Ηλεία

Πύργος: Νέα κοινωνική δομή για τις γυναίκες θύματα βίας

kentro_71.jpg
Ακούστε το άρθρο

Την παρουσίαση μιας νέας κοινωνικής δομής που λειτουργεί στον δήμο του Πύργου και η οποία μπορεί να προσφέρει προστασία και ψυχολογική υποστήριξη στις γυναίκες που πέφτουν θύματα βίας, έκαναν χθες ο δήμαρχος του Πύργου, Μάκης Παρασκευόπουλος και οι συνεργάτες του χώρου, στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θυμάτων Βίας στεγάζεται στο πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο στον Πύργο και εκεί, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν, έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν γυναίκες θύματα βίας αλλά και γυναίκες που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα λόγω της ανεργίας και της οικονομικής κρίσης. Στη νέα κοινωνική δομή, συμμετέχουν με ενεργό ρόλο, η Μητρόπολη Ηλείας και Ωλένης, η Αστυνομία, το Νοσοκομείο και η Κοινωνική Πρόνοια, ενώ σε εκείνο που βασίζεται η λειτουργία του είναι, στο θάρρος των ίδιων των γυναικών που θέλουν να απευθυνθούν στους ειδικούς για βοήθεια.

«Πρόκειται για μια δράση που αναφέρεται στις γυναίκες θύματα βίας. Στεγάζεται στο παλιό Γαλλικό Ινστιτούτο που ανακαινίσθηκε με οικονομική βοήθεια από το πρόγραμμα αυτό και στο χώρο, θα παρέχεται η βοήθεια σε κάθε γυναίκα θύμα βίας στην περιοχή μας. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους δούλεψαν ώστε να γίνει πραγματικότητα η δομή αυτή και όλους όσους την στελεχώνουν. Επίσης να ευχαριστήσω τους φορείς που αγκάλιασαν την προσπάθειά μας και να απευθύνω μια δημόσια έκκληση στις γυναίκες που πέφτουν θύματα βίας να μην ντρέπονται αλλά να διεκδικούν τα δικαιώματά τους στη ζωή και στην προστασία», είπε σε δηλώσεις του ο κ. Παρασκευόπουλος.

Στελεχώνεται από επιστήμονες

Επίσης όπως επεσήμανε η υπάλληλος του δήμου Πύργου, Αντωνία Παπανικολάου που βρέθηκε χθες στην παρουσίαση του Κέντρου Βίας Κατά των Γυναικών, το συμβουλευτικό κέντρο είναι ένα από τα λίγα που λειτουργούν στην Ελλάδα και το αντικείμενό του έχει διευρυνθεί καθώς δεν αφορά μόνο γυναίκες θύματα βίας αλλά και γυναίκες με ψυχολογικά προβλήματα λόγω κρίσης, ανεργίας και όλων των σύγχρονων προβλημάτων της κοινωνίας.

Επίσης η κ. Παπανικολάου τόνισε πως το συμβουλευτικό κέντρο στελεχώνεται από τρεις επιστήμονες, έναν ψυχολόγο, έναν κοινωνιολόγο και μια κοινωνική λειτουργό ενώ αναμένεται η έγκριση πρόσληψης και ενός νομικού που θεωρείται απαραίτητος για τη συμβουλευτική των γυναικών.

Οι ώρες λειτουργίας του

Όπως αναφέρθηκε χθες το πρωί, το κέντρο θα λειτουργεί τις καθημερινές από τις 8 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα ενώ σε έκτακτα περιστατικά οι ενδιαφερόμενες θα έχουν την δυνατότητα να απευθύνονται στους συνεργαζόμενους με αυτό φορείς, όπως η Αστυνομία, το Νοσοκομείο, η Μητρόπολη Ηλείας και Ωλένης και η Πρόνοια. Επίσης οι γυναίκες που ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνούν και στο τηλέφωνο του κέντρου 26210 20532.

Αξίζει να σημειωθεί πως το κέντρο λειτουργεί με τον Ψυχολόγο, Παναγιώτη Γεωργακόπουλο, τον Κοινωνιολόγο, Θοδωρή Γιαννόπουλο και την Κοινωνική Λειτουργό, Αλεξάνδρα Τσουκαλά, οι οποίοι βρίσκονται εκεί καθημερινά για να προσφέρουν την βοήθειά τους στις γυναίκες που έχουν ανάγκη.

Με δράσεις ευαισθητοποίησης

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θυμάτων Βίας, θα διευρύνει τις δράσεις του και στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης της κοινωνίας αναμένεται να διοργανώσει το επόμενο διάστημα δράσεις και ημερίδες ενημέρωσης στα τοπικά διαμερίσματα του δήμου Πύργου ώστε να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία αλλά και τις ίδιες τις γυναίκες που θέλουν και φοβούνται να μιλήσουν.

«Θα προσπαθήσουμε να έρθουμε σε συνεργασία με όλους τους φορείς της κοινωνίας του Πύργου για καλύτερα αποτελέσματα. Θέλουμε να γίνουμε όσο το δυνατόν πιο αποδοτικοί γίνεται για να εξαλειφθεί αυτό το αγκάθι των σημερινών κοινωνιών, της έμφυλης βίας δηλαδή και το πιο σημαντικό είναι να προλάβουμε τη βία και να την καταπολεμήσουμε εν τη γενέσει της», ανέφερε ο Ψυχολόγος του Κέντρου, Παναγιώτης Γεωργακόπουλος.

ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΥ

giakoumelou@gmail.com

Όλη η επικαιρότητα