Ηλεία

Πύργος: Λίγα και πανάκριβα τα «πράσινα» λαχανικά!

Ακούστε το άρθρο

Λίγα και πανάκριβα τα «πράσινα» λαχανικά στα μανάβικα του Πύργου, καθώς η πρόσφατη χιονόπτωση και ο παγετός επέφεραν σοβαρό πλήγμα στην αγροτική παραγωγή και κατ’ επέκταση στο εμπόριο φρούτων και λαχανικών.

Προϊόντα όπως το μαρούλι, το μπρόκολο και το σπανάκι είναι δυσεύρετα στην αγορά, με αποτέλεσμα οι μανάβηδες να τα προμηθεύονται από μακρινές περιοχές όπως η Κάλυμνος ή και από το εξωτερικό, κάτι που αυξάνει τα έξοδα μετακίνησης και αναπόδραστα μετακυλύει μέρος του κόστους στον καταναλωτή.

Οι αυξήσεις, σύμφωνα με την έρευνα της εφ.«Πατρίς», κυμαίνονται από 20 έως και 50%, ενώ υπάρχουν και μέρες που τα μανάβικα αδυνατούν να παράσχουν στους πολίτες τα προϊόντας τους λόγω έλλειψης.

Όπως τονίζει στην εφ.«Πατρίς» ο πρόεδρος οπωροπωλών Πύργου & Περιχώρων,  Μιχάλης Αποστολόπουλος, ο καιρός «έκαψε» τα πράσινα και στα χωράφια δεν έχει μείνει τίποτα, ενώ πρόβλημα δημιουργείται και στα εσπεριδοειδή.

«Έγιναν κάποιες εισαγωγές για να καλυφθούν οι ελλείψεις στην αγορά και έχουν αυξηθεί λίγο οι τιμές, κάτι που είναι φυσιολογικό λόγω των ελλείψεων. Είναι άλλο να βγάζει ένας παραγωγός 100 κιλά και άλλο 10 που βγάζει τώρα. Στα άλλα είδη οι τιμές είναι οι φυσιολογικές, χωρίς καμία αύξηση. Ο καιρός όμως έχει κάνει μεγάλη ζημιά. Τα μυρωδικά έχουν κιτρινίσει, το σπανάκι είναι δυσέρευτο, το ίδιο και άνηθα καυκαλίδες κλπ. Μπρόκολα κα κουνουπίδια αντέχουν ακόμα, αλλά έγιναν και εισαγωγές», δήλωσε στην εφ.«Πατρίς» ο κ.Αποστολόπουλος, προσθέτοντας ότι  αυτή η κακοκαιρία επηρέασε την αγροτική παραγωγή.

«Η παραγωγή είναι τελειωμένη, αυτοί που σπέρνανε Γενάρη-Φλεβάρη για τον Απρίλη-Μάη, θα δυσκολευτούν να μπουν στα χωράφια, γιατί όλα είναι λίμνες», υπογράμμισε.

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Fopan83@gmail.com

Όλη η επικαιρότητα