Categories: WEB tvΗλεία

Πύργος: Οι κεραίες της αγανάκτησης και της… ανησυχίας!

Share

Στα όρια τους έχουν φτάσει οι κάτοικοι της οδού Θεμιστοκλέους και της ευρύτερης περιοχής στον Πύργο, ζητώντας μετ’ επιτάσεως την απομάκρυνση τριών κεραιών κινητής τηλεφωνίας γνωστών εταιρειών τηλεπικοινωνιών που έχουν εγκατασταθεί σε πολύ κοντινή απόσταση η μια από την άλλη δίπλα στα σπίτια πολιτών και οικογενειών, μεταξύ των οποίων κάποιες από αυτές έχουν και μικρά παιδιά.

Οι κάτοικοι της περιοχής από το 2014 μέχρι σήμερα έχουν προβεί σε αρκετές ενέργειες ακόμα και μέσω της δικαστικής οδού, όμως αυτές μέχρι σήμερα έχουν πέσει στο κενό, αφού παρά τις επιστολές- διαμαρτυρίες προς βουλευτές, υπεύθυνους και φορείς αλλά και τις εκθέσεις που έχουν στα χέρια τους, για τις βλαπτικές επιπτώσεις στην υγεία από τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες που εκπέμπουν, οι κεραίες βρίσκονται ακόμα εκεί και προκαλούν έκδηλη ανησυχία αλλά και αναστάτωση.

«Απαράδεκτη πρακτική» και… καμουφλαρισμένες κεραίες

Διαφωτιστική των όσων αναφέρουμε παραπάνω είναι και η έκθεση του Δρ. Θεόδωρου Μέτση το 2017, για κεραίες κινητής τηλεφωνίας στο κέντρο της πόλης του Πύργου και κατά πόσο η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, επηρεάζει την υγεία των πολιτών.

Σε αυτήν μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «Πολλές από τις μετρήσεις που πραγματοποιήσαμε καταγράφουν μεγαλύτερη ακτινοβολία από αυτή που παρουσιάζουν οι μετρήσεις της ΕΕΑΕ, το γεγονός αυτό αφήνει υπόνοιες ότι κατά τις μετρήσεις που πραγματοποιεί η ΕΕΑΕ ή ο εντεταλμένος φορέας, η ακτινοβολία έχει σκοπίμως ρυθμιστεί προς τα κάτω ή η θέση μέτρησης έχει επιλεγεί σε σημείο που βρίσκεται μεταξύ δυο λοβών με ασθενέστερη πυκνότητα ακτινοβολίας».

Παράλληλα, σε ό,τι έχει να κάνει συγκεκριμένα με την κεραία της οδού Θεμιστοκλέους 24 στην σχετική έκθεση αναφέρεται ότι «παρουσιάζει μια από τις υψηλότερες μετρήσεις της στο σημείο του 3ου ορόφου στην οδό Θεμιστοκλέους 19 (334451 μW/m2). Βέβαια η θέση από την οποία έγινε η μέτρηση, η γωνία λόγω της διαφοράς ύψους και η συγκεκριμένη ώρα μπορεί να ευθύνονται για σημαντικές αποκλίσεις. Η καταγραφή από την ΕΕΑΕ στην θέση 3 ως 334451 μW/m2 είναι από τις υψηλότερες μετρήσεις σε αστικό περιβάλλον και μάλιστα με κοντό ιστό και περιοχή όπου υπάρχουν πολυκατοικίες ίσο ή μεγαλύτερο ύψος. Η πρακτική αυτή είναι απαράδεκτη και ακτινοβολεί σε ευθεία γραμμή διαμερίσματα στο ίδιο ύψος ή με 2-3 μέτρα +/- υψομετρική διαφορά. Διαμερίσματα σε άμεση οπτική επαφή με την συγκεκριμένη κεραία θα πρέπει να υιοθετήσουν τρόπο θωράκισης».

