WEB tv Ηλεία

Πύργος: Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει το θέμα με τις κεραίες – Συνάντηση κατοίκων με τον αντιδήμαρχο Πύργου

Μεγάλες διαστάσεις έχουν λάβει οι τοποθετήσεις κεραιών κινητής τηλεφωνίες σε δύο περιοχές που βρίσκονται εντός του αστικού ιστού του Πύργου.
Ακούστε το άρθρο

Οι κάτοικοι της οδού Θεμιστοκλέους και των εργατικών κατοικιών της οδού Κατάκολου διαμαρτύρονται και αντιδρούν για το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες κεραίες έχουν τοποθετηθεί μέσα σε κατοικημένες περιοχές και κοντά σε σχολικά συγκροτήματα, κάνοντας λόγο για επιβλαβείς συνθήκες στην υγεία των πολιτών και κυρίως των μικρών παιδιών, ενώ έχουν θέσει και το ζήτημα της νομιμότητας, όσον αφορά την εγκατάστασή τους.

Παράλληλα, εκφράζουν τις αμφιβολίες τους σχετικά με το υπάρχον νομοθετικό καθεστώς, τονίζοντας πως είναι δυνατόν να απαγορεύεται η εγκατάσταση κεραίας στην ταράτσα ενός σχολικού κτιρίου, αλλά να επιτρέπεται δίπλα σε αυτό, επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο πάνω από όλα χρειάζεται ευαισθησία, ιδιαίτερα όταν επηρεάζεται η υγεία μικρών παιδιών και μαθητών.

Και στις δύο περιπτώσεις υπήρξε η παρέμβαση του Δήμου Πύργου, μέσω του αντιδημάρχου Διοικητικών Υπηρεσιών και Κοινωνικής Πρόνοιας Γιάννη Παπαδημητρίου, που ζήτησε άμεσα την απομάκρυνση των κεραιών από τις περιοχές αυτές. Μάλιστα, για την κεραία που τοποθετήθηκε πριν λίγες ημέρες στις εργατικές κατοικίες είχε εκφράσει στο πρόσφατο παρελθόν την αντίθεσή του με ομόφωνη απόφαση και το Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου.

Χθες, ο κ. Παπαδημητρίου υποδέχθηκε στο γραφείο του μερικούς από τους κατοίκους της οδού Θεμιστοκλέους, οι οποίοι είχαν προσφύγει στα δικαστήρια και είχαν δικαιωθεί με την καταδίκη εκπροσώπου της εταιρίας όπως είχε αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφ. «Πατρίς» την 1η Δεκεμβρίου 2022, όπου του εξέφρασαν ξανά τα παράπονά τους και συζήτησαν για τις επόμενες ενέργειες.

Το δρόμο της δικαιοσύνης, όπως όλα δείχνουν, θα ακολουθήσουν και οι κάτοικοι των εργατικών κατοικιών της Κατακόλου, που σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. «Πατρίς» πρόκειται να αναθέσουν σε δικηγόρο να εξετάσει όλες τις νομικές παραμέτρους και τη νομιμότητα της σχετικής άδειας για την εγκατάσταση της κεραίας. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο κ. Παπαδημητρίου που θα στείλει έγγραφο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηλείας, με βασική αιτιολογία ότι στο τοπογραφικό διάγραμμα της εταιρίας αποκρύφτηκε σκόπιμα η ύπαρξη του 10ου Νηπιαγωγείου Πύργου, προκειμένου να αδειοδοτηθεί.

