Ηλεία Πολιτισμός

Πύργος και Ήλιδα υποδέχονται το 20ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας – Σήμερα η τελετή έναρξης

Ιδιαίτερο χαρακτήρα θα έχει η τελετή Έναρξης του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας και Παιδιά και Νέους, σήμερα στις 8 μ.μ., στο θέατρο «Απόλλων» στον Πύργο. Εκεί που πριν από δύο δεκαετίες άρχισε το τολμηρό αυτό ταξίδι στον παιδικό και νεανικό κινηματογράφο, κάνοντας τα παιδιά της Ηλείας κοινωνούς της έκφρασης και του διαλόγου μέσα από εικόνες, της δημιουργικότητας χωρίς όρια και διακρίσεις, μέσα από την επαφή με κινηματογραφικά έργα από ολόκληρο τον κόσμο. Η τελετή έναρξης είναι η απαρχή μιας μεγάλης και πολυδιάστατης γιορτής, με πρωταγωνιστές τα παιδιά. Άλλωστε σε αυτά, όπως υπογραμμίζει και στον χαιρετισμό του ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Δημήτρης Σπύρου, οφείλονται οι επιτυχίες του Φεστιβάλ, που με το αλάθητο ένστικτό τους κατάλαβαν από την πρώτη χρονιά, ότι ήταν το δικό τους Φεστιβάλ.

Στην 20χρονη πορεία του, το Φεστιβάλ είχε την τύχη να υποστηριχθεί και από κάποιους ανθρώπους που, μέσα από τους ανοιχτούς τους ορίζοντες, διαισθάνθηκαν και προσέγγισαν την φιλοσοφία των εμπνευστών του, του Δημήτρη Σπύρου, του Νίκου Θεοδοσίου και του Χρήστου Κωνσταντόπουλου, των εκπαιδευτικών, των εθελοντών του, των πολιτών του Πύργου και της Ηλείας, που αποτέλεσαν με την στάση και την δράση τους βασικούς δορυφόρους της δυναμικής του. Αυτούς τους ανθρώπους τιμά φέτος το Φεστιβάλ στην τελετή έναρξης. Τους πρώην προέδρους του Φεστιβάλ Θανάση Ράλλη, Τάκη Δημητρουλόπουλο, Λάμπη Καφύρα και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Μάνο Ευστρατιάδη και Κώστα Βρεττάκο καθώς και τον Felix Vanginderhuysen, γραμματέας ECFA από το Βέλγιο, έναν άνθρωπο που έχει στηρίξει το Φεστιβάλ από τα πρώτα του βήματα.

Δημήτρης Σπύρου: «Τις επιτυχίες του το Φεστιβάλ τις οφείλει κυρίως στα ίδια τα παιδιά»

 «Είκοσι χρόνια Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας. Πώς να τολμήσεις να επιχειρήσεις ένα μικρό απολογισμό; Αν πεις ότι στο 1ο Φεστιβάλ είχαμε 3.500 θεατές, ενώ στο 19ο είχαμε 29.500, αν πεις ότι στο 1ο Φεστιβάλ είχαμε προβολές σε δυο αίθουσες, ενώ στο 19ο σε 16, αν πεις ότι στο 1ο Φεστιβάλ είχαμε δυο παράλληλες εκδηλώσεις, ενώ στο 19ο εκτοξεύτηκαν στις 85, αν πεις ότι στο πρώτο Φεστιβάλ είχαμε 12 επισκέπτες από το εξωτερικό, ενώ στο 19ο είχαμε 120,  με αυτούς τους αριθμούς γίνεται βέβαια φανερό ότι το Φεστιβάλ παρουσίασε μέσα σ’ αυτά τα 20 χρόνια μια εκρηκτική ανάπτυξη. Αλλά δεν είναι όλα τα μεγέθη μετρήσιμα. Και κυρίως μέσα σ’ αυτά –τα μη μετρίσιμα μεγέθη – κρύβεται η βαθύτερη ουσία ενός φεστιβάλ, που πρωτίστως ενδιαφέρεται να διδάξει ήθος και  δευτερευόντως να αποκαλύψει στα παιδιά τη μαγεία του κινηματογράφου και να τα εκπαιδεύσει στη δημιουργική χρήση των νέων μέσων. Ναι, θα το πω: 20 χρόνια δεν δημιουργήθηκε από τα παιδιά το παραμικρό πρόβλημα. Κανένα πρόβλημα από παιδιά και εφήβους, που είναι γεμάτα ενέργεια. Από χιλιάδες παιδιά που συμμετέχουν σε όλες τις δράσεις και όλες τις δομές του Φεστιβάλ! Είχε δίκιο ο βραβευμένος με Όσκαρ Δανός σκηνοθέτης Γκάμπριελ Άξελ, που ενθουσιασμένος από τη συμμετοχή των παιδιών στο Φεστιβάλ, δήλωσε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ: «Στοιχηματίζω όλα μου τα υπάρχοντα, ότι κανένα από τα παιδιά που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Ολυμπίας, δεν πρόκειται ποτέ σ’ όλη του τη ζωή να γίνει κακοποιός!».

Οι String Demons με  πολύ ρυθμό, τρέλα και φυσικά… έγχορδα!

Με διασκευές που ξεκινούν από τον Bach, τον Vivaldi, τον Χατζιδάκι και φτάνουν στον Βαμβακάρη, στον Τσιτσάνη, στους Iron Maiden, στους Queen, ακόμη και στην εκκλησιαστική μουσική, οι δαίμονες της χορδής, οι String Demons, θα παρασύρουν το κοινό στο μοναδικό  μουσικό τους ταξίδι, στην επετειακή τελετή έναρξης. Με μοναδικό τρόπο θα συμφιλιώσουν την κλασική μουσική με το Heavy Metal και την παραδοσιακή/λαϊκή  με το Rock. Τα αδέρφια Κωνσταντίνος και Λυδία Μπουντούνη, με τα βιολιά τους, τα βιολοντσέλα τους, με ρυθμό, τρέλα, κρουστά, τύμπανα και την δημιουργική τους… τρέλα και θα παρουσιάσουν στην δική τους προσέγγιση, κάνοντας την κλασική μουσική πιο “λαϊκή” και τη λαϊκή μουσική πιο “κλασική” αλλά και δείγματα από δικές τους συνθέσεις οργανικής μουσικής, που τους έχουν κάνει να ξεχωρίσουν στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Την παρουσίαση της Τελετής θα κάνουν η δημοσιογράφος Δήμητρα Ακριώτου και η Γεσθημανή Ρουμπάνη, πρώην Ζιζάνιο και αρχιτέκτονας σήμερα, που ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ.

Στέγαστρο στο προαύλιο του Απόλλωνα

Φέτος, στον κήπο του θεάτρου «Απόλλων» έχει τοποθετηθεί στέγαστρο, ώστε οι φίλοι του Φεστιβάλ να μπορούν και από εκεί να παρακολουθήσουν σε ταυτόχρονη προβολή την Τελετή, σε εξωτερική οθόνη. Με αυτό τον τρόπο, να αντιμετωπιστούν και προβλήματα που θα μπορούσε να προκαλέσει μια πιθανή βροχή.

Όλη η επικαιρότητα