Ο κ. Μέτσης στην έκθεσή του προσθέτει ότι η τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας στον Πύργο παρουσιάζει εξαιρετική αναρχία και συμπληρώνει ότι σχεδόν όλες οι κεραίες σε ιδιόκτητες ταράτσες δεν είναι εμφανείς αλλά εντέχνως καμουφλαρισμένες ώστε να παραπλανήσουν τον πολίτη που δύσκολα μπορεί να ξεχωρίσει μια καμινάδα από μια κεραία.

Κάποια από τα συμπτώματα της ακτινοβολίας που αργά ή γρήγορα θα εμφανισθούν σε όσους παραμένουν κοντά σε κεραίες και μέσα σε ένα σοβαρό πεδίο ακτινοβολίας είναι αϋπνίες, διαταραχές ύπνου, πονοκέφαλοι και άλλα που θα εμφανιστούν αργά ή γρήγορα ενώ σύμφωνα με την έκθεση του καθηγητή Βιοχημείας Χρήστου Γεωργίου, στις ακτινοβολίες των κεραιών κινητής τηλεφωνίας εξαιρετικά ευάλωτος είναι ο εγκέφαλος και γενικότερα ο οργανισμός ιδιαίτερα των παιδιών αλλά και άλλων ευπαθών ομάδων.
Στην συγκεκριμένη έκθεση, παράλληλα τονίζεται πως ο χρόνος εμφάνισης καρκίνου στον εγκέφαλο από την Η/Μ ακτινοβολία της κινητής τηλεφωνίας είναι γύρω στα δέκα χρόνια.

Ενδεικτική είναι ακόμα και η απάντηση του Υπεύθυνου Γραφείου Μη Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών σε επιστολή με θέμα «Κεραιοδιατάξεις αναμετάδοσης κινητής τηλεφωνίας στον Πύργο Ηλείας», όπου μεταξύ άλλων αναφέρει πως «δεν υπάρχουν χώροι γύρω από τις κεραίες οι οποίοι να είναι ελεύθερα προσπελάσιμοι από τον γενικό πληθυσμό και στους οποίους υπέρβαση των ορίων ασφαλούς έκθεσης. Επισημαίνεται ότι η σύγκριση των αποτελεσμάτων των θεωρητικών υπολογισμών στις ανωτέρω μελέτες, πραγματοποιήθηκε με τα όρια ασφαλούς έκθεσης του κοινού όπως αυτά ισχύουν στην περίπτωση που η απόσταση των σταθμών κεραιών είναι μικρότερη των 300 μέτρων από την περίμετρο κτιριακών εγκαταστάσεων βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων, γηροκομείων και νοσοκομείων»

Πρόστιμα από ΕΕΤΤ και Περιφέρεια

Το Απρίλιο του 2018, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων αποφάσισε την επιβολή προστίμου 44 χιλιάδων ευρώ στην συγκεκριμένη εταιρεία, δεδομένου ότι προέβη δίχως την απαιτούμενη κατά Νόμο άδεια στην εγκατάσταση και λειτουργία κατασκευών κεραιών κινητής τηλεφωνίας – εκπομπής σε συχνότητες του φασματος των 800ΜΗΖ επί της οδού Θεμιστοκλέους 24 καθώς αποκατέστησε εν μέρει τη νομιμότητα αφού προέβη στις εγκατάσταση των κεραιών αλλά μετά από αυτοψία της ΕΕΤΤ, τις έθεσε εκτός λειτουργίας.

Ένα μήνα αργότερα, τον Απρίλιο, με απόφαση του τότε Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκου Μπαλαμπάνη είχε επιβληθεί στην εταιρεία πρόστιμο 10.800 ευρώ για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, αφού οι κεραίες τοποθετήθηκαν στον πυκνό οικοδομικό ιστό και στην περιοχή υπάρχουν οικίες, σχολεία και επαγγελματικοί χώροι.

Καταδίκη και μεταμέλεια όμως οι κεραίες… παραμένουν

Παράλληλα, το θέμα είχε λάβει και δικαστικές διαστάσεις. Την 25η Οκτωβρίου 2021 με απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Πύργου κρίθηκε ένοχος ο νόμιμος εκπρόσωπος και αποκλειστικά υπεύθυνος για τα θέματα εγκατάστασης, αδειοδότησης και λειτουργίας σταθμών βάσης για λογαριασμό συγκεκριμένης εταιρίας, καθώς εγκατέστησε στην ταράτσα κτιρίου επί της οδού Θεμιστοκλέους 24 μια κεραία εκπομπής σε συχνότητες του φάσματος των 800 MHz, χωρίς την απαιτούμενη κατά Νόμο άδεια και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών με τριετή αναστολή.

