Βιβλίο Ηλεία

Πύργος: Με επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου: «Ώρα Ελλάδος… Βουκουρέστι»

«Πυρά» από Κοντογιάννη και Βούλτεψη για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ως εθνική πληγή που μόλις άνοιξε και που θα επιφέρει προβλήματα στο μέλλον χαρακτήρισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών οι συντελεστές της παρουσίασης του νέου βιβλίου του δημοσιογράφου Νίκου Στέφου με τίτλο «Ώρα Ελλάδος… Βουκουρέστι» στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου στη Στοά Φίτσιου.

Το βιβλίο πραγματεύεται τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2008, κατά την οποία συζητήθηκε το ενδεχόμενο συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδος και της τότε FYROM, για την ένταξη του κρατιδίου στο ΝΑΤΟ, η οποία κατέληξε σε μη συμφωνία λόγω της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο κ. Στέφος μίλησε στην εφ. «Πατρίς» για τα κίνητρα που τον ώθησαν στη συγγραφή του βιβλίου, καταθέτοντας την άποψή του για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις συνέπειες της εφαρμογής της.

«Ως δημοσιογράφο με ερέθιζε το ότι εφόσον όλοι συζητούσαν και αναφέρονταν στο Βουκουρέστι, ειδικά μετά την απόφαση της κυβέρνησης να ξεκινήσει συζητήσεις για συμφωνία με τους βόρειους γείτονες, ήθελα να μάθω τι ακριβώς έγινε με βάση όχι μόνο όσα ξέρουμε αλλά να ερευνήσω πίσω από τις κλειστές πόρτες της Συνόδου και να διεισδύσω στα παρασκήνιο. Το βιβλίο περιλαμβάνει αρχεία, μαρτυρίες, άγνωστα ντοκουμέντα, τηλεφωνικές συνομιλίες, συσκέψεις στο ΥΠΕΞ, στο Μαξίμου και στη Σύνοδο, διαλόγους σε έντονο τόνο, διαξιφισμούς κλπ», δήλωσε στην εφ. «Πατρίς».

Ο κ. Στέφος αναφέρθηκε στις «κόκκινες γραμμές» της τότε κυβέρνησης Καραμανλή και σημείωσε ότι η τωρινή συμφωνία δεν έχει εξαλείψει τον πυρήνα του αλυτρωτισμού.

«Η κυβέρνηση Καραμανλή συζητούσε την αναζήτηση μιας λύσης-συμβιβασμού με βάση μόνο τον γεωγραφικό προσδιορισμό, χωρίς απαραίτητα να περιλαμβάνεται το όνομα Μακεδονία. Από εκεί και πέρα, για την κυβέρνηση Καραμανλή ήταν κόκκινη γραμμή η αναγνώριση μακεδονικής ταυτότητας εθνότητας και γλώσσας. Σημασία δεν έχει μόνο αν συζητάς αλλά αν και σε τι συμφωνείς. Ο Καραμανλής δεν συμφώνησε, πήγε σε μετωπική σύγκρουση και το πλήρωσε με βαρύ κόστος για τον ίδιο και την κυβέρνησή του, σε αντίθεση με τους σημερινούς οι οποίοι συμφώνησαν τελικά γιατί έβαλαν το συμφέρον της καρέκλας πάνω από το συμφέρον της χώρας», εξήγησε και κατέθεσε την προσωπική του άποψη για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Δεν είναι καλή διότι ο πυρήνας του αλυτρωτισμού δεν είναι τόσο στο όνομα όσο στην εθνότητα, την ταυτότητα και τη γλώσσα. Αν τους αναγνωρίσει έθνος με συγκεκριμένη ονομασία, έχει δευτερεύουσα σημασία το όνομα της χώρας. Το βλέπουμε ήδη με τα προϊόντα – και είναι μόνο η αρχή», τόνισε.

«Βέλη» Κοντογιάννη προς ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Ο δημοσιογράφος, πρώην βουλευτής και υπουργός και εκ νέου υποψήφιος βουλευτής Ηλείας, άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Ανοίγει μια εθνική πληγή με ευθύνη της κυβέρνησης Τσίπρα. Καμία κυβέρνηση δεν διανοήθηκε να δώσει αυτά που έδωσε η σημερινή, δηλαδή γλώσσα και εθνότητα, που είναι η μήτρα του αλυτρωτισμού. Στο Βουκουρέστι δεν τέθηκε ποτέ τέτοιο ζήτημα διότι οι Σκοπιανοί δεν τολμούσαν να το θέσουν σε επίσημη συμφωνία. Το έθεσαν και το πήραν τώρα που βρήκαν πόρτες ανοιχτές. Εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως ό,τι ζήτησαν το πήραν. Βλέπουμε ήδη τα προβλήματα που προκύπτουν στα προϊόντα και στις εμπορικές ονομασίες. Από την αποδοχή της “Δημοκρατίας του Ίλιντεν” φάνηκε ότι δώσαμε κάτι που δεν υφίσταται, δηλαδή μακεδονικό έθνος και γλώσσα», είπε ο κ. Κοντογιάννης και πρόσθεσε ότι το 2008 η κυβέρνηση Καραμανλή αντιστάθηκε παρά τις έντονες αμερικανικές πιέσεις, διότι έδρασε με σαφή στρατηγική έχοντας σαφή στόχο.

Η βουλευτής της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη χαρακτήρισε προφητικο το βιβλίο και χαρακτήρισε κυβερνητική προπαγάνδα την κυβερνητική θέση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «πάτησε» στο κεκτημένο του Βουκουρεστίου.

«Άλλο η σύνθετη ονομασία και άλλο αυτό που συμφώνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, διότι πρέπει να μας φέρουν γραμμένο αν σε αυτή την υποτιθέμενη εθνική γραμμή περιλαμβάνονται το όνομα, η γλώσσα, η ταυτότητα, ο αυτοπροσδιορισμός, η αλλαγή των σχολικών βιβλίων και πρόσβαση στη θάλασσα. Τέτοια συμφωνία από άλλη ελληνική κυβέρνηση δεν υπήρχε. Το όνομα είναι το όχημα. Ο Ζάεφ πέτυχε από τον Τσίπρα όσα γύρευε ο Γκρουέφσκι από τους προηγούμενους πρωθυπουργούς», δήλωσε.

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Λίνα Κλείτου, ενώ την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, Κώστας Πετρόπουλος.

Όλη η επικαιρότητα