Αγροτικά Ηλεία

Πύργος: «Κύμα» συμπαράστασης στον κατηγορούμενο κτηνοτρόφο

Ακούστε το άρθρο

Ισχυρό «κύμα» συμπαράστασης προκάλεσε η υπόθεση της σύλληψης του 55χρονου κτηνοτρόφου Ανδρέα Νικολούτσου την περασμένη Τετάρτη επειδή παρεμπόδισε νταλίκα γαλακτοβιομηχανίας να φύγει όταν ενημερώθηκε ότι δεν θα του καταβληθούν τα χρωστούμενα τριών μηνών, ύψους περίπου 14.000 ευρώ.

Χθες το μεσημέρι το Δικαστικό Μέγαρο Πύργου κατακλύστηκε από κτηνοτρόφους της Ηλείας, οι οποίοι εξέφρασαν την υποστήριξή τους στον 55χρονο, τονίζοντας ότι η συντριπτική πλειονότητα των κτηνοτρόφων έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση εξαιτίας της κατακόρυφης πτώσης των τιμών.

Μάλιστα, για λίγα λεπτά προκλήθηκε ένταση και μικροεπεισόδιο όταν προσήλθε στα δικαστήρια εκπρόσωπος της εταιρείας, το οποίο έληξε με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Χρήστος Γιαννόπουλος, δήλωσε ότι το πρόβλημα φέτος στην κτηνοτροφία και ουσιαστικά οδηγεί στο ξεκλήρισμα των μικρών και μεσαίων κτηνοτρόφων.

«Οι κτηνοτρόφοι τσακίζονται οικονομικά από τις εταιρείες με την ανοχή της κυβέρνησης. Πολλοί συνάδελφοι παραμένουν απλήρωτοι για τέσσερις ή και πέντε μήνες και όταν ζητάνε τα χρήματά τους, βρίσκουν πόρτες κλειστές. Κανένας δεν λαμβάνει υπόψη ότι και εμείς έχουμε κόστος παραγωγής και υποχρεώσεις. Η συμπεριφορά του συναδέλφου δεν είναι ηθικά αδικαιολόγητη, διότι οι νόμοι που φτιάχνονται, δεν στηρίζουν τους αδύναμους, διότι για όσους χρωστάνε μια ζωή στον αγρότη, ποτέ δεν φτάνουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα», δήλωσε ο κ. Γιαννόπουλος.

«Η αθωότητά του είναι αίτημα λογικής και δικαίου»

Η δίκη του 55χρονου, ο οποίος κατηγορείται για το αδίκημα της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, αναβλήθηκε για τις 21 Ιανουαρίου του 2019, ως προς το ποινικό σκέλος, καθώς ο κατηγορούμενος αδυνατούσε να παραστεί στο δικαστήριο λόγω έντονης συναισθηματικής φόρτισης. Ως προς το αστικό σκέλος, δηλαδή την εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων, η συνέχεια έχει οριστεί για μεθαύριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά της εταιρείας καταβλήθηκε μέρος των οφειλών του Απριλίου.

Ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, Θ. Αντωνόπουλος, μαζί με τον κ. Γιαννάτο, δήλωσε στην εφ. «Πατρίς»:

«Άλλο ελευθερία της αγοράς, άλλο ασυδοσία της αγοράς. Όταν καρπώνεσαι τον μόχθο του άλλου, και μάλιστα έναντι εξευτελιστικού ανταλλάγματος, πρέπει να πληρώνεις το τίμημα και όχι να συμπεριφέρεσαι απέναντι στον φτωχό κτηνοτρόφο περιφρονητικά, ωμά και κυνικά. Τότε λειτουργεί το ένστικτό της αυτοσυντήρησης με αλυσιδωτές αντιδράσεις. Ο Ανδρέας Νικολούτσος με τη συμπεριφορά του δεν εξέφρασε τα δικά του στενά οικονομικά συμφέροντα, αλλά κυρίως την αγωνία και το άγχος όλων των κτηνοτρόφων-συναδέλφων του, μπροστά σε ένα αύριο που καθορίζεται από μονοπωλιακές πρακτικές των “μεγάλων” και επιφυλάσσει φτώχεια και εξαθλίωση για τους “μικρούς”. Όμως οι αποκαλούμενοι μικροί είναι πολλοί και έχουν εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη της πατρίδας τους.

»Η κατηγορία που αποδίδεται στον εντολέα μου, Ανδρ. Νικολούτσο, περί φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, είναι τουλάχιστον κωμικοτραγική. Κατηγορείται ότι με τη συμπεριφορά του κατέστρεψε το ίδιο του το γάλα που παρήγαγε με ιδρώτα, χωρίς ο αγοραστής-«μεγάλος» να του καταβάλει ούτε ένα ευρώ. Η αθωότητά του είναι αίτημα λογικής και δικαίου».

Όλη η επικαιρότητα