Πύργος: Μεγαλοπρεπής και Ιεροπρεπή, η εορτή της «Ζωοδόχου Πηγής»

Share

Μετά από δύο χρόνια αποχής λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, μέσα στο Αναστάσιμο και πανευφρόσυνο εορταστικό κλίμα της Πασχαλινής περιόδου που διανύουμε, πάνδημα με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια και πνευματική χαρά, στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Πύργου, εορτάστηκε το διήμερο 28 και 29 Απριλίου 2022, η πρώτη και μεγάλη Θεομητορική εορτή του Πεντηκοσταρίου, αυτή της «Ζωοδόχου Πηγής».

Η Παναγία μας ονομάζεται έτσι, γιατί δέχθηκε μέσα στα σπλάχνα της, τον χορηγό και εξουσιαστή της ζωής τον Χριστό! Έτσι για το αγίασμα που ανέβλυζε συνεχώς και παρείχε ιάσεις δίπλα στο ναό δεν μπορούσε να υπάρξει καλύτερο όνομα. Τα εγκαίνια του ναού αυτού ετελέσθησαν την Παρασκευή της Διακαινησίμου εβδομάδος και έκτοτε καθιερώθηκε να γιορτάζει η Εκκλησία μας τη μνήμη των εγκαινίων αυτού του ναού κάθε χρόνο την ίδια μέρα. Η Θεομητορική αυτή εορτή καθιερώθηκε τον 19ο αιώνα, ως επέτειος των εγκαινίων του νέου ιερού ναού και του παρεκκλησίου προς τιμήν της Παναγίας της Ζωοδόχου Πηγής στο Βαλουκλή ή Μπαλουκλή της Κωνσταντινούπολης αλλά και ως ανάμνηση για τα υπερφυή θαύματα που επιτέλεσε εκεί η Θεοτόκος! Τιμούμαι δε και κατά την Αναστάσιμη περίοδο την Παναγία επειδή είναι Θεοτόκος, γιατί γέννησε τον Σωτήρα και Αναστάντα Χριστό και έτσι απέβηκε για όλους εμάς η γέφυρα που μας ενώνει μαζί του!

Την παραμονή της εορτής στον Αναστάσιμο Πανηγυρικό Εσπερινό μετ’ αρτοκλασιών χοροστάτησε ο εξ Ηλείας καταγόμενος Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ανδρούσης κ. Κωνστάντιος, πλαισιούμενος από τους Αιδεσ. π. Χαράλαμπο Αθανασόπουλο, π. Αλέξιο Αναγνωστόπουλο, π. Θεόδωρο Χαμάλη, π. Παντελεήμων Παπαηλιού, π. Γρηγόριο Πάπαρη, π. Νικόλαο Κατσηδήμα και π. Άγγελο Ζέζα. Ο Θεοφιλέστατος στο εμπνευσμένο Κήρυγμά του με θεολογική ενάργεια αναφέρθηκε στα εξαίσια γεγονότα της Αναστάσεως του Χριστού, του Πάσχα και της εορτής της Ζωοδόχου Πηγής.Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, τελέστηκε Τρισαρχιερατικό συλλείτουργο μετ’ αρτοκλασιών και Θείου Κηρύγματος, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Γερμανού, συγχοροστατούντων των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Ανδρούσης κ. Κωνστάντιου και Ωλένης κ. Αθανασίου, πλαισιούμενοι αμφότεροι από τους Αιδεσ. π. Θεόδωρο Χαμάλη, π. Γρηγόριο Πάπαρη και π. Άγγελο Ζέζα. Μετά το Αναστάσιμο συλλείτουργο ακολούθησε υπό των προαναφερομένων Θεοφιλέσατων Επισκόπων και του Ιερού Κλήρου, πάνδημη η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας στους κεντρικούς δρόμους του Πύργου, με επικεφαλής τον αξιότιμο Δημάρχου Πύργου κ. Παναγιώτη Αντωνακόπουλο και τον εντιμότατο Αντιπεριφεριάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας κ. Βασίλειο Γιαννόπουλο.

Τιμώντας δε την μεγάλη αυτή Θεομητορική εορτή της «Ζωοδόχου Πηγής», η οποία είναι το μοναδικό μέσον σωτηρίας όλων μας και της οποίας η υπακοή στο θέλημα του Θεού, την κατέστησε Μητέρα του Υιού και Λόγου του Θεού και συγχρόνως αέναο πηγή ευλογιών και χάριτος για το ανθρώπινο γένος, πλήθος φιλέορτων και ευλαβών Χριστιανών της Ηλειακής πρωτεύουσας κάθε ηλικίας, που ευλαβούνται και επικαλούνται καθημερινά την Μητέρα του Αναστάντος Χριστού, προσήλθαν πλημμυρισμένοι από το Φως και τη χαρά της Αναστάσεως του Κυρίου, κατακλύζοντας τον περικαλλή αυτόν Ιερό Ναό έργο του Γερμανού Αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ, για να λάβουν την χάρη και την ευλογία της Χαριτόβρυτης Ιερής Εικόνας της “Παναγίας της Οδηγήτριας”, παρακολουθώντας μάλιστα με υποδειγματικό τρόπο και θρησκευτική προσήλωση, τις ως άνω Ιερές ακολουθίες τηρώντας παράλληλα πιστά τα υγειονομικά μέτρα για την μη διασπορά του κορωνοϊού, τον οποίο δεν πρέπει να ξεχνάμε διόλου. Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το απόγευμα της εορτής, με την τέλεση της Ιεράς Παρακλήσεως προ της Ιερής Εικόνας, υπέρ υγείας και Θείας βοηθείας των ευλαβών κατοίκων του Πύργου.

*Γράφει ο Πρεσβύτερος Νικόλαος Κατσηδήμας