που σε παρακάλεσαν θερμά, όπως και στους ασθενείς δίνεις την υγεία, λάμποντας έτσι με τα θαύματα.

Κατά το διήμερο των λαμπρών εορταστικών εκδηλώσεων ο Αιδεσιμότατος Εφημέριος του Ιερού Ναού π. Γρηγόριος Πάπαρης, καθώς επίσης και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, δεξιώθηκαν τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή λαό εις το παρακείμενο Ενοριακό κέντρο, προσφέροντας καφέ και γλυκίσματα, ευγενική προσφορά των κυριών της δραστήριας αυτής Ενορίας. Παράλληλα έγινε η κλήρωση ενός αποταμιευτικού βιβλιαρίου με το χρηματικό ποσόν των 500 € προς άπορη οικογένεια και τυχερή αναδείχτηκε η μαθήτρια Χαραλαμπία Γιαννιχρόνη του Αγγέλου.

Πρεσβ. Νικόλαος Κατσηδήμας

Όλη η επικαιρότητα