Ηλεία

Πύργος: Κάθε μέρα και εκδήλωση – Το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα του Δήμου

Στις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο δήμος Πύργου φέτος ήταν αφιερωμένη η χθεσινή συνέντευξη Τύπου που έγινε στο Λάτσειο παρουσία του δήμαρχου Τάκη Αντωνακόπουλου, του πρόεδρου και της αντιπρόεδρου του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού, Χάρη Μικελόπουλου και Κικής Ζάγκλαρη αντίστοιχα.

«Επίκεντρο» των εκδηλώσεων θα είναι το θέατρο «Απόλλων» στον Πύργο ενώ λόγος έγινε και για την λειτουργία του «Μαγικού Εργοστασίου» στο πάρκο Ξυστρή (που θα φιλοξενήσει επίσης ορισμένες από τις εκδηλώσεις)…

Το φετινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα του ΔΟΠ -που ξεκίνησε το βράδυ της περασμένης Κυριακής με την Χριστουγεννιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής «Απόλλων», στο θέατρο «Απόλλων», περιλαμβάνει σχεδόν καθημερινά κάποια εκδήλωση. Ανάμεσά τους, το Athens Tango Enseble με αργεντίνικα και ελληνικά ταγκό, η συναυλία των Ηλείων καλλιτεχνών Ανδρέα Πολυζωγόπουλου (τρομπέτα) και Χρήστου Τσατσαμπά (πιάνο) και αυτή των «Banda Morena» και η παρουσία του τραγουδοποιού Φοίβου Δεληβοριά στο «Μαγικό Εργοστάσιο»…

Κορυφαία εκδήλωση θα είναι η συναυλία της Καμεράτας Ορχήστρας Φίλων Μουσικής, με τίτλο «Χριστούγεννα στο Παρίσι», στο θέατρο «Απόλλων», την Τρίτη 24 Δεκεμβρίου. Μια μουσική παράσταση που θα ξετυλίξει την ιστορία και τα γεγονότα της ζωής του μεγάλου συνθέτη Σοπέν, με αφηγητή τον γνωστό έλληνα ηθοποιό Γρήγορη Βαλτινό και την Τατιάνα Παπαγεωργίου στο πιάνο (σε έργα Σοπέν)…

«Ο πολιτισμός είναι
το αλάτι της ζωής»…

Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Πύργου τόνισε πως «Για μας ο πολιτισμός είναι τεράστιο κεφάλαιο της κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Από την πρώτη στιγμή προσπαθήσαμε να διώξουμε την καταχνιά που υπήρχε στην πόλη στον τομέα των πολιτιστικών δραστηριοτήτων και να δώσουμε μια καινούργια διάσταση, όσον αφορά τη θεώρηση των πολιτιστικών εκδηλώσεων, να μην περιορίζονται μόνο στο ψυχαγωγικό μέρος αλλά να έχουν και μια διάσταση εκπαιδευτική και λαϊκής παιδείας. Αξιοποιούμε τον ιστορικό πλούτο της πόλης μας, θα υπάρχουν συνεχιζόμενες εκδηλώσεις που αφορούν το πέρασμα του Μίκη Θεοδωράκη. Όλες οι εορταστικές εκδηλώσεις θα είναι δωρεάν, ούτε καν με προσκλήσεις, γιατί μπορεί να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις. Σεβόμαστε τους δημοτικούς χώρους, αξιοποιούμε τον χώρο του πάρκου Ξυστρή, αξιοποιούμε τα Νομικά πρόσωπα του Δήμου. Κάναμε μια πολύ επιτυχημένη εκδήλωση για τη φωταγώγηση του δέντρου, με χιλιάδες κόσμου, που δεν έχει ξαναγίνει. Νομίζω ότι το χριστουγεννιάτικο χωριό που δημιουργείται στο πάρκο Ξυστρή θα είναι κάτι πρωτότυπο. Κάποιος μπορεί να κάνει κριτική σε πολλά. Παραλάβαμε το τίποτα στο χώρο αυτό και κάνουμε κάτι. Για να είμαστε ειλικρινείς στην κριτική… σίγουρα θα υπάρξουν παραλείψεις και λάθη, εξάλλου ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Αλλά νομίζω ότι πρέπει να αξιολογηθεί η προσπάθεια των συνεργατών, του κ. Μικελόπουλου, της κας Ζάγκλαρη και των εθελοντών, που έχουν βάλει την πόλη σε μια συμμετοχική διαδικασία με τις σχολές χώρου, τους συλλόγους, τα νηπιαγωγεία κ.α. Το αλάτι της ζωής είναι ο πολιτισμός και ο πολιτισμός είναι η θεώρηση της ζωής μέσα από τις αισθήσεις. Όλα αυτά διαμορφώνουν την ανωτερότητα του ανθρώπινου όντος. Έδωσα το πολιτικό πρόσταγμα στο δήμο, ο πολιτισμός για εμάς είναι πολύ σημαντικό κεφάλαιο και δεν το βάζω στη ζυγαριά με το τσιμέντο και την άσφαλτο. Για αυτό και διπλασιάσαμε τον προϋπολογισμό στον ΔΟΠΠ, χωρίς να σημαίνει ότι θα υπάρχει σπατάλη, αλλά θεωρώ ότι τα χρήματα πάνε σε σοβαρές πολιτιστικές δραστηριότητες και έχουν μεγαλύτερη αξία από το να κάνουμε ένα μέτρο τσιμέντο ακόμα. Πρέπει να διαμορφώσουμε χαρακτήρες στα παιδιά να κάνουμε τον κόσμο να χαμογελάει. Η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε προμηθευτεί διάκοσμο αξίας περίπου 70 χιλ. ευρώ και σαν διαδικασία δεν τα είχε κάνει σωστά, είναι στα δικαστήρια, και δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε».

