Ηλεία

Πύργος: «Καμία γυναίκα δεν είναι μόνη απέναντι στη βία»

Ακούστε το άρθρο

Ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων είναι για την κυβέρνηση η προστασία των γυναικών από τη βία και την κακοποίηση, όπως τόνισε χθες η γενική γραμματέας Ισότητας Φύλων του υπουργείου Εσωτερικών, Φωτεινή Κούβελα, στο περιθώριο της συζήτησης που έγινε με μέλη του τομέα Γυναικών του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας, στα γραφεία του κόμματος στον Πύργο.

Η κα Κούβελα επισκέφθηκε το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Πύργου, προκειμένου να συζητήσει με τα στελέχη του για τις υπηρεσίες που προσφέρει στα θέματα της βίας και πώς θα υποστηριχθεί από την πολιτεία, επισημαίνοντας ότι η βία κατά των γυναικών είναι ένα δύσκολο θέμα που απαιτεί διαρκή προσπάθεια για την καταπολέμησή του.

«Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε μέσα από τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2014-2020 αυτή τη δομή, καθώς σύντομα θα προσθέσουμε τη νομική και την εργασική στήριξη. Υπάρχουν 39 συμβουλευτικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, υπάρχουν οι ξενώνες φιλοξενίας των δήμων όπου μπορεί μια γυναίκα να φιλοξενηθεί μέχρι και τρεις μήνες με απόλυτη εχεμύθεια. Επιδίωξή μας είναι να έχουμα αυτές τις δομές μόνιμα στη χώρα», δήλωσε στην εφ.«Πατρίς» η κα Κούβελα, προσθέτοντας ότι η πολιτεία στηρίζει το εθνικό δίκτυο δομών με την 24ωρη γραμμή 15900, στην οποία μπορεί κάποιος να καταγγείλει περιστατικό βίας και να λάβει τις απαραίτητες συμβουλές.

«Η βία κατά των γυναικών είναι ένα δύσκολο θέμα. Πολλές γυναίκες δεν καταλαβαίνουν ότι η βία υπάρχει στη σχέση, διότι έχει πολλές μορφές. Είναι ψυχολογική, οικονομική, ο ξυλοδαρμός, κ.ά. Πολλές φορές είναι δύσκολο να καταλάβει μια νέα κοπέλα ότι υπάρχει π.χ. λεκτική βία από τον σύντροφο. Δεν είναι εύκολο να σταματήσει η βία, ειδικά σε περιόδο κρίσης, καθώς βλέπουμε αυξημένα κρούσματα. Όσο πιο γνωστές γίνονται οι δομές που δημιουργούμε, τόσο περισσότερες γυναίκες μιλούν», υπογράμμισε η κα Κούβελα, σημειώνοντας ότι το σύνθημα είναι «δεν είσαι μόνη, δεν είσαι η μόνη» και πρόσθεσε ότι το προσεχές χρονικό διάστημα η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία ρυθμίζει θέματα βίας όπως η τιμωρία του θύτη.

Ενσωμάτωση στην εκπαίδευση

Η γ.γ. Ισότητας των Φύλων τόνισε στην εφ.«Πατρίς» ότι σημαντικό μέρος του σχεδίου δράσης αφορά την εκπαιδευτική κοινότητα και τη διδασκαλία του αλληλοσεβασμού των φύλων, της έμφυλης βίας, της σεξουαλικής αγωγής, κ.ά. στα σχολεία.

«Η εκπαίδευση από τη μικρή ηλικία είναι σημαντική για να εξαλειφθεί η βία και να αναπτυχθεί ο αλληλοσεβασμός μεταξύ των δύο φίλων, διότι η βία στη γυναίκα εντός οικογένειας ασκεί ισχυρή επίδραση στο παιδί», επισήμανε η κα Κούβελα.

Όλη η επικαιρότητα