Ηλεία

Πύργος: Καθηλωτική η ομιλία του γνωστού ψυχίατρου Δημήτρη Σούρα για τον σχολικό εκφοβισμό (bullying)

“Πίσω από κάθε παιδί, θύμα ή θύτη, ψάξτε τους γονείς!”
Ακούστε το άρθρο

“Πίσω από κάθε παιδί, θύμα ή θύτη, ψάξτε τους γονείς!”

Η παραπάνω φράση του γνωστού ψυχίατρου Δημήτρη Σούρα, δείχνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, ότι ο σχολικός εκφοβισμός ξεκινάει μέσα από την οικογένεια.

Ξεκινάει μέσα από τη συμπεριφορά κάποιων γονέων, που θεωρούν ότι το παιδί τους μπορεί να είναι δυναμικό και να μην καταλαβαίνει ποτέ πρέπει να τραβήξει …φρένο στην επιθετική συμπεριφορά του.

Επίσης όταν οι γονείς διαπιστώσουν ότι το παιδί τους είτε ασκεί, είτε δέχεται σχολικό εκφοβισμό και δεν παρέμβουν άμεσα για να αποκαλύψουν το πρόβλημα και να δώσουν λύση, τότε είναι συνυπαίτιοι στα όσα συμβαίνουν και στα όσα θα συμβούν!

Το είπε ξεκάθαρα αυτό ο καθηγητής και πρέπει να το ακούσουμε όλοι μας, για να σταματήσει κάποτε ο σχολικός εκφοβισμός, που πολλές φορές οδηγεί σε καταστροφή ψυχών και σε ανθρώπινες τραγωδίες.

Κατάμεστη η αίθουσα από γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικούς

Η χθεσινή εκδήλωση για τον σχολικό εκφοβισμό (bullying) με κύριο ομιλητή τον καταξιωμένο ψυχίατρο Δημήτρη Σούρα, που διοργάνωσε ο Δήμος Πύργου και το τμήμα Παιδείας σε συνεργασία με τον σύλλογο δασκάλων και νηπιαγωγών Πύργου και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των σχολικών μονάδων γνώρισε μεγάλη επιτυχία.

Η αίθουσα του Θεματικού Πάρκου Ξυστρή, ήταν κατάμεστη από γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικούς, που αρκετοί από τους οποίους έχουν ζήσει με κάποιο τρόπο, αυτόν τον εκφοβισμό και συνεχίζουν να το βιώνουν μέσα από τα μάτια των παιδιών τους, των φίλων τους και των μαθητών τους.

Ο κ. Σούρας μίλησε για όλες τις μορφές σχολικού εκφοβισμού, τους παράγοντες που οδηγούν ένα παιδί στο να γίνει θύτης ή θύμα και πώς τον διαμορφώνουν στην ενήλικη ζωή του φέροντας παραδείγματα και από την τραγική επικαιρότητα, Απάντησε σε ερωτήσεις γονέων και εκπαιδευτικών για να στείλει, όπως γράψαμε παραπάνω, ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους.

“Πίσω από κάθε παιδί, ψάξτε τους γονείς!”

Η ομιλία της Αντωνίας Μπρή

Την εκδήλωση “άνοιξε” ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιάννης Πλεμμένος που ευχαρίστησε τον κ. Σούρα για την παρουσία του, καθώς και τους συλλόγους που στήριξαν αυτή την προσπάθεια και όλους τους παρευρισκόμενους για την ανταπόκρισή τους στην πρόσκληση του Δήμου Πύργου.

Αμέσως μετά πήρε το λόγο η πρόεδρος του συλλόγου δασκάλων και νηπιαγωγών Πύργου Αντωνία Μπρη, που δήλωσε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων.

“Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα πραγματικό φαινόμενο που αντιμετωπίζουμε καθημερινά και επεκτείνεται σε όλη την κοινωνική ζωή των μαθητών έξω από τον γνωστό σχολικό μικρόκοσμο, στην υπόλοιπη κοινωνική ζωή του. Όμως τα σημάδια που αφήνει στις αθώες και αγνές ψυχές των παιδιών, παραμένουν για πάντα σημάδια…”.

Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: “Οι ενήλικες προσπαθούν να περάσουν τα κόμπλεξ τους στα παιδιά”.

Ακολούθως μίλησε ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, που καλωσόρισε με πολύ θερμά λόγια τον κ. Σούρα και αναφερόμενος στον φαινόμενο που ταλανίζει την κοινωνία- εντός και εκτός σχολικής κοινότητας- υπογράμμισε πως :

“Όλα αυτά που βλέπουμε να συμβαίνουν γύρω μας οφείλονται στη σύγκρουση του “εγώ” με το “υπερεγώ”. Σε μια παθολογική αυτογνωσία που έχουν οι ενήλικες, τα κόμπλεξ τους, που προσπαθούν να τα περάσουν στα παιδιά. Αυτό είναι τραγικό. Εμείς ως Δήμος, έχουμε εστιάσει την πολιτική μας στον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Παλεύουμε, παρότι είμαστε μια μικρή πόλη, με τα όπλα και τις δυνάμεις που έχουμε. Σήμερα ο κ. Σούρας θα ταράξει τα “λιμνάζοντα νερά”, έναν απρόσφορο και αντιπαραγωγικό καθωσπρεπισμό που υπηρετούμε κατά πλειοψηφία σε μικροαστικές κοινωνίες”.

Απευθυνόμενος στον διακεκριμένο ψυχίατρο, του εξέφρασε την εκτίμηση των πολιτών.

“Στον Πύργο κ. Σούρα έχετε μεγάλη εκτίμηση του κόσμου, που καθημερινά διαπιστώνουμε από τις συζητήσεις με πολίτες. Έχουμε ανάγκη πλέον από σωστές αναλύσεις και τοποθετήσεις” κατέληξε.

Δημήτρης Σούρας: “Τα πάντα αρχίζουν και τελειώνουν στο σπίτι”

Με το γνωστό επικοινωνιακό του ταμπεραμέντο, ο κ. Σούρας κατάφερε καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης να δημιουργήσει μια μεγάλη παρέα συνομιλητών, να ακούσει ερωτήσεις, να απαντήσει σε προβληματισμούς ενηλίκων και να δώσει το λόγο στα παιδιά. Ακόμη και να συγκλονίσει όταν αναφέρθηκε σε εγκληματικές ιστορίες από την πρόσφατη επικαιρότητα, κρούοντας τον κώδωνα, πώς όλα αρχίζουν και τελειώνουν στο σπίτι!

“Δυστυχώς, μιλώντας για bullying έχουμε πάντα θύμα και θύτη. Ο θύτης είναι ένα παιδί το οποίο πιθανόν να δημιουργήθηκε έτσι λόγω της βίας που επικρατεί στο σπίτι, ή ένα παιδί που στην καλύτερη των περιπτώσεων δεν έχει όρια μέσα από την οικογένεια. Άρα λοιπόν εκδηλώνει αυτό το στυλ της βίας μέσα από το χαρακτήρα και την προσωπικότητά του. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή, γιατί και ο θύτης θα βρεθεί κάποια στιγμή αντιμέτωπος με ψυχολογικά προβλήματα. Το θύμα είναι ένα παιδί καταπιεσμένο, φοβισμένο, το οποίο απομονώνεται. Ένα παιδί το οποίο δυστυχώς δεν συμμετέχει, δεν έχει μια κανονική διαδικασία ανάπτυξης και εξέλιξης. Οι γονείς πολλές φορές δεν το καταλαβαίνουν. Όταν το αντιλαμβάνονται είναι αργά και χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη βοήθεια. Γενικά είναι ένα παιδί “συρρικνωμένο”. Δεν μιλάει γιατί φοβάται… Τα πάντα αρχίζουν και τελειώνουν στο σπίτι. Πίσω από κάθε παιδί, ψάξτε τους γονείς”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χώρος είχε στολιστεί με ζωγραφιές παιδιών πάνω στο θέμα του bullying, ενώ στον εξωτερικό χώρο ξεχωριστή ήταν η παρουσία των ανθρώπων του ΚΔΑΠμεΑ “Ηλίανθος”.

Όλη η επικαιρότητα