Ηλεία

Πύργος: Ο αγώνας μας δεν θα πτοηθεί από την αστυνομική βία

via.jpg

Την αστυνομική βία που δέχθηκαν προ ημερών οι κοινωνικοί αγώνες, που αναπτύχθηκαν στον χώρο της παιδείας και πιο συγκεκριμένα στους αγώνες των φοιτητών για το Σχέδιο «Αθηνά», καταγγέλλει το «Συντονιστικό κατά της Καταστολής και Ποινικοποίησης των Αγώνων», τα μέλη του οποίου δήλωσαν κατηγορηματικά ότι ο αγώνας τους δε θα πτοηθεί, αντίθετα, θα συνεχιστεί με περισσότερη δυναμική και αποφασιστικότητα για την Δημοκρατία και Ελευθερία στη χώρα μας.

Κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων για την 25η Μαρτίου 1821 και ειδικότερα μετά την παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας, η συμβολική ειρηνική πορεία που θέλησαν να κάνουν φοιτητές και πολίτες για να δώσουν το δικό τους μήνυμα για το Σχέδιο «Αθηνά» στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, συνοδεύτηκε από επεισόδια και συλλήψεις φοιτητών και πολιτών. «Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε την επέμβαση της Αστυνομίας. Στόχος μας δεν ήταν να διαλύσουμε τις εορταστικές εκδηλώσεις αλλά να το συσχετίσουμε με τη σημερινή πραγματικότητα. Δεν μπορούμε να παραβλέπουμε ότι σήμερα ξεπουλιέται αναίμακτα ότι κατέκτησαν με το αίμα τους οι Έλληνες και δεν είναι δυνατόν να τιμούμαι την θυσία των προγόνων που πολέμησαν για την ελευθερία μας και να βρίσκονται ανάμεσα στους επισήμους όσοι προσυπόγραψαν την κατάργηση της εθνικής μας κυριαρχίας έναντι των τοκογλύφων πιστωτών», σημείωσε η Μαρία Κουτσούκου μη παραλείποντας να αναφερθεί στη σύλληψη των αγροτών-εργολάβων δακοκτονίας που διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους. «Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι κυβέρνηση σκοπεύει να κάνει εκτεταμένη χρήση των οργάνων καταστολής για να κάμψει οποιαδήποτε μορφή αντίδρασης. Για το λόγο αυτό, απευθυνόμενοι στους Ηλείους, θέλουμε να τους διαβεβαιώσουμε ότι κανένας δεν είναι μόνος του στους αγώνες, είμαστε στο πλευρό τους και να απευθύνονται σ’ εμάς. Η αδίστακτη επέμβαση της αστυνομίας, που παραπέμπει σε άλλες εποχές, δεν πτοεί τον αγώνα μας», κατέληξε η κα Κουτσούκου.

Για «εργαλεία μεταπολιτευτικής παράγκας» έκανε λόγο από την πλευρά του ο Βασίλης Τσάμης, επίσης εκπαιδευτικός και μέλος του συντονιστικού, μιλώντας για τα όργανα της τάξης και τον τρόπο που λειτουργούν τα τελευταία χρόνια. «Η στάση τους υποσκάπτει την κοινωνική λειτουργία και δημιουργεί προϋποθέσεις για υποταγή της δημοκρατίας σε μικροσυμφέροντα και χυδαίες σκοπιμότητες. Στην παρούσα φάση κανένας δεν έχει δικαίωμα να σωπάσει και να υποταχθεί. Μόνος δρόμος η ανατροπή τους», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Αγωνιζόμαστε δίκαια και έτσι θα συνεχίσουμε»

Την αστυνομική βία που έχει σκοπό την καταστολή του σπουδαστικού αγώνα, κατήγγειλε και η σπουδάστρια στο ΤΕΙ Πύργου Μαρία Τσίρου, αναφερόμενη στο περιστατικό προσαγωγής σπουδαστής που, όπως εξήγησε, δεν έδειξε προκλητική συμπεριφορά. «Εμείς αγωνιζόμαστε δίκαια και συνεχίζουμε την κατάληψη με σκοπό τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας. Είμαστε έναντι στο σχέδιο «Αθηνά» και πρέπει να ξεκαθαριστεί για ακόμη μια φορά πως ένα τμήμα είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσει σε καθεστώς μεταβατικότητας. Δεν υπάρχουν κονδύλια για καθηγητές ήδη από το χειμερινό εξάμηνο. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το ΤΕΙ θα συνεχίσει την υγιή λειτουργία του», είπε η Μαρία Τσίρου αναφερόμενη για μια ακόμα φορά στο «κύμα φυγής» των σπουδαστών που έχει αναπτυχθεί και θα αυξηθεί σε περίπτωση που ψηφιστεί τελικά το Σχέδιο «Αθηνά».

Την ανάγκη για εντατικοποίηση των αγώνων, παράλληλα με την όξυνση των προβλημάτων, τόνισε τέλος από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Γιάννης Σεφερλής σημειώνοντας χαρακτηριστικά «Όσο θα αυξάνεται η μαχητικότητα, η καταστολή θα είναι στην ημερήσια διάταξη. Νομική κάλυψη για εμάς είναι οι μαζικοί αγώνες. Στους αγώνες του ΤΕΙ αλλά και στους εργολάβους δακοκτονίας, έπρεπε να συμπαραστέκονταν όλοι, και οι αγρότες και οι υπάλληλοι και όλοι».


Νάνσυ Σπυροπούλου

(n_spyropoulou@yahoo.gr)

Όλη η επικαιρότητα