Ωστόσο, προέκυψε ότι μετά την τέλεση της πράξης, κινήθηκε σχετική διαδικασία για τη νομιμοποίηση εκπομπής της κεραίας σε συχνότητες στη ζώνη του φάσματος των 800 MHz και για αυτό το Δικαστήριο έκρινε ότι συντρέχει στο πρόσωπο του κατηγορούμενου η ελαφρυντική περίσταση, καθώς με τη συγκεκριμένη ενέργεια έδειξε ειλικρινή μετάνοια και επιχείρηση να άρει τις συνέπειες της πράξης του.

Ο κατηγορούμενος είχε υποστηρίξει μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου του ότι για την εγκατάσταση της συγκεκριμένης κεραίας είχε χορηγηθεί η σχετική άδεια, ενώ η κάτοικος της περιοχής που διαφωνούσε με την παραπάνω ενέργεια είχε καταθέσει ότι «είναι μια κεραία κινητής τηλεφωνίας, εγώ μένω απέναντι από την κεραία. Κάναμε ενέργειες για την απομάκρυνση των κεραιών από την περιοχή μας έγιναν πολλές καταγγελίες στην Περιφέρεια, στην επιτροπή τηλεπικοινωνιών. Όχι δεν αφαιρέθηκε και προστέθηκε ένα φάσμα που εκπέμπει παράνομα και έβαλαν πρόστιμο. Κατέβηκε και ο καθηγητής Γεωργίου έκαναν έρευνα, ότι θα αρχίσουν τα προβλήματα. Ο άντρας μου έχει καρκίνο του έβγαλαν το νεφρό, ο γείτονας έχει καρκίνο, εγώ έχω πρόβλημα έχω πάρκινσον. Γύρω στα 450 άτομα που έχουν υπογραφές για απομάκρυνση των κεραιών από την περιοχή. Απεδείχθη ότι ήταν παράνομο, εάν δε μιλούσαμε εμείς δεν θα καταλάβαιναν τίποτα. Εγώ δεν νομίζω να διέκοψαν την λειτουργία, υπάρχει στα πενήντα μέτρα η κεραία ως καμινάδα, ανεβαίνω στην ταράτσα και βλέπω την κεραία. Έχουμε κάνει καταγγελία στην επιτροπή τηλεπικοινωνιών. Έχουμε φέρει τον Δημόκριτο.».

Eπιστολή διαμαρτυρίας για εκπομπή «παράνομου φάσματος»

Για την τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας στην συγκεκριμένη περιοχή, πρόσφατα διαμαρτυρήθηκε μέσω επιστολής στους Υπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υγείας και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, στους βουλευτές Ηλείας, στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και στον Δήμαρχο Πύργο και άλλος κάτοικος ζητώντας την παρέμβαση της πολιτείας, τονίζοντας πως αποτελεί καθημερινή απειλή για την υγεία της οικογένειας του.

Στην ίδια επιστολή, η όποια να σημειωθεί πως είναι επώνυμη, αναφέρει ότι μετά από διαμαρτυρία ήρθε κλιμάκιο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείου και διαπίστωσε ότι εξέπεμπε ένα παράνομο φάσμα. Για το λόγο αυτό, μάλιστα, έγινε αυτεπάγγελτη δίωξη από τον Εισαγγελέα.
Ακόμα, σε επικοινωνία που είχε ο διαμαρτυρόμενος κάτοικος με την υπηρεσία «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» πληροφορήθηκε ότι σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα και κυρίως όταν στο πεδίο εκπομπής της κεραίας υπάρχουν μικρά παιδιά που δραστηριοποιούνται (παίζουν και διαβιούν) η κεραία πρέπει να σταματήσει άμεσα τη λειτουργία της.