Ηλεία

Πύργος: Μπαράζ επεισοδίων σε σχολεία – Τέσσερις συμπλοκές σε δύο ημέρες

Καταγγελία και για περιστατικό που σχετίζεται με διακίνηση ναρκωτικών!
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα επικίνδυνες διαστάσεις έχουν λάβει τα περιστατικά βίας σε σχολικές μονάδες του Πύργου το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα την προχθεσινή αλλά και την χθεσινή  ημέρα, όπου σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Παιδείας Γιάννη Πλεμμένο σημειώθηκαν 4 επεισόδια σε τέσσερα διαφορετικά σχολεία.

Το πρώτο από τα τέσσερα περιστατικά, το οποίο ανέφερε σε σχετικό της ρεπορτάζ και η εφ. «Πατρίς», σημειώθηκε προχθές το μεσημέρι λίγα μέτρα μακριά από το 1ο Γυμνάσιο Πύργου. Ειδικότερα, μία ομάδα από μαθητές Γυμνασίου που μόλις είχαν αποχωρήσει από το σχολείο τους, συναντήθηκε με άλλη ομάδα μαθητών από άλλο γυμνάσιο της περιοχής με αποτέλεσμα να υπάρξει συμπλοκή μεταξύ τους, για άγνωστους λόγους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ένα παιδί χτυπήθηκε αρκετά σοβαρά, ενώ το επεισόδιο κράτησε για αρκετή ώρα.

Το δεύτερο και πιο σοβαρό επεισόδιο έλαβε χώρα χθες το πρωί στο 2ο Γυμνάσιο Πύργου. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην εφ. «Πατρίς» ο κ.Πλεμμένος, ένα εξωσχολικό άτομο εισέβαλλε στον προαύλιο χώρο, κινήθηκε απειλητικά και χτύπησε συγκεκριμένο μαθητή του 2ου Γυμνασίου. Με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων το περιστατικό έληξε, όμως αναφορικά με τα αίτια του επεισοδίου υπήρξαν υπόνοιες ότι σχετίζεται με διακίνηση ναρκωτικών!

Τα υπόλοιπα δύο περιστατικά αφορούν διαφορετικές συμπλοκές σε 4ο Γυμνάσιο και 3ο Λύκειο Πύργου αντίστοιχα, ενώ ειδικότερα όσον αφορά το 3ο Λύκειο φέρεται να εμπλέκονται μόνο εξωσχολικά άτομα.

Γ. Πλεμμένος: «Η κατάσταση έχει ξεφύγει και δεν ξέρω πως θα εξελιχθεί στην πορεία»

«Δυστυχώς σήμερα (σ.σ. χθες) για άλλη μια φορά είχαμε μια μέρα γεμάτη σχολικούς εκφοβισμούς και φασαρίες έξω από τα σχολεία. Ξεκινήσαμε από το πρωί να επισκεπτόμαστε ως Δήμος Πύργου σχολεία λόγω της ημέρας αθλητισμού και τελικά καταλήξαμε να προσπαθούμε να χωρίσουμε κάποιες ομάδες από διάφορα σκηνικά που έγιναν σε διάφορα σχολεία της πόλης. Δυστυχώς, η κατάσταση έχει ξεφύγει και δεν ξέρω πως θα εξελιχθεί στην πορεία.

Καλώ όλους τους φορείς να κάνουμε κάτι για να σώσουμε την κατάσταση. Δυστυχώς, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι μια μεμονωμένη μερίδα μαθητών από κάποια συγκεκριμένα σχολεία, ένας ή δύο από το κάθε σχολείο, εξωσχολικοί γενικώς έχουν δημιουργήσει κάποιες κλίκες και πάνε σε σχολεία και δημιουργούν φασαρίες. Αυτό πρέπει να σταματήσει και θέλουμε την συνεργασία όλων των φορέων.

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Ζητάμε την άμεση επέμβαση της αστυνομίας με περισσότερες περιπολίες στα σημεία που έχουν συμβεί τα περιστατικά και προσπαθούμε εδώ και καιρό ως Δήμος Πύργου να κάνουμε δράσεις στα σχολεία» δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιάννης Πλεμμένος, τονίζοντας πως δεν μπορούμε να κρύβουμε «κάτω από το χαλάκι» τα περιστατικά, γιατί πρέπει επιτέλους να διαπιστωθεί από πού προέρχεται το πρόβλημα.

Α. Ζέρβας: «Το φαινόμενο είναι εκτεταμένο»

Μιλώντας στην εφ. «Πατρίς», με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά εντός και εκτός σχολικών μονάδων στα οποία εμπλέκονται και μαθητές, ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Ηλείας Ανδρέας Ζέρβας δήλωσε πως «Κάποια σημειώθηκαν μέσα στα σχολεία και κάποια έξω από αυτά, αλλά πάλι από μαθητές. Δηλαδή, πάλι ανάγεται σε παραβατική συμπεριφορά εντός και εκτός σχολείου. Αν παρατηρήσουμε ευρέως και με ανοιχτούς οπτικούς ορίζοντες θα δούμε ότι πολλές φορές τα θύματα σε ένα περιστατικό είναι θύτες σε άλλο, άρα όλοι έχουν ανάγκη ψυχολογικής στήριξης. Αλλά ταυτόχρονα είναι και κοινωνικό το πρόβλημα γιατί δε συμβαίνουν όλα τα περιστατικά σε σχολικούς χώρους. Το φαινόμενο είναι εκτεταμένο, χωρίς να πρέπει να απασχολεί μόνο την σχολική κοινότητα. Επίσης, δεν παρεμβαίνω στα σχολεία σεβόμενος την αυτοτέλεια και την αυτοδυναμία των σχολικών μονάδων. Είναι η διεύθυνση σε επικοινωνία με τους διευθυντές σχολικών μονάδων και βλέπουμε το ζήτημα με ανησυχία, χωρίς να τρομοκρατούμαστε και χωρίς υπερβολή».

Αξίζει να σημειωθεί πως κανέναν από τα περιστατικά δεν έχει καταγγελθεί, τουλάχιστον επίσημα,  στις Αρχές, γεγονός που ίσως μαρτυρά το ότι τα εμπλεκόμενα άτομα ανήκουν σε συγκεκριμένες μικρές ομάδες μαθητών και εξωσχολικών, που γνωρίζονται μεταξύ τους, και επιδίδονται σε πράξεις βίας προκειμένου να λύσουν τις προσωπικές τους και όχι μόνο διαφορές.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. «Πατρίς» το παραπάνω βασίζεται και στο γεγονός ότι σε δύο από τα τέσσερα επεισόδια φέρεται να έχει εμπλακεί το ίδιο άτομο, στο ένα ως θύμα και στο άλλο ως θύτης.

Όλη η επικαιρότητα