Ηλεία Πολιτισμός

Πύργος: Η πνευματική Ηλεία τίμησε τον Τάκη Δόξα

Ακούστε το άρθρο

Η πνευματική Ηλεία και ο Πύργος του Πολιτισμού τίμησαν τη μνήμη και το έργο του συγγραφέα και ποιητή Τάκη Δόξα, με μια απέριττη εκδήλωση της Εταιρίας Ηλειακών Μελετών και Πολιτισμού το απόγευμα της Κυριακής, στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας (Νομαρχία).

Η εκδήλωση κξεκίνησε με την απαγγελία του ποιήματος του Τάκη Δόξα «Ω, Επαρχία σ’ αγαπώ» από την εκπαιδευτικό Γιάννα Χριστοπούλου. Στη συνέχεια, η πρόεδρος της Εταιρίας Ευγενία Χριστοπούλου χαιρέτισε την παρουσία όλων και αφού απέτισε φόρο τιμής στον αείμνηστο συγγραφέα, μίλησε για τους σκοπούς και τις προσπάθειες της Εταιρίας, καλώντας όλες τις πολιτιστικές και πνευματικές δυνάμεις της κοινωνίας μας σε συστράτευση και κοινό αγώνα για την πνευματική αναγέννηση του τόπου.

Τους παρευρισκομένους καλωσόρισε και χαιρέτισε εκ μέρους της Εταιρείας Ηλειακών Μελετών η πρόεδρός της Ευγενία Χριστοπούλου.

Ακολούθησε η ανάγνωση των μηνυμάτων της Οικογένειας Γιώργη και Ανδρέα Δόξα, των πρ. βουλευτών Μιχ. Κατρίνη και Διον. Αυγερινοπούλου ενώ χαιρετισμό απεύθυναν την: ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Γ. Γεωργιόπουλος, ο Δήμαρχος Πύργου Γαβρ. Λιατσής και ο βουλευτής Γιαν. Κουτσούκος. Στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος της Εταιρίας δημοσιογράφος – λογοτέχνης Γιάννης Νικολόπουλος, ο οποίος σκιαγράφησε την πνευματική φυσιογνωμία και τις αρετές του Τάκη Δόξα.

Ο λογοτέχνης και αντιπρόεδρος της Εταιρείας Γιάννης Νικολόπουλος με κείμενο του παρουσίασε την εμβέλεια και το έργο του Τάκη Δόξα.

Ακολούθως, μίλησε ο πρ. Υφυπουργός, συγγραφέας – λογοτέχνης Γιάννης Ζαφειρόπουλος αναφερθείς στην πνευματική πορεία, το έργο και την δράση του τιμώμενου συγγραφέα. Τόνισε ιδιαίτερα τη δράση του στην Κατοχή. «Ήταν ο μέντορας της γενιάς που αντιστάθηκε και πνευματικός καθοδηγητής δύο γενιών της Ηλείας. Σφράγισε με την παρουσία και το έργο του μια ολόκληρη εποχή αφήνοντας ισχυρό αποτύπωμα στην ηλειακή και όχι μόνο, γραμματολογία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κεντρικός ομιλητής για τον Τάκη Δόξα και το πολύπλευρο έργο του ήταν ο τ. Υφυπουργός και συγγραφέας κ. Γιάννης Ζαφειρόπουλος.

Στη συνέχεια ο γιατρός – ποιητής Πέτρος Σπίνος απήγγειλε ποίημα του Τάκη Δόξα (σ.σ. το είχε γράψει για την άρρωστη μητέρα του). Αναφορά στα χρόνια της δημιουργικής παρουσίας του Δόξα στον Πύργο έκανε ο πολιτικός μηχανικός  Αχιλλέας Αναστασίου ενώ ο φιλόλογος Χρήστος Κοτούλας παρουσίασε και σχολίασε το έργο του Τάκη Δόξα «Αγριοχείμωνο», που αναφέρεται στο κλίμα της εχθρικής Κατοχής 1941-1944. Η φιλόλογος Κωνσταντίνα Νικολακοπούλου μίλησε για την προσφορά του Τάκη Δόξα στη Δημόσια Βιβλιοθήκη.

Μέσα από φωτογραφικά στοιχεία που προέρχονται από προσωπική έρευνα αλλά και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, του παραρτήματος Ηλείας που εδρεύουν στον Πύργο (σ.σ. και φιλοξενούν το πλούσιο Αρχείο του Τάκη Δόξα στα εν λόγω ΓΑΚ Ηλείας), παρουσίασε την ζωή και το έργο του Δόξα, ο φιλόλογος Γεώργιος Κουρκούτας, (σ.σ. που ευχαρίστησε τα ΓΑΚ και την υπεύθυνή Παναγιώτα Κωστοπούλου για την συνεργασία).

Στο πυκνό ακροατήριο συμμετείχαν: ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γεω. Γεωργιόπουλος, ο Δήμαρχος Πύργου Γαβρ. Λιατσής, ο βουλευτής και πρώην υφυπουργός Γιαν. Κουτσούκος, ο πολιτευτής Θ. Βλαγκούλης, οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων: Τ. Αντωνακόπουλος, Γιαν. Αργυρόπουλος, ο υποδιοικητής της ΣΕΤΤΗΛ Σάββας Αποστόλου, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Χρ. Γαβράς, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Λάμπης Αριστειδόπουλος, Δ. Κωσταριάς, Γ. Χήνος, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Κ. Νικολούτσος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδος Αδρ. Νικολακόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Ολυμπίας Αντ. Χρυσανθακόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Πύργου Δημ. Αβραμόπουλος, το μέλος των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Σακκούλης, ο Πρόεδρος Δημόσιας Βιβλιοθήκης Πύργου Αθαν. Φωτόπουλος, ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Πύργου Νικ. Λαϊνόπουλος, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου Τούλα Καλαμπόκα, ο Δασάρχης Πύργου Π. Λάττας, ο πρ. Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου Βαγγ. Παπαγεωργίου, η Πρόεδρος Πολυτέκνων Μαργαρίτα Ηλιοπούλου, η Διευθύντρια του ΕΕΕΕΚ Πύργου Αγγ. Πετρόγιαννη, η Δ/ντρια του Σταθμού Αιμοδοσίας Νοσοκομείου Πύργου Πανέττα Κωνσταντακοπούλου, οι Δικηγόροι Πύργου Στάθης Καννής και Νικ. Θεοδώρου, η εκπρόσωπος του Λαογραφικού Ομίλου «Ηλείων Παράδοσις» κ. Μαίρη Μιχαλακοπούλου, ο Λογοτέχνης και Ιστορικός κ. Βύρων Δάβος, ο λαογράφος και δάσκαλος κ. Ιωάννης Κλουκίνας, ο ποιητής και ιατρός κ. Ιωσήφ Αργυρίου, η σύζυγος του αειμνήστου Δημάρχου Πύργου κ. Λιλίκα Δημητρακοπούλου, εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων, εκπαιδευτικοί, νέοι επιστήμονες και πνευματικοί δημιουργοί.

Όλη η επικαιρότητα