Ηλεία

Πύργος: Να δοθεί παντού νερό – Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Περιφερειάρχη Α.Κατσιφάρα

Ακούστε το άρθρο

Έκτακτη σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ της Ηλείας για την αρδευτική περίοδο που έχει ήδη ξεκινήσει αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος εξαιτίας του αρδευτικού δικτύου της Ηλείας, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο μικρό Συνεδριακό κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας. Η συγκέντρωση αυτή ήταν μια πρωτοβουλία του ίδιου του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα και του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργου Γεωργιόπουλου.

Το λόγο πήρε πρώτος ο κ. Γεωργιόπουλος, που στάθηκε στη ταυτόχρονη παρουσία όλων των φορέων σε ένα τραπέζι προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα ανάμεσα σε  ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ που κρατούν «αιχμάλωτη» την περίοδο έναρξης της αρδευτικής περιόδου. Ωστόσο, αναφέρθηκε και στη νέα διοίκηση του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού που συνεχίζει στο «μονοπάτι» των βελτιώσεων που είχε ήδη ξεκινήσει και η προηγούμενη διοίκηση. Βασικός στόχος της συγκέντρωσης ήταν η ανάδειξη των τεχνικών προβλημάτων από την έλλειψη συντήρησης του δικτύου, που εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία του. Ο διάλογος των φορέων ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητικός, προσπαθώντας να λύσουν επιτόπια αρκετά από τα προβλήματα. Σκοπός τους όμως είναι η εξασφάλιση σταθερού χρονοδιαγράμματος από τώρα μέχρι και αρχές Ιουλίου. «Υπάρχει αισιοδοξία και θέλω να ευχαριστήσω τη νέα διοίκηση, τους εργαζόμενους ΓΟΕΒ και τους προέδρους ΤΟΕΒ, που η συμφωνία κυρίων που πετύχαμε πριν ενάμιση μήνα τηρείται και εύχομαι να συνεχίσουμε στο ίδιο πλαίσιο συνεννόησης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιόπουλος που εκτιμά ότι τα δίκτυα θα έχουν όλα δώσει νερό σε διάστημα το πολύ δυο εβδομάδων.

Από την πλευρά του, ο κ. Κατσιφάρας χαρακτήρισε τη σύσκεψη ως τραπέζι εργασίας που επιδιώκει την εύρεση λύσεων και την άμεση προσφορά νερού στο δίκτυο για τη νέα καλλιεργητική περίοδο στην Ηλεία. Με τον όρο «ταλαιπωρημένους οργανισμούς» θέλησε να αναδείξει τις δύσκολες καταστάσεις σε ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ που είναι «πνιγμένοι» στα χρέη. Εκθείασε το σχέδιο του νέου προέδρου του ΓΟΕΒ, θεωρώντας το μεταβατικό αλλά ολοκληρωμένο και στοχευμένο. Επιπλέον, ανέφερε ως αδυναμία και παθογένεια τα χρέη ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ, τονίζοντας όμως πως η κυβέρνηση οφείλει να κοιτάξει το ζήτημα και να δώσει λύσεις. Η σύσκεψη σύμφωνα με τον κ. Κατσιφάρα, δίνει απαντήσεις στην άμεση καλλιεργητική περίοδο με το να δοθεί νερό παντού, στο  business plan της Περιφέρειας που θα περιλαμβάνει ένα σύγχρονο και ανανεωμένο δίκτυο και στην οριστική επίλυση των χρεών και αμαρτιών του παρελθόντος.

Ο νέος πρόεδρος του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού Παναγιώτης Παρασκευόπουλος, τόνισε πως καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια απ’ όλους τους εμπλεκόμενους να δοθεί νερό το συντομότερο δυνατό, θέτοντας παράλληλα ως βασικό στόχο να αντιμετωπιστούν όποια προβλήματα προκύπτουν, ενώ κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ανέφερε όσα προβλήματα μέχρι στιγμής έχει εντοπίσει και εμποδίζουν το έργο του.

Στα πλαίσια της σύσκεψης, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μυρτουντίων Χρήστος Παλαιολόγος αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που έχει πραγματοποιήσει όλο αυτό το διάστημα, με καθαρισμό του αρδευτικού δικτύου και επισκευές των αντλιοστασίων, χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του ως «αιμοδότη του ΓΟΕΒ». Τελειώνοντας, πραγματοποίησε αίτημα προς τον κ. Κατσιφάρα να του δοθούν τα αντλιοστάσια και να τα εκμεταλλευτεί στο έπακρο, ενώ ως εναλλακτική απαίτησε τη βελτίωσή τους το συντομότερο δυνατό.

Όλη η επικαιρότητα