Ηλεία

Η «μανιασμένη» καταιγίδα έπληξε τον Πύργο – Σοβαρές ζημιές σε αρκετές περιοχές

Αρκετά «σημάδια» καταστροφής άφησε με το πέρασμά της η χθεσινή διπλή «μανιασμένη» καταιγίδα που έπληξε αρκετές περιοχές του δήμου Πύργου, τόσο το πρωί όσο και το απόγευμα, προξενώντας σημαντικές και σοβαρές ζημιές στο πέρασμά του.

Οι σοβαρότερες κρίνονται στις περιοχές Μούτελη και Αγία Παρασκευή, χωρίς ωστόσο να κινδυνέψει καμία ανθρώπινη ζωή. Βέβαια τα απρόοπτα δε γινόταν να λείπουν, με τις ζημιές που έγιναν να είναι αρκετά κοστοβόρες.

Κατά τη διάρκεια της μεσημεριανής νεροποντής είχαμε ένα απρόσμενο τροχαίο στην περιοχή της Μούτελης, με πρωταγωνίστρια μια ηλικιωμένη οδηγό. Η οδηγός που κινούταν στο ρεύμα προς Πύργο, δεν αντέδρασε σωστά στην πτώση δέντρου στο δρόμο με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με αυτό και να προκαλέσει υλικές φθορές στο ΙΧ φορτηγάκι της. Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου, της Πολιτικής προστασίας και του ΕΚΑΒ ήταν άμεση, αφού η κυκλοφορία των διερχόμενων αυτοκινήτων είχε σταματήσει για αρκετή ώρα μέχρι να απομακρυνθεί εντελώς το τεράστιο δέντρο από το δρόμο.

«Χαίρομαι που δεν έπαθα ούτε γρατζουνιά»

Την τρομακτική κατάσταση στην οποία ήταν πρωταγωνίστρια προσπάθησε να περιγράψει η οδηγός Νικολέτα Θεοδωροπούλου, που βρισκόταν πίσω από το τιμόνι του ΙΧ φορτηγού που συγκρούστηκε με το πεσμένο δέντρο. Όπως εκτιμά και η ίδια, το δεύτερο κύμα που έπληξε την περιοχή ήταν και το ισχυρότερο, προκαλώντας την πτώση του συγκεκριμένου δέντρου. Όντας οδηγός για περισσότερα από 40 χρόνια όπως αποκάλυψε, τονίζει πως δεν της είχε ξανατύχει κάτι ανάλογο και νιώθει χαρούμενη που δεν έπαθε καμία γρατζουνιά: «Στενοχωρήθηκα για το αυτοκίνητο, αλλά χαίρομαι που δεν έπαθα ούτε γρατζουνιά. Με τον τρόπο που φυσούσε δεν αντιλήφθηκα ότι ήταν τέτοια η κατάσταση που έπρεπε να ακινητοποιήσω το αυτοκίνητο, προκαλώντας τη σύγκρουση».

Λίγα μέτρα παρακάτω αρκετές ήταν οι ζημιές που υπέστησαν και άλλα δέντρα της περιοχής, με σπασμένα κλαδιά να βρίσκονται εντός του δρόμου και δέντρα να είναι ξεριζωμένα εντός αυλών σπιτιών. Για τη δύσκολη κατάσταση που βίωσε κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας, μίλησε η κάτοικος της περιοχής Νικολέτα Αντωνίου-Καλογεροπούλου: «Σαν ανεμοστρόβιλος ήταν αυτό που χτύπησε την περιοχή. Λογικό είναι όλοι να είμαστε τρομοκρατημένοι. Εγώ είχα κλειστεί σπίτι μου και περίμενα να τελειώσει. Τα δέντρα φαίνεται δεν άντεξαν από τα καιρικά φαινόμενα και γι’ αυτό είχαμε και τις πτώσεις τους. Ευτυχώς κανείς δεν τραυματίστηκε».