Ο πρόεδρος του ΔΟΠ Πύργου διευκρίνισε πως «Έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια γιατί ο χρόνος ήταν πραγματικά πιεστικός για να καταφέρουμε να κάνουμε αυτά που βλέπετε στο πρόγραμμα μας και για να κάνουμε τις εκδηλώσεις στο Μαγικό Εργοστάσιο. Δυστυχώς το θέατρο Απόλλων είναι μικρό δε μπορούμε να έχουμε πάνω από 217 ανθρώπους, αφού αυτή είναι η χωρητικότητα του. Επαναλαμβάνω ότι δεν θα έχουμε προσκλήσεις, συνεχίζουμε με σειρά προτεραιότητα για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις. Μετά τα Χριστούγεννα θα κάνουμε κι άλλα πράγματα. Ο Δήμος Πύργου αυτή τη στιγμή το μόνο που προσφέρει στα παιδιά ή και σε ενήλικες είναι μόνο το Εργαστήρι Ζωγραφικής. Δεν υπάρχει σχολή χορού, ένα εργαστήριο κεραμικής, γλυπτικής, χορωδία ή κάτι άλλο. Έχουμε σκεφτεί πράγματα, θα δούμε πως θα τα διευθετήσουμε, θα βρούμε τρόπους. Έχουμε πρόβλημα με το κτίριο Κουβελου, το οποίο δεν έχει παραδοθεί και είναι στην ευθύνη του ΔΟΠΠ να το λειτουργήσει αλλά παραμένει πολλά χρόνια ανενεργό. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ότι καλύτερο για να βρούμε λύσεις για όλα αυτά τα θέματα.

Στο ισόγειο του Λάτσειου
το Λαογραφικό Μουσείο…

Ο κ. Μικελόπουλος πρόσθεσε επίσης ότι «το Λαογραφικό μουσείο μεταφέρεται από το β’ όροφο και θα πάει στο ισόγειο του Λάτσειου, θα οργανωθεί πολύ καλύτερα. Θέλουμε εκτός από τους κατοίκους της Ηλείας και των σχολείων να έρχεται κόσμος να βλέπει ποια ακριβώς είναι η ιστορία της πόλης που δεν υπάρχει πουθενά συγκεντρωμένη σε έναν χώρο. Ουσιαστικά θα γίνει το Μουσείο Ιστορίας της πόλης. Μακροπρόθεσμα θέλουμε να έχουμε ένα χώρο αυτόνομο που θα αναπτυχθεί πλήρως αυτό το Μουσείο σε κάποιο άλλο κτίριο».

