Ηλεία

Πύργος: Καταγγέλλουν τον δήμο για είσπραξη φόρου που έχει καταργηθεί!

logariasmos_deyap.jpg
Ακούστε το άρθρο

Το πρόσθετο ειδικό τέλος 80% επί της αξίας του νερού καταγγέλλει το Ινστιτούτο Καταναλωτών Ηλείας, πως εισπράττει ο δήμος του Πύργου στους λογαριασμούς ύδρευσης, ένας φόρος που όπως επισημαίνει ο γραμματέας για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης του ΙΝΚΑ, Φώτης Αλεξόπουλος, θα έπρεπε να έχει διακοπεί από τις αρχές του 2013.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΙΝΚΑ/ΓΟΚΕ, το «Ειδικό Τέλος 80%» της αξίας του νερού, που εισέπραττε ο δήμος του Πύργου στα τιμολόγια ύδρευσής του βάσει του νόμου 1069/80, κατόπιν απαίτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης –όταν άρχισε η μετατροπή των δημοτικών υπηρεσιών σε επιχειρήσεις– ο δήμος του Πύργου συνεχίζει να το εισπράττει με παράνομο τρόπο, καθώς ήδη οι δύο δεκαετείς παρατάσεις που είχαν δοθεί, έληξαν με την εκπνοή του 2012.

«Το Ειδικό Τέλος ορίσθηκε στο 80% της αξίας κατανάλωσης του νερού με ΦΠΑ 23% και θα ίσχυε μόνο για τη δεκαετία 1980-1990. Χάριν του νόμου 2065/1992 και του νόμου 3013/2002 το «χαράτσι» πήρε δύο δεκαετείς παρατάσεις οι οποίες έληξαν με την εκπνοή του 2012. Όμως από ότι φαίνεται ο δήμος του Πύργου συνεχίζει να το εισπράττει και βλέπουμε πως στους λογαριασμούς ύδρευσής του για το 2013 χρεώνεται παράνομα το Ειδικό Τέλος 80% της αξίας του νερού χωρίς να έχει δοθεί παράταση με νόμο», αναφέρει σχετικά η ανακοίνωση του Ινστιτούτου Καταναλωτών, ενώ κάνει λόγο για τα τεράστια ποσά που είναι αναγκασμένος να πληρώνει ο καταναλωτής τη στιγμή που σε έναν λογαριασμό της ΔΕΥΑΠ θα πρέπει να πληρωθούν εκτός από το Ειδικό Τέλος 80% και το Τέλος Ερυμάνθου, το πάγιο της ύδρευσης και του βιολογικού και ο ΦΠΑ.

«Καταλαβαίνει κανείς πως ένας καταναλωτής με αξία νερού 7 ευρώ και αποχέτευσης άλλα τόσα αντί να πληρώσει 14 ευρώ καλείται να πληρώσει 52 ευρώ, δηλαδή 38 ευρώ χαράτσια και φόρους», καταλήγει η ανακοίνωση του ΙΝΚΑ.

Η απάντηση της ΔΕΥΑΠ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Πύργου, ισχυρίζεται σε δηλώσεις του στo patrisnews.com πως το Ειδικό Τέλος, δεν είχε ισχύ μέχρι την εκπνοή του 2012 αλλά θα εισπράττεται μέχρι και το τέλος του 2013, ενώ επιβεβαιώνει πως το Ειδικό Τέλος, προστέθηκε στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΠ βάσει του νόμου 1069/80, κατόπιν απαίτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όλη η επικαιρότητα