Categories: Ηλεία

Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα: Σύσκεψη στη Ζαχάρω πριν το Μαξίμου

Share

Από τη μία το κοινό μέτωπο που έχει συγκροτηθεί με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, η οποία αγκαλιάστηκε από αρκετούς φορείς σε Μεσσηνία και Ηλεία και από την άλλη η συγκυρία της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Καλαμάτα, αφήνουν το παράθυρο ανοιχτό για το «Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα», που ας μην ξεχνάμε αποτελεί την απόληξη της Αδριατικής Οδού.

Το ότι ο πρωθυπουργός δεν ανακοίνωσε τίποτα για το συγκεκριμένο θέμα προφανώς δείχνει ότι δεν είναι στα βασικά πρότζεκτ που δουλεύουν οι επιτελείς του υπουργείου Υποδομών και έτσι λογικό να μην υπάρξει κάποια αναφορά.

Αυτό όμως θορύβησε τους πολιτικούς, που κατά καιρούς αναφέρουν ότι το Πύργος – Τσακώνα δεν έχει ξεχαστεί και έτσι συγκλήθηκε η σύσκεψη κορυφής στις 4 Ιουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου με την συμμετοχή του ίδιου του πρωθυπουργού, υπουργών, βουλευτών Ηλείας – Μεσσηνίας και των Περιφερειαρχών Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου. Το γεγονός και μόνο ότι θα γίνει παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και τριών υπουργών του δείχνει ότι δύσκολα θα μπει πρόωρη… ταφόπλακα στο έργο.

Πριν από αυτό πάντως και συγκεκριμένα το ερχόμενο Σάββατο στις 11.30 πμ στην Ζαχάρω αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη κατόπιν πρόσκλησης του Δημάρχου Κώστα Αλεξανδρόπουλου σε όλους τους Δημάρχους της Ηλείας αλλά και τους βουλευτές του Νομού προκειμένου να χαραχθεί μια κοινή γραμμή πλεύσης και να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις τόσο στις μέρες που απομένουν μέχρι την συνάντηση εργασίας στο Μαξίμου όσο και μετά από αυτή.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε και σαφή χρονοδιαγράμματα ή συγκεκριμένες αναφορές σε κατασκευαστικά πλάνα. Μάλλον πάμε προς μία σύσκεψη, στην οποία θα υπογραμμιστεί με έντονο τρόπο και από όλες τις πλευρές η ανάγκη για την ολοκλήρωση του δρόμου.

Θα γίνουν προφανώς αναφορές στις δυσκολίες που φέρνει η απόφαση του ΣτΕ, όχι μόνο για την περιοχή του Καϊάφα, αλλά για όλο το τμήμα από το Γιαννιτσοχώρι έως το Κάτω Σαμικό.

Αυτό που θα πρέπει να δούμε είναι εάν υπάρχει σαφής πρόθεση μελέτης μίας διαφοροποίησης (εάν είναι δυνατόν) σε αυτό το κομμάτι ή εάν θα μπορέσει να γίνει μία αρχή με το Καλό Νερό – Τσακώνα και βλέπουμε στην συνέχεια για τα υπόλοιπα τμήματα του δρόμου.

Όσον αφορά πάντως καθαρά το κομμάτι στη λίμνη Καϊάφα, που για τους περισσότερους είναι το μεγάλο αγκάθι, θα μπορούσε το όποιο μειονέκτημα να μετατραπεί σε πλεονέκτημα.  Δηλαδή να γίνει σεβαστό το καθεστώς Natura και ο χώρος να μετατραπεί σε εθνικό πάρκο, το οποίο όχι μόνο δεν θα είναι εμπόδιο στον δρόμο αλλά θα είναι πόλος έλξης.

(ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Αν και οποιαδήποτε πρόβλεψη αυτή τη στιγμή είναι παρακινδυνευμένη, οι δυο προτάσεις που μπορεί να πέσουν στο τραπέζι είναι ή ο δρόμος παραπλεύρως της λίμνης να γίνει ήπιας κυκλοφορίας ή να δημιουργηθεί παράκαμψη πριν από αυτό το σημείο.

Το μόνο σίγουρο είναι πως στις 4 Ιουλίου δεν πρόκειται να τελειώσει κάτι, αλλά να αρχίσει μία μεγάλη κουβέντα για το τι μπορεί ελπίζοντας αυτή να μην χρονίσει και δούμε να επαναλαμβάνεται σκηνικό τύπου… Πατρών – Πύργου.