Ηλεία

Πύργος: Εισαγγελική παρέμβαση και ερωτήσεις στη Βουλή μετά την καταστροφή από την προχθεσινή πλημμύρα

Ακούστε το άρθρο

Αλυσιδωτές είναι οι εξελίξεις μετά την πρωτοφανή σε μέγεθος καταστροφή που υπέστη η Ηλεία από την προχθεσινή πλημμύρα και ενώ βρισκόμαστε στην «καρδιά» της άνοιξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τεράστιες ζημιές προκάλεσαν την παρέμβαση της Εισαγγελέως Πύργου, Κ. Αθανασοπούλου, και ήδη διενεργείται κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τη διερεύνηση των ευθυνών των αρμόδιων φορέων, με επίκεντρο τις ενέργειες που έχουν γίνει για τον καθαρισμό του Ενιπέα και του Αλφειού.

Χθες το πρωί επισκέφθηκαν την Εισαγγελία Πύργου ο πρόεδρος της ΤΚ Σαλμώνης, Π. Κατσώλης, μαζί με κατοίκους του χωριού, συνοδευόμενοι από τον δικηγόρο Θεόδ. Βλαγκούλη και παρέδωσαν φωτογραφικό υλικό και έγγραφα με τα οποία είχαν επισημάνει πριν από την κακοκαιρία την ανάγκη καθαρισμού των επικίνδυνων σημείων για να αποφευχθούν τα προβλήματα…

«Χθες επισκέφθηκα την πληγείσα περιοχή της Σαλμώνης και, αφού είδα το μέγεθος της ζημιάς και μου παρασχέθηκαν από κατοίκους τα έγγραφα στα οποία υπήρχε ένα προηγούμενο και με τα οποία είχαν ζητήσει από τους αρμόδιους παράγοντες τον καθαρισμό του ποταμού Ενιπέα, από τον οποίο κατεξοχήν δημιουργούνται τα αίτια των πλημμυρών. Σήμερα (σ.σ. χθες) επισκεφθήκαμε την Εισαγγελία και δώσαμε τα σχετικά έγγραφα και ζητήσαμε να διαταχθεί επείγουσα προκαταρκτική εξέταση και να διερευνηθεί το όλο θέμα εξαρχής και εφόσον αναδειχθούν ευθύνες, να ασκηθεί ποινική δίωξη. Κάποτε έπρεπε να γίνει, διότι είδαμε συσκέψεις μετά τις πλημμύρες, αλλά αυτές έπρεπε να γίνονται προληπτικά», δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Βλαγκούλης, προσθέτοντας ότι ενημερώθηκε από την Εισαγγελέα ότι θα διατάξει προκαταρκτική εξέταση και για τις άλλες περιοχές της Ηλείας που υπέστησαν ζημιές από την πλημμύρα.

Ο πρόεδρος της ΤΚ Σαλμώνης, Π. Κατσώλης, έκανε λόγο για αγανάκτηση από τους κατοίκους της περιοχής και ζήτησε την πλήρη διερεύνηση για τον εντοπισμό και την απόδοση πιθανών ευθυνών.

«Έπειτα από μεγάλη αγανάκτηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες που δεν δίνουν καμία σημασία για τα προβλήματά μας, συνοδευόμενοι από τον κ.Βλαγκούλη επισκεφθήκαμε την κα Εισαγγελέα για να βγει ένα πόρισμα και να καταλογιστούν ευθύνες εκεί που πρέπει, ώστε να βάλουν μυαλό όλοι αυτοί που δήθεν κυβερνούν την Ηλεία», τόνισε ο κ. Κατσώλης.

Στη Βουλή οι ζημιές από τις πλημμύρες

Την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για τους πλημμυρόπληκτους επισήμανε με ερώτησή του στη Βουλή προς τους αρμόδιους υπουργούς ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και βουλευτής Ηλείας, Κώστας Τζαβάρας, ζητώντας την άμεση κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης των δημοτικών ενοτήτων των δύο δήμων που επλήγησαν και την άμεση καταγραφή των ζημιών σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, προκειμένου να δοθούν οι σχετικές αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες.

Επίσης, ο κ. Τζαβάρας ζήτησε την αναστολή των οφειλών του τοπικού ΤΟΕΒ Πελοπίου προς τη ΔΕΗ, όπως επίσης και την αναστολή όλων των υποχρεώσεων των κατοίκων των πληγεισών περιοχών προς το Δημόσιο, τους ασφαλιστικούς φορείς και τη ΔΕΗ. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων στην Ηλεία, για να αποτραπούν νέες καταστροφές.

Ο βουλευτής Ηλείας, Γ. Κουτσούκος, με ερώτησή του υπογράμμισε την άμεση προτεραιότητας στην αποζημίωση των πληγέντων για να ανακουφιστούν και να συνεχιστεί ομαλά η κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου, και ζήτησε ουσιαστικά την κήρυξη των περιοχών ως θεομηνιόπληκτων, την τάχιστη καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ στις αγροτικές καλλιέργειές, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, αλλά και την έκτακτη χρηματοδότηση στους δήμους των πληγεισών περιοχών, ώστε να ανταποκριθούν στις δαπάνες αποκατάστασης των υποδομών.

Όλη η επικαιρότητα