Categories: WEB tvΗλεία

Πύργος: Με μεγάλη επιτυχία η ημερίδα για την αντιμετώπιση του άγχους των εξετάσεων

Share

Με τη συμμετοχή πολλών εκπαιδευτικών, γονέων, αλλά και μαθητών, έγινε χθες το πρωί στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου, η ημερίδα με τίτλο «Το άγχος των εξετάσεων.

Πρακτικές συμβουλές και τεχνικές για να διαχειριστούμε αυτή τη δύσκολη περίοδο», που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Νοτιοδυτικής Ελλάδας, με προσκεκλημένη την κα Πωλίνα Φλεβάρη – Ψυχολόγο MSc.

Στην ημερίδα, όπου έδωσε το «παρών» ο δήμαρχος Πύργου κ. Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, όπως και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Γιάννης Παπαδημητρίου, έγινε αναφορά στα συναισθήματα που βιώνει ο μαθητής και ποια είναι ή θα μπορούσε να είναι η στάση των γονέων. Δόθηκαν ακόμη τεχνικές και συμβουλές μελέτης και διαχείρισης χρόνου που θα … αποσυμπιέσουν τον μαθητή. Αναλύθηκαν τεχνικές διαχείρισης άγχους πριν, την ημέρα, αλλά και κατά τη διάρκεια των εξετάσεων και γενικά έγινε ιδιαίτερη αναφορά στον ψυχισμό των παιδιών αυτή την περίοδο.

Μέσα από την παρουσίαση αλλά και την διαδραστική συζήτηση που έγινε, η κα Φλεβάρη κάλυψε ένα μεγάλο μέρος των θεμάτων που απασχολούν τα παιδιά κατά την περίοδο των εξετάσεων. Σκοπός της ημερίδας – κουβέντας ήταν ο κάθε ένας να αποκτήσει χρήσιμα εργαλεία σκέψης.

Στο τέλος, η εισηγήτρια απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού.

Πωλίνα Φλεβάρη: «Την περίοδο των εξετάσεων κάθε ένα από τα παιδιά, μπορεί να βιώνει μια ιδιαίτερη ψυχική πίεση»

Η κα Πωλίνα Φλεβάρη ψυχολόγος MSc – ψυχοθεραπεύτρια, στις δηλώσεις που έκανε στην εφημ. «Πατρις» για την ημερίδα, ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Σε αυτή την ημερίδα θα αναφερθούμε στην δύσκολη και απαιτητική περίοδο προετοιμασίας των μαθητών για τις εξετάσεις. Θα ασχοληθούμε  με ζητήματα όπως είναι το άγχος των εξετάσεων, πώς μπορεί το οικογενειακό περιβάλλον να υποστηρίξει τα παιδιά αυτή τη δύσκολη περίοδο, θα αναφερθούμε επίσης σε τρόπους για να μελετάμε πιο αποτελεσματικά, πως να διαχειριζόμαστε το χρόνο μας, πώς μπορούμε να αποδώσουμε καλύτερα κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, πώς φυσικά μπορούμε να διαχειριστούμε το άγχος και πάνω από όλα, πώς μπορούμε από αυτή τη δύσκολη περίοδο να βγούμε όσο το δυνατόν πιο αλώβητοι. Περισσότερο ψυχικά φροντισμένοι και ανθεκτικότεροι. Την περίοδο των εξετάσεων κάθε ένα από τα παιδιά, μπορεί να βιώνει μια ιδιαίτερη ψυχική πίεση, να του δημιουργούνται αισθήματα άγχους, αλλά και πανικού, με αποτέλεσμα να παραλύουν τα παιδιά και μόνο στην ιδέα της εξέτασης. Είναι μία δύσκολη περίοδος για όλους μας. Όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για τους γονείς, για το σχολείο, για τους καθηγητές. Για αυτό λοιπόν διοργανώνεται αυτή η ημερίδα, για να δούμε πώς μπορούμε να ενισχύσουμε όλους τους φορείς. Το σχολείο, τους καθηγητές, τους γονείς και τα ίδια τα παιδιά πάνω απ’ όλα, για να αντέξουν αυτή τη διαδικασία, αυτή τη δοκιμασία, ενώ πάντα θα πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν τελειώνει η ζωή με τις εξετάσεις. Πάντοτε υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις και η ζωή θέλει πάντα προσπάθεια και αγώνα. Μέσα από αυτή την προσπάθεια γινόμαστε πιο δυνατοί ψυχικά και γινόμαστε πιο ανθεκτικοί. Χρειάζεται ψυχραιμία, θάρρος, αποφυγή αρνητικών σκέψεων και αυτό το άλμα πίστης προς τον εαυτό μας. Ότι εντάξει, μπορώ να τα καταφέρω. Ή τουλάχιστον θα προσπαθήσω να τα καταφέρω».

Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: «Πρέπει να γίνεται σωστή χρήση του χρόνου και θα πρέπει να έχουμε κατανόηση για τα προβλήματα που προκαλεί αυτή η πίεση»

Από την πλευρά του ο «οικοδεσπότης» της ημερίδας, ο δήμαρχος Πύργου κ. Παναγιώτης Αντωνακόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η Ένωση Φροντιστών Ηλείας κάνει μία χρήσιμη εκδήλωση που αφορά το άγχος των μαθητών εν όψει των εξετάσεων. Όλοι γνωρίζουμε αυτό το πρόβλημα των νέων παιδιών. Οι καθηγητές και οι εκπαιδευτικοί, είναι θα έλεγα, οι προμηθευτές αισιοδοξίας στα παιδιά και αυτοί που διαμορφώνουν μία καλύτερη ψυχολογία, ενόψει των εξετάσεων, των κατατακτήριων, αλλά και των προαγωγικών. Εμείς ευχόμαστε σε όλα τα παιδιά, πρώτα από όλα να είναι υγιή και γερά, ενώ το οικογενειακό και το φιλικό περιβάλλον θα πρέπει να τονώνει τα παιδιά, να τους δίνει αισιοδοξία. Πρέπει να γίνεται σωστή χρήση του χρόνου και θα πρέπει να έχουμε κατανόηση για τα προβλήματα που προκαλεί αυτή η πίεση στην ψυχολογία των παιδιών. Είμαστε εδώ σαν Δήμος, παρακολουθούμε την εκδήλωση που είναι χρήσιμη για εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές».

Γιάννης Κουτρουμάνος: «Θέλουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να διαχειριστούν το άγχος και το χρόνο τους»

Ο κ. Γιάννης Κουτρουμάνος χημικός στην δήλωσή του για την ημερίδα ανέφερε.

«Σε λίγο καιρό οι μαθητές θα αντιμετωπίσουν τις πανελλαδικές εξετάσεις, για αυτό σαν σύλλογος φροντιστών, προσπαθούμε με τη βοήθεια αυτής της εκδήλωσης και της ψυχολόγου που έχει έρθει να μας μιλήσει, να βοηθήσουμε τα παιδιά να διαχειριστούν το άγχος, να διαχειριστούν το χρόνο τους, να γίνει σωστό διάβασμα, έτσι ώστε να πετύχουν τους τελικούς στόχους που έχουν θέσει. Θα γίνει μία ενδιαφέρουσα συζήτηση, που θα λύσει αρκετές απορίες και θα καθοδηγήσει τα παιδιά σε ένα σωστό τρόπο διαβάσματος και διαχείρισης του άγχους από δω και πέρα».

Γιάννης Μπακέττας: «Η ημερίδα αφορά την ψυχολογία των εξετάσεων, δηλαδή το πώς θα μπορέσουν οι μαθητές να προσαρμοστούν σε αυτή τη δύσκολη περίοδο»

Ακόμη ο κ. Γιάννης Μπακέττας πρόεδρος του συλλόγου ιδιοκτητών φροντιστών νοτιοδυτικής Ελλάδας τόνισε στην εφημ. «Πατρίς».

«Σήμερα (σ.σ. χθες) είμαστε στον Πύργο για να κάνουμε μία ημερίδα η οποία αφορά την ψυχολογία των εξετάσεων, δηλαδή το πώς θα μπορέσουν οι μαθητές να προσαρμοστούν σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, να μπορέσουν να διαχειριστούν το χρόνο τους καλύτερα, να διαχειριστούν το άγχος την ημέρα των εξετάσεων και να μπορούν να έχουν χρήσιμες συμβουλές, για το πως θα δομήσουν την επανάληψη τους μέχρι το τέλος της χρονιάς και μέχρι τις εξετάσεις. Προσκεκλημένη είναι η Πωλίνα Φλεβάρη, που είναι ψυχολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην ψυχολογία των εφήβων και θα μιλήσει γι’ αυτό το πολύ σοβαρό θέμα. Θα έχει και μία παρουσίαση στο τέλος, θα γίνει μία κουβέντα με τους μαθητές και με τους γονείς, όπου θα μπορούν να ρωτήσουν για προσωπικά θέματα ή να αναλύσουν διάφορα πράγματα που τους απασχολούν και θα δοθούν απαντήσεις, όσο είναι δυνατόν φυσικά».