WEB tv Ηλεία Καιρός

Πύργος: “Παγοδρόμιο” για ακόμα μια φορά οι δρόμοι εξαιτίας της χαλαζόπτωσης – Στο ίδιο έργο θεατές… – Καταστροφές σε αμπέλια και σταφίδες [ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ]

Ακούστε το άρθρο

Σφοδρή ήταν η χαλαζόπτωση που το μεσημέρι της Παρασκευής, λίγο μετά τις 4, έπληξε τοπικές Κοινότητες του Δήμου Πύργου. Αν και ολιγόλεπτη το μέγεθος του χαλαζιού και η ένταση του φαινομένου ήταν τέτοια που είχε ως αποτέλεσμα να το… στρώσει σε χωράφια, αυλές σπιτιών, ακόμη και στο δρόμο!

Δυστυχώς, ένα τέτοιο καιρικό φαινόμενο δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστες καλλιέργειες. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ζημιές σε καλλιέργειες υπάρχουν στις περιοχές του Αμπελώνα, του Ελαιώνα, του Χειμαδιού, του Σοπίου, του Λανζοίου και του Καράτουλα.  «Θύμα» των καιρικών συνθηκών η καλλιέργεια της σταφίδας χωρίς όμως να αποκλείεται και ζημιά σε κάποια άλλα είδη… Μάλιστα εκτός της χαλαζόπτωσης η έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε χθες βράδυ ήρθε για να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση…

Ο πρόεδρος της ΤΚ Χειμαδιού Θέοδωρος Μπάλας δήλωσε στην ΠΑΤΡΙΣ πως: «Από το χαλάζι χτυπήθηκαν τα μπουμπούκια στις σταφίδες που ανθίζει αυτή την εποχή. Το χαλάζι που έπεσε το καίει και το καταστρέφει. Είμαστε σε επιφυλακή και η πρώτη κίνηση μας θα είναι να ενημερώσουμε το Δήμο προκειμένου να έρθουν εκτιμητές του ΕΛΓΑ για αυτοψία».

Ο πρόεδρος της ΤΚ Καράτουλα, Γιώργος Τσατσάμπας, σχολίασε πως: «στο όριο Σόπι – Καράτουλα καλλιεργούνται περί τα 400 στρέμματα σταφίδα. Μετά από μια πρώτη εκτίμηση που κάναμε έχει γίνει ζημιά με το χαλάζι και στη συνέχεια, τις βραδινές ώρες της Παρασκευής, ήρθε και η βροχή και δεν ξέρουμε στη πορεία μέχρι που θα φτάσουμε. Δυστυχώς, επαναλαμβάνεται ότι είχε συμβεί και πέρυσι που οι ζημιές έφτασαν στο 70-80% της παραγωγής».

Κονδύλης: «Δεν είναι κάτι ασυνήθιστο»

Για το  συγκριμένο καιρικό φαινόμενο ο προγνώστης καιρού Θοδωρής Κονδύλης δήλωσε στην ΠΑΤΡΙΣ ότι: «Το Μάρτη και γενικά την άνοιξη οι καταιγίδες πολλές φορές συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις. Η σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε τοπικές κοινότητες του Πύργου δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Βέβαια δεν είναι μόνο η άνοιξη που παρατηρείται το φαινόμενα, αλλά και τις υπόλοιπες εποχές σε ισχυρά ατμοσφαιρικές διαταραχές με μικρότερη όμως συχνότητα. Άλλωστε είναι γνωστή απειλή για τους αγρότες την άνοιξη. Πάντως, σε κάθε περίπτωση η καταιγίδα εκ φύσεως είναι ένα βίαιο φαινόμενο που πολλές φορές συνοδεύεται από ισχυρά χαρακτηριστικά, όπως το χαλάζι, ισχυρή ηλεκτρική δραστηριότητα, ραγδαίες βροχές και ριπαίους ανέμους, όποτε και χρειάζεται προσοχή όταν βρισκόμαστε σε περιοχή εξέλιξης του φαινομένου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η καταιγίδα στις 5.2.2012 στον Πύργο με 6 ώρες διάρκεια, ραγδαία βροχόπτωση και σφοδρή χαλαζόπτωση με τις γνωστές τότε συνέπειες. Στην εξέλιξη του καιρού, αναμένουμε ότι το Σάββατο τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν ωστόσο δεν θα λείψουν οι τοπικές μπόρες, η θερμοκρασία στους 15οC με αρκετό κρύο τη νύχτα και νωρίς το πρωί».

Δείτε το βίντεο:

Χωρίς πρόβλημα οι παρελάσεις… εκ νέου σκόνη από την Αφρική!

Όπως τόνισε στην ΠΑΤΡΙΣ ο Θ. Κονδύλης: «Την Κυριακή 25η Μαρτίου, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία φαίνεται οι παρελάσεις να μην αντιμετωπίζουν πρόβλημα καιρού. Η πιθανότητα βροχής είναι μικρή. Ωστόσο θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις οι οποίες από το μεσημέρι θα πυκνώσουν και το απόγευμα θα δώσουν ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Αρκετό κρύο το πρωί, κατά την διάρκεια της ημέρας όμως η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο καθώς θα επικρατήσουν ενισχυμένοι ΝΑ οι οποίοι θα φέρουν εκ νέου σκόνη από την Αφρική».

Η ξαφνική χαλαζόπτωση έχει προκαλέσει ζημιές στα αμπέλια.

Αμπελώνας
Αμπελώνας
Ε.Ο. Πύργου – Πατρών
Σκουροχώρι

Όλη η επικαιρότητα