Την «ξεσπίτωσε»

Σε αδιέξοδο φαίνεται πως βρίσκεται η κ. Σταματούλα Μιχαλοπούλου, αφού η κακοκαιρία που έπληξε τη Σπιάτζα και πιο συγκεκριμένα την περιοχή της Αγίας Παρασκευής που βρίσκεται η οικεία της, σήκωσε τη στέγη από την κρεβατοκάμαρά της και ουσιαστικά την «ξεσπίτωσε». Η κ. Σταματούλα περιέγραφε με λύπη στα μάτια τη στιγμή που εκτυλίχθηκε και της κόστισε την ασφαλή διαμονή της στο ίδιο της το σπίτι. «Τέτοιο πράγμα δεν έχω ξαναζήσει. Το Δυνατό ξέσπασμα της καταιγίδας ήταν αυτό που ξήλωσε τη στέγη. Εκείνη την ώρα βρισκόμουν εντός του δωματίου και πραγματικά τρόμαξα με τη σκηνή που εκτυλίχθηκε. Όλα τα υπάρχοντά μου είναι εκτεθειμένα πλέον. Τι θα κάνω απόψε;», ήταν τα λόγια γεμάτα απόγνωση της κ. Σταματούλας.

Τεράστιος κίνδυνος όμως βρισκόταν και εκτός του σπιτιού της κ. Σταματούλας, εκεί όπου βρισκόταν πεσμένο στο δρόμο καλώδιο κολώνας, με τον κίνδυνο για οποιονδήποτε πλησίαζε να είναι τεράστιος. Άγιο είχαν σίγουρα όσοι πιθανώς διέσχιζαν το δρόμο έξω από το σπίτι της άτυχης γυναίκας, αφού η στέγη του σπιτιού της εκτινάχθηκε καταμεσής του δρόμου και τον έκλεισε προσωρινά. Κάτοικοι της περιοχής έσπευσαν να βοηθήσουν άμεσα στην απομάκρυνση της στέγης από το δρόμο, προκειμένου να συνεχιστεί η ομαλή κίνηση στο δρόμο.

Δέντρο τους βύθισε στο σκοτάδι

Οι ζημιές στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής δε σταμάτησαν εκεί, αφού λίγα μέτρα πιο κάτω από το σπίτι της κ. Σταματούλας ένα δέντρο είχε πτώση πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ, προκαλώντας τη διακοπή σε πολλά νοικοκυριά της περιοχής. Στο σημείο έσπευσαν τόσο η Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύργου, όσο και η Πολιτική Προστασία και άνθρωποι της ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να κόψουν την κεντρική τροφοδοσία ρεύματος και να μπορέσει να γίνει σωστά η κοπή του δέντρου.

Για τα καταστροφικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή της Σπιάτζας γενικότερα, μίλησε η μόνιμη κάτοικος της περιοχής Μίκα Παπανδρέου. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Ένα δεκάλεπτο ήταν αρκετό για να προκαλέσει όλο αυτό το χαμό. Στέγες, δέντρα και καλώδια ΔΕΗ και ΟΤΕ ξηλώθηκαν. Δεν είχαμε ρεύμα για πολλές ώρες. Είμαστε μια περιοχή αρκετά παραμελημένη. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για τέτοια φυσικά φαινόμενα όπως φαίνεται».

Μικρής έκτασης ζημιές εντός της πόλης

Αρκετά ισχυρό ήταν το φαινόμενο κατά το πέρασμά του και από το κέντρο της πόλης του Πύργου, χωρίς ωστόσο να προκαλέσει σοβαρές ζημιές. Πτώση δέντρου είχαμε στην ανατολική πλευρά του Πύργου και πιο συγκεκριμένα στον κυκλικό κόμβο που βρίσκεται στις οδούς Σωκράτους και Ελλήνων Ολυμπιονικών, ενώ σημαντικές καταστροφές συνέβησαν και στο Νεκροταφείο με πτώσεις δέντρων και καταστροφή τάφων.
Πολλά ταυτόχρονα συμβάντα

Στις κλήσεις που δέχθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύργου κατά τη διάρκεια και μετά την κακοκαιρία και στις οποίες έδωσε το παρόν, εστίασε ο διοικητής της Δημήτρης Αντωνάκης. «Είχαμε 18 συμβάντα για κοπές δέντρων, χωρίς ευτυχώς να έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα. Δεν έχει αναφερθεί ούτε ένας τραυματισμός πολίτη, παρά μόνο υλικές καταστροφές», ανέφερε συγκεκριμένα.

Δείτε Φωτογραφίες

Όλη η επικαιρότητα