Ηλεία

Πύργος: Με μεγάλη επιτυχία έγινε η εσπερίδα για τα άτομα με αναπηρία

Η δημιουργία Κέντρου Δημιουργικής απασχόλησης ΑΜΕΑ (Κ.Δ.Α.Π.ΜΕ.Α) καθώς και Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (Κ.Δ.Η.Φ.), που θα αλλάξουν την καθημερινότητα των παιδιών αΜΕα, είναι από τους βασικούς στόχους της πολιτείας, αλλά και της δημοτικής αρχής, όπως ειπώθηκε στην επιστημονική εσπερίδα που έγινε το απόγευμα του Σαββάτου στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο.

Η επιστημονική εσπερίδα διοργανώθηκε από τον Σύλλογο ατόμων με αναπηρία «ΗΛΙΣ» Ν. Ηλείας σε συνεργασία με το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Πύργου, και έγινε υπό την αιγίδα του Δήμου Πύργου.

Θέμα της δε ήταν, «Γονείς και Φροντιστές Ατόμων με Αναπηρία. Ψυχοσυναισθηματικές επιπτώσεις και τρόποι διαχείρισης και αντιμετώπισης».

Το παρών στην επιστημονική εσπερίδα έδωσαν οι βουλευτές Ηλείας κ.κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος και Διονύσης Καλαματιανός, ο δήμαρχος Πύργου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος, ο αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Αργυρόπουλος, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, ο Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος και φυσικά η πρόεδρος του Συλλόγου ατόμων με αναπηρία «ΗΛΙΣ» Ν. Ηλείας κα. Αγαθη Ρηγοπούλου και η διευθύντρια του ΕΕΕΕΚ Πύργου κα. Αγγελική Πετρόγιαννη.
Παρόντες ήταν και ο Γραμματέας του Σωματείου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Ν Ηλείας κ. Γιώργος Παπανικολόπουλος, όπως και ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας κ. Τρύφωνας Τρυφωνόπουλος, καθώς και πολλοί ακόμη.

Οι αναλύσεις των ομιλητών

Οι αναλύσεις που έγιναν πάνω στην κεντρική θεματολογία ήταν πολύ σημαντικές από τους ομιλητές της Εσπερίδας.

Η κα. Κεαλόγλου Θεοδώρα, Σχολική Νοσηλεύτρια του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Πύργου, αναφέρθηκε διεξοδικά στον ορισμό της Αναπηρίας και επεκτάθηκε στα θέματα, που αφορούν τα Άτομα με Αναπηρία.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «στην Ελλάδα, το ποσοστό συνολικά είναι 10% (ένα εκατομμύριο άτομα)».

Επίσης αναφέρθηκε στους Φροντιστές Άμεσα και στις δύο αυτών κατηγορίες, τυπικών και άτυπων, καθώς και στα διάφορα εμπόδια που υπάρχουν, ανάμεσα στον Εκπαιδευτικό και τους Γονείς.

Στη συνέχεια η υποδιευθύντρια του ΕΕΕΕΚ Πύργου εκπαιδευτικός κα. Παναγιώτα Τάγαρη, ανέπτυξε μια ενδιαφέρουσα εισήγηση, πάνω σε ζητήματα που αφορούν γενικά την Οικογένεια και το Παιδί με Αναπηρία.

Η κα Τάγαρη επεσήμανε τον κομβικό ρόλο που μπορεί να παίξει στον τομέα αυτόν η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Πολιτεία, ενώ για τους γονείς, τόνισε ότι πρέπει να ενημερώνονται από ειδικούς επιστήμονες για τη σωστή λειτουργία της Οικογένειας.

Η κα Τάγαρη εξέφρασε μάλιστα την δυσφορία της, για το γεγονός ότι για 10 χρόνια το ΕΕΕΕΚ Πύργου στεγάζεται σε λυόμενα… Επίσης αναφέρθηκε σε πολλά προγράμματα που αφορούν τα Άτομα με Αναπηρία και κάλεσε τον Δήμο Πύργου, να αξιοποιήσει από αυτά ανθρώπινο δυναμικό.

