Ηλεία

Πύργος: «Κούρεμα» 60% σε δάνειο άνεργου πατέρα ανήλικων παιδιών

Ακούστε το άρθρο

Απόφαση για «κούρεμα» 60% σε δάνεια 90.000 ευρώ εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Πύργου πριν από μερικές ημέρες, παρέχοντας σημαντική ανακούφιση στον 48χρονο δανειολήπτη από τον Πύργο, ο οποίος είναι άνεργος κα πατέρας δύο ανήλικων παιδιών.

Εκτός από το σημαντικό «κούρεμα», η απόφαση του Ειρηνοδικείου προβλέπει μηδενικές καταβολές για τα επόμενα τρία χρόνια και στη συνέχεια την αποπληρωμή του υπόλοιπου 40% σε βάθος 20 ετών με μηνιαία καταβολή 143 ευρώ. Παράλληλα, το σπίτι του δεν βγαίνει στο «σφυρί», καθώς προβλέπεται η εξαίρεση της κύριας κατοικίας από την εκποίησης, ενώ εξαιρούνται και τα δύο αγροτεμάχια του 48χρονου από την εκποίηση, καθότι δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον στον πλειστηριασμό τους.

Ο 48χρονος, ο οποίος είναι παντρεμένος και πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, εργαζόταν ως ιδιωτικός υπάλληλος και είχε λάβει στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια την προηγούμενη δεκαετία, καθώς είχε ικανοποιητικό εισόδημα (τετραψήφιος μισθός). Ωστόσο, τα πρώτα σημάδια της κρίσης που έπληξαν πρώτιστα τον ιδιωτικό τομέα, δεν τον άφησαν ανέγγιχτο. Ο μισθός του μειωνόταν διαρκώς και λίγο αργότερα έμεινε άνεργος, με συνέπεια από το 2010 να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις δόσεις των δανείων.

Το 2013 προσέφυγε στον αποκαλούμενο νόμο «Κατσέλη» για να βρει διέξοδο ελάφρυνσης, καθώς η οικονομική του κατάσταση είχε επιδεινωθεί δραματικά. Σήμερα παραμένει άνεργος και μοναδικό εισόδημα της οικογένειας είναι η εργασία της συζύγου του, για την οποία αμείβεται με πολύ χαμηλό εισόδημα.]

Ικανοποίηση για την απόφαση

Ο συνήγορος του υπερχρεωμένου νοικοκυριού, Γιώργος Τσουκαλάς, δικηγόρος Πύργου Ηλείας και διαπιστευμένος διαμεσολαβητής, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση, τονίζοντας ότι «προστατεύει και βοηθά αποτελεσματικά το ελληνικό αυτό νοικοκυριό» υπογραμμίζοντας τον διττό στόχο που επιτυγχάνεται με την έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης.

«Με την συγκεκριμένη απόφαση, το Ειρηνοδικείο Πύργου συνεχίζει μια πανελλήνια νομολογία με χιλιάδες αποφάσεις μέχρι τώρα, που εξυπηρετούν αυτόν τον διττό στόχο, της δικαστικής ρύθμισης των τραπεζικών δανείων και της ταυτόχρονης δικαστικής προστασίας των ελληνικών νοικοκυριών. Αυτή η νομολογία έχει εν πολλοίς εμπεδωθεί και συνιστά την κρατούσα γνώμη στην ελληνική δικαιοσύνη» δήλωσε ο κ. Τσουκαλάς και στη συνέχεια ανέλυσε την περίπτωση της Ελλάδας σε σχέση με άλλες χώρες (Ισπανία, Ιρλανδία) και το όφελος του «νόμου Κατσέλη».

«Από την είσοδο της Ελλάδας στην δημοσιονομική κρίση μέχρι σήμερα, υπήρξε ένα νομοθέτημα, ο Ν. 3869/2010, γνωστός στην καθομιλουμένη και ως “νόμος Κατσέλη”, ο οποίος στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών, θεωρήθηκε ως νομική λέμβος σωτηρίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Είναι αληθές πως, χάριν στον Ν.3869/2010, η ελληνική πολιτεία επέτυχε τον θεσμοθετημένο, μέσω αυτού του νόμου, σκοπό, να προστατεύσει χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά από την απώλεια της κύριας κατοικίας τους, και να ρυθμίσει τις οφειλές τους, προερχόμενες κυρίως από τραπεζικό δανεισμό, προβαίνοντας ακόμη και σε διαγραφές χρεών.

»Πράγματι, η Ελλάδα διαφύλαξε εν πολλοίς όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια τον κοινωνικό της ιστό, και η ελληνική κοινωνία δεν βίωσε μαζικούς πλειστηριασμούς όπως αυτές έλαβαν χώρα την ίδια περίοδο σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία, που ομοίως διήλθαν από παρόμοια, αν και όχι της ίδιας έντασης, οικονομική κρίση. Παράλληλα, ρυθμίστηκαν με τις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων χιλιάδες ληξιπρόθεσμα δάνεια, γνωστά στην καθομιλουμένη και ως “κόκκινα δάνεια”, και εν μέρει εξυγιάνθηκαν οι ελληνικές τράπεζες, μια διαδικασία που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

»Άρα, κατ’ αυτόν τον τρόπο, το όφελος της ελληνικής κοινωνίας από την οκταετή πλέον ισχύ του νόμου αυτού, υπήρξε πολλαπλό, και οι θετικές συνέπειες των δικαστικών αυτών αποφάσεων υπήρξαν ευεργετικές για τους οιονεί αντιδίκους, δηλαδή τόσο για τον ελληνικό χρηματοπιστωτικό τομέα όσο και ταυτόχρονα και κυρίως για τα ελληνικά νοικοκυριά».

Όλη η επικαιρότητα