Ηλεία

Πύργος: Καταδίκη – μήνυμα οι 34 μήνες στον «τσαμπουκά» για το καφέ!

Ακούστε το άρθρο

Ποινή φυλάκισης 34 μηνών (με αναστολή λόγω της έφεσης) επέβαλε χθες το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πύργου σε έναν 69χρονο από χωριό του δήμου Πύργου, για τα αδικήματα της πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης σε δίχρονο παιδί και της απόπειρας πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης σε μια 56χρονη γυναίκα από τη Βουλγαρία, η οποία μένει αρκετά χρόνια στην Ελλάδα.

Ο 69χρονος κατηγορούνταν ότι τον Σεπτέμβριο του 2015 προκάλεσε σοβαρά εγκαύματα στο μικρό παιδί και στη γιαγιά του εκτοξεύοντας μπρίκι με καφέ, έχοντας προηγουμένως ασκήσει έντονη λεκτική βία με υβριστικούς χαρακτηρισμού, ενώ στη συνέχεια επιχείρησε και σωματική βία (με ξύλινη καρέκλα).

Το περιστατικό είχε δημοσιεύσει η εφ. «Πατρίς» στις 24.9.2015, έπειτα από καταγγελία της 64χρονης Βουλγάρας, και είχε προκαλέσει πανελλαδικό ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τη δικογραφία, η 56χρονη γυναίκα είχε μεταβεί έξω σπίτι του 69χρονου άνδρα μαζί με τον ανιψιό της και τα δύο της εγγόνια, προκειμένου να ζητήσει την καταβολή των 120 ευρώ, τα οποία χρωστούσε στον γιο της ο γιος του 56χρονου από μεροκάματα για αγροτικές εργασίες που είχαν γίνει από το 2013.

Όπως τόνισε στην εφ. «Πατρίς» ο συνήγορος υπεράσπισης της 56χρονης γυναίκας, Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, η ίδια πηγαινοερχόταν αρκετές φορές για να ζητήσει τα οφειλόμενα, τα οποία είχε ανάγκη για την ανατροφή των εγγονιών της, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, και επισήμανε ότι το περιστατικό ήταν ιδιαίτερης και αδικαιολόγητης βαναυσότητας, με έντονα στοιχεία ρατσιστικής ρητορικής.

«Η απόφαση εκπέμπει σαφές μήνυμα»

«Για άλλη μια φορά η ελληνική δικαιοσύνη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Από την πλευρά των θυμάτων της υπόθεσης και των συγγενών τους, εκφράζουμε την απόλυτη ικανοποίησή μας διότι θεωρούμε ότι ήταν μια σωστή και δίκαιη απόφαση με την οποία εκπέμπεται ένα σαφές μήνυμα εντός και εκτός χώρας ότι συμπεριφορές τέτοιου περιεχομένου με αδικαιολόγητη σκληρότητα και βιαιότητα δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές από κανέναν πολίτη, κυρίως από την ελληνική δικαιοσύνη. Εκπέμπεται ένα μήνυμα αυστηρότητας και αποφασιστικότητας ότι τέτοιες συμπεριφορές θα αντιμετωπίζονται όπως πρέπει, ώστε να παραδειγματίζονται όσοι έχουν στο μυαλό τους τη σκέψη ότι μπορούν να επιλύουν τις διαφορές τους με τέτοιον τρόπο και να λειτουργούν μέσα σε μια οργανωμένη κοινωνία με τέτοια απαράδεκτη σκληρότητα, στρεφόμενοι ενάντια ακόμα και στα πιο ανίσχυρα μέλη της όπως τα παιδιά, πόσο μάλλον σε ένα παιδί ηλικίας μόλις δύο ετών», δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Δημητρουλόπουλος,  και πρόσθεσε:

«Αντιμετώπισαν την 56χρονη γιαγιά με σκληρό τρόπο και την απείλησαν, ενώ προέβησαν σε αρνητικές αναφορές με ρατσιστικό υπόβαθρο, δεδομένου ότι σχετίζονταν με την εθνική της καταγωγή, με φράσεις προσβλητικές για την ίδια τη χώρα προέλευσής της. Ο κατηγορούμενος δεν αρκέστηκε μόνο σε αυτό, αλλά εκτόξευσε σε βάρος της μπρίκι με ζεματιστό καφέ, το οποίο κατέληξε στο πρόσωπο του μικρού παιδιού, προκαλώντας του σοβαρότατα εγκαύματα, για τα οποία χρειάστηκε να διακομιστεί αρχικά στο Νοσοκομείο Πύργου και στη συνέχεια στο Καραμανδάνειο, όπου και νοσηλεύτηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Ο κ. Δημητρουλόπουλος σημείωσε ότι η υπόθεση είχε αποκτήσει διεθνείς διαστάσεις και συγκίνηση, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε η ελληνική δικαιοσύνη.

«Στη συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία όταν είχε διαδραματιστεί, είχε προκαλέσει πανελλήνια συγκίνηση αλλά και είχε λάβει και διεθνείς διαστάσεις, επιβαλλόταν να υπάρξει εκείνη η μεταχείριση που δικαιολογούνταν από τη σοβαρότητα των συγκεκριμένων γεγονότων και πράγματι το δικαστήριο επέβαλε στον κατηγορούμενο μια βαρύτατη ποινή, ανάλογη της βιαιότητας της πράξης του σε βάρος μιας γιαγιάς και κυρίως σε βάρος ενός παιδιού δύο ετών».

Όλη η επικαιρότητα