«Υπάρχουν τέσσερις κεραίες σε μια ακτίνα 300 μέτρων, κάτι το οποίο απαγορεύεται. Στα συγκεκριμένα σημεία υπάρχουν σχολικές μονάδες, σπίτια και ξενοδοχεία. Θα πρέπει η αδειοδότηση για την τοποθέτηση κεραίας να γίνεται με πολύ μεγάλη προσοχή και να λαμβάνονται υπόψη όλες οι παράμετροι. Κατά τη γνώμη μου, χωρίς να είμαι ειδικός, στον αστικό ιστό της πόλης δε θα πρέπει να υπάρχουν κεραίες, έστω και με τη νόμιμη ακτινοβολία που εκπέμπουν, διότι αποδεδειγμένα υπάρχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις, όπως ανέφερε και ο Ιατρικός Σύλλογος Ηλείας, που μπορεί να έχει στην ανθρώπινη υγεία η συνεχής έκθεση σε ακτινοβολία, είτε είναι μικρής είτε μεγάλης κλίμακας» ανέφερε σε δηλώσεις του στην εφ. «Πατρίς» ο αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών και Κοινωνικής Πρόνοιας Γιάννης Παπαδημητρίου.
Αναφορικά με την εγκατάσταση της κεραίας στις εργατικές κατοικίες ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι «έχουμε ξεκινήσει μια διαδικασία για να δούμε αν η συγκεκριμένη εγκατάσταση είναι νόμιμη. Από μια πρώτη ματιά που έχω ρίξει στα έγγραφα φαίνεται πως δεν είναι νόμιμη η διαδικασία, γιατί στο τοπογραφικό διάγραμμα το οποίο χρησιμοποίησε η εταιρία για να αδειοδοτηθεί, δεν εμφανίζει το 10ο Νηπιαγωγείο Πύργου που βρίσκεται σε απόσταση λιγότερη των δέκα μέτρων από την κεραία. Σε απόσταση περίπου 150 μέτρων υπάρχει το 2ο ΕΠΑΛ, υπάρχει ιδιωτικό νηπιαγωγείο, αθλητικό κέντρο. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι σε ένα σημείο που δραστηριοποιούνται από το πρωί μέχρι το βράδυ παιδιά, μαθητές και αθλητές, δε νομίζω ότι είναι και το πιο ενδεδειγμένο σημείο. Ένα ερώτημα που γεννάται εύλογο, εάν η διαδικασία ήταν νόμιμη ή αν η εκπομπή των ρίπων της κεραίας είναι μέσα στα φυσιολογικά όρια, ποιος ο λόγος να αποκρύψουν την ύπαρξη του Νηπιαγωγείου προκειμένου να αδειοδοτηθούν».

«Θέλω να ξέρω πως αυτοί οι άνθρωποι πήραν άδεια και δεν ενδιαφέρθηκε κάποιος φορέας να πει ότι εδώ υπάρχουν πέντε σχολεία, η περιοχή είναι πυκνοκατοικημένη, γιατί τοποθέτησαν εδώ τις κεραίες. Ζητάμε να απομακρυνθούν άμεσα, γιατί τίθεται θέμα υγείας όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες και ο Παγκόσμιας Οργανισμός Υγείας» δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφ. «Πατρίς» η Βάσω Παπαηλία, κάτοικος της οδού Θεμιστοκλέους.

Η Όλγα Δημητρακοπούλου, κάτοικος της ίδια οδού, σημείωσε πως «ως νεότεροι κάτοικοι της περιοχής έχουμε ενημερωθεί πρόσφατα για την κατάσταση που επικρατεί με τις κεραίες στη γειτονίας μας. Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα και της κας Παπαηλία και των άλλων κατοίκων και ζητάμε να διευθετηθεί ή να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα, κάτι το οποίο επιθυμούμε».

Η Όλγα Δημητρακοπούλου

«Κάθε κεραία πρέπει να απέχει η μια από την άλλη 300 μέτρα και να απέχει και από τα σχολεία άλλα 300 μέτρα. Εδώ στα 100 μέτρα υπάρχουν πέντε σχολεία, γυμναστήρια, δύο ειδικά σχολεία, ξενοδοχεία και σπίτια. Φοβόμαστε για την υγεία μας και εγώ έχω αρρωστήσει σοβαρά από την κεραία» τόνισε ο Θεόδωρος Παπαηλίας, που κατοικεί επίσης στην οδό Θεμιστοκλέους.

Τέλος, η Μαρίνα Αλεξανδροπούλου, κάτοικος των εργατικών κατοικιών δήλωσε πως ««έχουμε εναντιωθεί στην τοποθέτηση αυτής της κεραίας. Υπάρχει και μια ‘’ομάδα’’ κατοίκων της περιοχής μας, η οποία έχει πάρει την πρωτοβουλία για να κινήσει κάποιες νομικές διαδικασίες. Οι κεραίες ξέρουμε ότι κάνουν κακό στην υγεία μας και στην υγεία των παιδιών μας και πρέπει να απομακρυνθούν από την κατοικημένη περιοχή και ειδικά δίπλα από το νηπιαγωγείο».

Η Βάσω Παπαηλία
Ο αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών και Κοινωνικής Πρόνοιας Γιάννης Παπαδημητρίου
Ο Θεόδωρος Παπαηλίας
Η Μαρίνα Αλεξανδροπούλου

Όλη η επικαιρότητα