Το βάρος στο
«
Μαγικό εργοστάσιο»…

Μιλώντας για την το «Μαγικό εργοστάσιο», ο κ . Μικελόπουλος, ανέφερε πως «Έχουμε κάνει πραγματικά αγώνα δρόμου για να τα καταφέρουμε. Φέτος το μαγικό εργοστάσιο αποτελεί ένα εγχείρημα που αν ευοδωθεί και πάει καλά κάθε χρόνο θα γίνεται καλύτερο. Ο Πύργος έχει το δικαίωμα και αξίζει να έχει έναν χώρο επισκέψιμο, να έρχονται επισκέπτες και να μην πηγαίνουμε συνέχεια σε άλλα μέρη για να βλέπουμε τι ακριβώς γίνεται να τα θαυμάζουμε και να γυρίζουμε εδώ και να λέμε πως είμαστε έτσι. Φέτος έχουμε καταφέρει να έχουμε στολισμό στην πόλη, παρά τα προβλήματα, να έχουμε το πάρκο ΣΠΚ στολισμένο και ανοιχτό και φυσικά στο πάρκο Ξυστρη θα γίνουν πάρα πολλές δραστηριότητες. Το ουσιαστικό σε αυτό είναι ότι για πρώτη φορά συγκεντρώνουμε όλους τους συλλόγους, τα ωδεία, τα σωματεία, τους χορευτικούς συλλόγους, θεατρικές ομάδες, εργαστήρια, σχολεία, τα bazaar να γίνονται όλα εκεί. Χρειάζεται να ενώσουμε όλο το κόσμο, όλες τις υγιείς δυνάμεις που έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν πράγματα, να βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του δήμου και του ΔΟΠ. Για εκδηλώσεις στην κεντρική πλατεία της πόλης, περιμένουμε απαντήσεις σχετικά με ορισμένες που θα σχετίζονται με παιχνίδια για τα παιδιά. Γνωρίζω ότι ρωτάνε οι καταστηματάρχες, δεν προλάβαμε να κάνουμε τα πάντα και για αυτό έχουμε αυτό το πρόβλημα και για να κάνουμε αυτό το πρόγραμμα κοπιάσαμε πολύ το λέω ειλικρινά. Το βάρος πέφτει όλο στο πάρκο Ξυστρή, για πρώτη φορά θα το δούμε και νομίζω θα λειτουργήσουν όλα καλά».

Τέλος η αντιπρόεδρος του ΔΟΠ Πύργου, Κική Ζάγκλαρη, δήλωσε πως «Κάποιοι όροι ευτυχώς δεν είναι πλέον δόκιμοι με την έννοια που λέμε παράγω πολιτισμό. Ένα ιδανικό χαρακτηριστικό πολιτισμού θα ήταν αν όλοι δίναμε μια ευγένεια στην καθημερινότητα μας και αυτό το αποδίδαμε στην κοινωνία. Μια τέτοια εξέλιξη θα έκανε τα πράγματα πιο εύκολα, πιο κοινά και πιο μαζικά. Έκανα ένα ταξίδι στην Αθήνα όπου μίλησα με διάφορους ανθρώπους, σκηνοθέτες και άλλους, για μελλοντικές εκδηλώσεις τις οποίες θα αξιολογήσουμε και σύντομα θα τις ανακοινώσουμε».

Και στο facebook

Σημειώνεται ότι περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα εκδηλώσεων –που θα ανανεώνονται καθημερινά- μπορείτε να δείτε και στην επίσημη σελίδα του ΔΟΠ Πύργου στο facebook, πληκτρολογώντας Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού Πύργου.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων του ΔΟΠ Πύργου έχει ως εξής:

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου – Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση Ελληνικού Ωδείου – Μουσικός Σύλλογος «Ορφεύς 1932», Θέατρο Απόλλων (8:30 μμ)

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου – Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση ΕΕΕΕΚ Πύργου, Θέατρο Απόλλων (7 μμ)

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου – Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση ΚΔΑΠ «ΕΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΝ», Θέατρο Απόλλων

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου – Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση Κατηχητικών Σχολείων Ι.Μ. Ηλείας, Θέατρο Απόλλων (απόγευμα)

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου – Οι Χ–SALTIBAGOS στο «Μαγικό Εργοστάσιο» Θεματικό Πάρκο Ξυστρή (απόγευμα)

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου – Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση Ωδείου «Ολύμπιον», Θέατρο Απόλλων (8 μμ)

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου – Μουσική παράσταση «Το Ταγκό των Χριστουγέννων» Μουσικό Σύνολο «Αthens Tango Ensemble», Θέατρο Απόλλων (Βράδυ)

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου – Καμεράτα Ορχήστρα Φίλων Μουσικής «Χριστούγεννα στο Παρίσι», Έργα Σοπέν, Γρηγόρης Βαλτινός Τατιάνα Παπαγεωργίου, Θέατρο Απόλλων (ώρα έναρξης στις 7 μμ)

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου – Συναυλία Φοίβου Δελληβοριά – Μουσική Παιδική Παράσταση στο «Μαγικό Εργοστάσιο», Θεματικό Πάρκο Ξυστρή (ώρα έναρξης 11 πμ)

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου – Συναυλία Χρήστου Τσατσαμπά – Ανδρέα Πολυζωγόπουλου, Θέατρο Απόλλων (9 μμ)

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου – Banda Morena στο «Μαγικό Εργοστάσιο», Θεματικό Πάρκο Ξυστρή (απόγευμα)

Όλη η επικαιρότητα