Ακολούθως το λόγο πήρε η Ψυχολόγος κα. Έλενα Παναγούλια, η οποία μίλησε για τις ψυχολογικές επιπτώσεις μέσα στην Οικογένεια, που έχουν παιδί με αναπηρία και σε όλο γενικά το κλίμα που διαμορφώνεται

Η κα Παναγούλια επεσήμανε ότι η ανατροφή ενός παιδιού ΑμεΑ είναι δύσκολη υπόθεση. Οι γονείς χρειάζονται υποστηρικτικό περιβάλλον από ειδικούς και στις κοινωνικές τους σχέσεις μπορούν να πάρουν χρήσιμες συμβουλές από άλλους γονείς, που έχουν παιδιά ΆμεΑ.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του ΕΕΕΕΚ Πύργου κ. Παναγιώτης Μπόμπας, στάθηκε στην προσωπική εμπειρία αφού έχει παιδί ΑμεΑ, και μίλησε επικριτικά για το γεγονός ότι ο γιος του, όσο και άλλα παιδιά ζουν, όπως είπε, μέσα σε κλουβιά! Και με τρεμάμενη φωνή τόνισε:

«Δεν υπάρχουν Σχολεία γι’ αυτά τα παιδιά;».

Η εξαιρετική αυτή Επιστημονική Εσπερίδα έκλεισε με παρέμβαση της προέδρου των ΑμεΑ “ΗΛΙΣ” Ν. Ηλείας κας Αγαθής Ρηγοπούλου, που μίλησε και αυτή για την δική της εμπειρία ως μητέρα παιδιού ΑμεΑ και ζήτησε να δημιουργηθούν άμεσα η Στέγη Ημερήσιας Φροντίδας και το ΚΔΑΠ ΑμεΑ.

Η μικρή αίθουσα εκδηλώσεων του Λάτσειου Δημοτικού Μεγάρου Πύργου να σημειωθεί πως ήταν γεμάτη από κόσμο, που τίμησε με την παρουσία του αυτή την εσπερίδα.

Τι δήλωσαν οι επίσημοι

Ο βουλευτής Ηλείας κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος μιλώντας κατά την διάρκεια της Εσπερίδας τόνισε μεταξύ άλλων.

«Είμαστε πάντα σαν πολιτεία κοντά σας και θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να στηρίξουμε τις προσπάθειες σας. Αυτή η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να γίνει αυτό το μεγάλο έργο που θα αλλάξει την καθημερινότητα των παιδιών».

Επίσης ο βουλευτής Ηλείας κ. Διάνυσης Καλαματιανός από την πλευρά του ανέφερε.

«Η δημιουργία αυτού του κέντρου πρέπει να στηριχτεί από όλους και εμείς είμαστε δίπλα σας για την άμεση υλοποίηση του».

Ο δήμαρχος Πύργου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος στάθηκε και αυτός στην άμεση λειτουργία του κέντρου.

«Υπάρχει η έκταση των οκτώ στρεμμάτων πλησίον του ΕΕΕΚ προκειμένου να αναγερθεί εκεί το νέο κέντρο και θέλω να ευχαριστήσω τον Μητροπολίτη Ηλείας για τη δωρεά αυτής της έκτασης. Σύντομα θα υπάρξουν όλες οι απαιτούμενες σχετικές ενέργειες για να προχωρήσει αυτό το έργο».

Τέλος ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός ανέφερε πως η Μητρόπολη είναι δίπλα σε αυτή την προσπάθεια και πως περιμένει έργα πλέον και όχι μόνο λόγια.
«Είμαστε πάντα κοντά σας και θέλω να δω σύντομα αυτό το έργο να ξεκινήσει. Ήρθε η ώρα των έργων».

Όλη η επικαιρότητα