Ηλεία

Πύργος: Μας αφήνουν χωρίς Σχολή!..

Ακούστε το άρθρο

Σφοδρή επίθεση στην κοσμητεία του Πανεπιστημίου

Αύριο Τετάρτη, αιφνιδιαστικά και χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια άλλη κίνηση ή ένδειξη ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο, συνεδριάζει η Κοσμητεία του Πανεπιστημίου Πατρών προκειμένου να αποφασίσει την αλλαγή της έδρας του τμήματος Μουσειολογίας που λειτουργεί στον Πύργο.

Πρόκειται για ένα ακόμη χτύπημα για την Ηλεία, που αυτή τη φορά προέρχεται από την ακαδημαϊκή κοινότητα και ειδικότερα από τη σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών της Πάτρας.

Την αποκάλυψη για τη συγκεκριμένη κίνηση της Κοσμητείας έκανε χθες το μεσημέρι μιλώντας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας ο ίδιος ο Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος. Αγανακτισμένος για τα όσα συμβαίνουν με τον δρόμο Πύργου-Πατρών, είπε χαρακτηριστικά ότι δεν καθυστερούν μόνο το σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, αλλά «τώρα θέλουν να μας κόψουν και το δρόμο της γνώσης και έτσι να μας απομονώσουν».

Την ίδια ώρα σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας, επιβεβαιώνει την αυριανή συνεδρίαση της Κοσμητείας και επισημαίνει ότι τα μέλη της –μεταξύ άλλων– καλούνται να πάρουν απόφαση για αλλαγή της έδρας του τμήματος Μουσειολογίας, παρόλο που ως έδρα του τμήματος έχει οριστεί η πόλη του Πύργου δια νόμου και όχι με προηγούμενη απόφαση της Κοσμητείας. Ο κ. Τζαβάρας μάλιστα καταγγέλει ότι ο διοικητικός μηχανισμός του Πανεπιστημίου Πατρών υποκαθιστά αυθαίρετα και αντιδημοκρατικά το νομοθέτη και «ετοιμάζεται να καταβροχθίσει» το τμήμα Μουσειολογίας και να το μετακινήσει από τον Πύργο στην Πάτρα, αδιαφορώντας για το αν παραβιάζει την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, έκφραση της οποίας είναι η σχετική διάταξη του νόμου Γαβρόγλου.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ άλλων, ο κ. Τζαβάρας μίλησε και στο δελτίο ειδήσεων της ΟΡΤ για το σοβαρό ζήτημα που προέκυψε ξαφνικά με το τμήμα Μουσειολογίας. Υποστήριξε πως δεν πρέπει να μείνει κανείς απαθής στην παρούσα φάση, διότι από τη συνεδρίαση της Τετάρτης αναμένεται να επέλθει απόφαση απομάκρυνσης της σχολής από τον Πύργο. Εκτιμά πως πλέον είναι σκοπός της Πάτρας να αφήσει την πόλη του Πύργου χωρίς κανένα πανεπιστημιακό τμήμα. Ωστόσο, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων που εδρεύει στην Αμαλιάδα, εκτιμώντας πως είναι το επόμενο στη σειρά.

Όσον αφορά αυτές τις κινήσεις της Κομητείας, ο κ. Τζαβάρας τις χαρακτήρισε ως «υπερβολική και ακραία αυθαιρεσία» που δε λαμβάνει υπόψη ούτε τις αποφάσεις της Πολιτείας που έχουν ορίσει τον Πύργο ως έδρα της Μουσειολογίας. Ο όρος «πανεπιστημιακός συγκεντρωτισμός» ήταν αυτός που χρησιμοποίησε ο κ. Τζαβάρας όσον αφορά την επιθυμία της Κομητείας να μετακινήσει κάθε τμήμα στην Πάτρα, χωρίς ωστόσο να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες των υπόλοιπων περιοχών που έχουν προσφέρει κτιριακές υποδομές, μέσα και μεγάλη υλικοτεχνική υποδομή για να λειτουργεί το Πανεπιστήμιο Πατρών με αυτή τη συγκεκριμένη δομή και οργάνωση. «Είναι αδιανόητο στον Πύργο να δεχθούμε τέτοια επίθεση εναντίον ενός ιδρύματος που είχαμε όλοι οργανωμένα και μεθοδικά ιδρύσει και περιμέναμε ότι θα αποτελέσει μια από τις καλύτερες σχολές πανεπιστημίου στον τομέα της Μουσειολογίας, για το λόγο ότι είναι δίπλα στην Αρχαία Ολυμπία», είπε κλείνοντας ο κ. Τζαβάρας που κάλεσε συγχρόνως τους πάντες σε ξεσηκωμό προκειμένου να παλέψουμε κόντρα σε αποφάσεις μιας περιφέρειας στην οποία δε θα έπρεπε ακόμα και γεωγραφικά δε θα έπρεπε να ανήκουμε.

Το θέμα αυτό σίγουρα θα προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις τόσο από πλευράς δήμου, όσο και από την πλευρά των φορέων της ηλειακής πρωτεύουσας που βλέπουν ότι μετά τα ΤΕΦΑΑ, χάνεται και η ελπίδα για τη διατήρηση της πανεπιστημιακής σχολής έστω και μέσω του τμήματος Μουσειολογίας.

Ιδιαίτερη ανησυχία εξέφρασε για το ίδιο θέμα με δήλωσή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κωνσταντίνος Νικολούτσος. Σημείωσε μάλιστα ότι αν ληφθεί τέτοια απόφαση, θα είναι παράνομη και αναιτιολόγητη και θα εξυπηρετεί μόνο στενά συντεχνιακά συμφέροντα.

Πιο συγκεκριμένα δήλωσε: «Το Επιμελητήριο Ηλείας εκφράζει την βαθιά του ανησυχία για τη φημολογούμενη απόφαση της Κοσμητείας ανθρωπιστικών σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών που ανήκει η σχολή μουσειολογίας στον Πύργο, για μεταφορά της έδρας στην Πάτρα. Η παραπάνω απόφαση είναι παράνομη, αναιτιολόγητη και δεν έχει καμία σχέση με το σκεπτικό που ιδρύθηκε η συγκεκριμένη σχολή στον Πύργο. Τέτοιου είδους ενέργειες που εξυπηρετούν μόνο στενά συντεχνιακά συμφέροντα αποτελούν βόμβα στα θεμέλια της τριτοβάθμιας παιδείας και την σύνδεση της με τις τοπικές κοινωνίες. Είμαστε το ίδιο ανήσυχοι μήπως αντίστοιχη μεθόδευση εφαρμοστεί και για το τμήμα γεωπονίας Αμαλιάδος. Καλούμε τις πανεπιστημιακές αρχές να μην προχωρήσουν σε αποφάσεις που υπονομεύουν την σχέση ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και τοπικών κοινωνιών».

Όλη η επικαιρότητα