Ηλεία

Πύργος: Μαγικό ταξίδι στο σύμπαν με «πιλότο» τον Στ. Κριμιζή!

Νοερό ταξίδι στον μαγικό και μυστηριώδη κόσμο του ηλιακού συστήματος πραγματοποίησαν όσοι παρευρέθηκαν προχθές το βράδυ στο Συνεδριακό Κέντρο της ΠΕ Ηλείας στον Πύργο. «Πιλότος» στο ταξίδι ήταν ο διακεκριμένος αστροφυσικός και οργανωτής διαστημικών προγραμμάτων της NASA, Σταμάτης Κριμιζής, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Ηλείας, και μίλησε για την πολυετή του εξερεύνηση του διαστήματος.

Ο κ. Κριμιζής, με τη βοήθεια διαφανειών (slides), μίλησε για τους πλανήτες και τις αποστάσεις τους, για τις συνθήκες που επικρατούν σε καθέναν από αυτούς και τις πιθανότητες εποικισμού τους. Στάθηκε ιδιαίτερα στον πλανήτη Άρη και τις πτυχές της εξερεύνησής του από τους επιστήμονες και στη συνέχεια ανέλυσε τις παραμέτρους που διέπουν και τους υπόλοιπους πλανήτες του ηλιακού συστήματος.

Ακολούθως αναφέρθηκε στην πρόοδο της επιστήμης στο πέρασμα των ετών, καθώς και στα τεχνολογικά επιτεύγματα που συνέβαλαν στην αναλυτική εξερεύνηση του διαστήματος, στεκόμενος ιδιαίτερα στις διαστημικές αποστολές που έγιναν από το 1957 έως και σήμερα και στα αποτελέσματα των ερευνών τους.

Ξεχωριστό και συγκινητικό ήταν το φινάλε της ομιλίας του κ. Κριμιζή, καθώς παρέθεσε μερικές συμβουλές προς τη νεότερη γενιά ως απόσταγμα της πολύχρονης εμπειρίας του.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, πρέπει να επιδιώκουν το όραμα και την αριστεία, να αγαπούν τη γνώση καθεαυτή και όχι μόνο το «χαρτί», να εργάζονται σκληρά, να ακούν και να αμφισβητούν κάθε γνώση ώστε να ερευνούν εις βάθος, να έχουν ήθος και εντιμότητας και να υπερασπίζονται την αξιοκρατία, την οποία χαρακτήρισε «αχίλλειο πτέρνα» της Ελλάδας.

«Ο δημιουργός μας έδωσε δύο αυτιά και ένα στόμα ώστε να τα χρησιμοποιούμε κατ΄αναλογία» σχολίασε και αναφερόμενος στον Αϊνστάιν και τη σπουδαιότητα ενός ευφύους  επιστήμονς, τόνισε ότι «το 10% είναι η ευφυία και το 90% δουλειά και ιδρώτας», αποσπώντας το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού που είχε κατακλύσει την αίθουσα.

Τον κ. Κριμιζή προλόγισε ο Ηλείος αστροφυσικός Διον. Σιμόπουλος,  ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο του διάβασε ο δημοφιλής Πυργιώτης ηθοποιός Κώστας Καζάκος. Στην εκδήλωση συμμετείχε η Χορωδία του 3ου Γυμνασίου Πύργου, ενώ στην είσοδο λειτούργησε έκθεση έργων αστροναυτικής-διαστήματος των μαθητών του 1ου Γυμνασίου Πύργου.

Όλη η επικαιρότητα