Πύργος: Όσα θα δείτε στην πρωτεύουσα της Ηλείας

Share

Μια πόλη με ιστορία, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο, από τα χρόνια της Επανάστασης και σταδιακά άρχισε να αλλάζει όψη όταν ανέλαβε δήμαρχος ο Συλλαϊδόπουλος.

Τότε ήταν γεμάτη ερείπια και πληγές, από την Οθωμανική κυριαρχία, όπου στις 26 Ιουλίου του 1830, μπήκε πρώτο φορά στο τραπέζι για συζήτηση η δημιουργία σχεδίου πόλης καθώς και λιμενοβραχίονα στο Κατάκολο.

Ένα χρόνο νωρίτερα είχε ιδρυθεί το Πρωτόκλητο Δικαστήριο Ήλιδας, πρόδρομος του μετέπειτα Πρωτοδικείου Ηλείας.

«Η χρυσή εποχή»

Μετά τη βασιλεία του Όθωνα και αφού πλέον είχε αναλάβει ο Γεώργιος Α’ (1864-1913) η πόλη γνώρισε μεγάλη οικονομική ανάπτυξη λόγω της σταφιδοπαραγωγής.

Ήταν τα χρόνια που κατασκευάστηκαν σπουδαία έργα και κτήρια, μια εποχή γραμμένη με χρυσά γράμματα για την ιστορία του Πύργου.

Μάλιστα για την σύνδεση της πόλης με το λιμάνι του Κατακόλου επί δημαρχίας Πέτρου Αυγερινού, κατασκευάζεται το 1878 η σιδηροδρομική γραμμή Πύργου-Κατακόλου (ΣΠΚ) ο πρώτος Δημοτικός Σιδηρόδρομος της χώρας και η πρώτη γραμμή στην ελληνική Περιφέρεια.

Πριν από το 1900 τα σπουδαία έργα του Ερνέστο Τσίλερ δημιουργούν μια άλλη αισθητική, ανάμεσά τους η Δημοτική Αγορά και νυν Αρχαιολογικό Μουσείο, το παλιό νοσοκομείο, το κτήριο του ΟΣΕ, το θέατρο «Απόλλων» κ.α.

Ο σημερινός δήμος Πύργου προέκυψε από τη συνένωση των πρώην δήμων Βώλακος, Ιάρδανου, Ωλένης και Πύργου, όπου σύμφωνα με την απογραφή του 2011 οι κάτοικοι ανέρχονται σε 47,995.

Πρώτοι οικιστές του Πύργου ήταν οι Άχολοι, απ’ την Ήπειρο και τα Μεσόγεια και οι τσελιγγάδες Βιλαεταίοι. Αργότερα ήρθαν απ’ τα Κρέστενα οι Κρεστενίτες και σταδιακά οι συνθήκες γίνονταν ιδανικές για κατοίκηση και ο Πύργος άρχισε να μεγαλώνει και να φτάνει σε πληθυσμό τις 5000 στο τέλος του 17ου αιώνα.

Κεντρική Πλατεία Πύργου “Σάκη Καράγιωργα”

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου

Ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου έχει εμβαδόν περίπου 1.000 τ.μ. Πρόκειται για ένα εκκλησιαστικό μνημείο του 19ου αιώνα, χτισμένο στο Επαρχείο και έχει χαρακτηριστεί «Μνημείο Νεώτερης Πολιτισμικής Κληρονομιάς» από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Είναι ρυθμού τρίκλιτης βασιλικής, άρχισε να κατασκευάζεται το 1895, ενώ τα θυρανοίξια πραγματοποιήθηκαν το 1909.

Ώλενα, έδρα Ορθόδοξου και Καθολικού Επισκόπου

Νοτιοδυτικά του Γουμέρου έχουν εντοπιστεί ερείπια της αρχαίας πόλης Ωλένης η οποία κατοικήθηκε από τους Μυκηναϊκούς Χρόνους. Σε λόφο πάνω διακρίνονται απομεινάρια του κάστρου της Ωλένης, που οικοδμήθηκε κατά τους Βυζαντινούς χρόνους και αποτέλεσε έδρα Ορθόδοξου και Καθολικού Επισκόπου στα χρόνια της Φραγκοκρατίας.

Αλφείος ποταμός ή Ρουφιάς

Ο ποταμός Αλφειός είναι ο σημαντικότερος της Πελοποννήσου. Έχει μήκος 110 χιλιόμετρα και οι πηγές του βρίσκονται στους πρόποδες του Ταϋγέτου. Δέχεται νερά από τον Ελισσώνα, το Λούσιο, το Λάδωνα, τον Ερύμανθο, και τον Κλαδέο. Το Δέλτα του Αλφειού είναι ένας υδροβιότοπος στο Επιτάλιο, ανήκει στο δίκτυο Natura 2000, έχει συμπεριληφθεί στη συνθήκη Ramsar και προστατεύεται διεθνώς.

Ο Άγιος Ανδρέας

Ο οικισμός με τους 4 μόνιμους κάτοικους -απογραφή του 2011- οφείλει την ονομασία του στην εικόνα και στα ερείπια παλαιού ναού αφιερωμένου στον Απόστολο Ανδρέα.

Στο βόρειο τμήμα του ακρωτηρίου Ιχθύς είναι κτισμένο τον 13ο αιώνα από τους Φράγκους το Ποντικόκαστρο πάνω στα ερείπια παλαιότερου Βυζαντινού φρουρίου. Ονομάστηκε από τους Φράγκους Beau-Voir και τους Ενετούς Bel Vedere, δηλ. «ωραία θέα».

Η Βυζαντινή ονομασία του ήταν Ποντικόν μάλλον επειδή είναι πάνω στη θάλασσα όπου πόντος, σημαίνει θάλασσα. Για τελευταία φορά αναφέρεται στο 1470, οπότε πιθανότατα καταστράφηκε από τους Τούρκους.

Ένας θρύλος αναφέρει ότι υπήρχε υπόγεια σήραγγα από το Ποντικόκαστρο προς το Χλεμούτσι, κάτι που μάλλον αποκλείεται καθώς η απόσταση είναι αρκετά μεγάλη.Να σημειωθεί ότι το Χλεμούτσι, το Ποντικόκαστρο και το κάστρο στη Μπόχαλη Ζακύνθου σχηματίζουν τρίγωνο και έχουν οπτική επικοινωνία.

Κατάκολο

Στο Κατάκολο γεννήθηκε πριν από 112 χρόνια ο Έλληνας μεγιστάνας εφοπλιστής Γιάννης Λάτσης του οποίου το όνομα φέρει το λιμάνι, το δημαρχείο Πύργου καθώς και ο επαρχιακός δρόμος που συνδέει τον Πύργο με την Κοινότητα, γνωστή και ως οδός Κατακόλου.

Το λιμάνι Κατακόλου βρίσκεται στο ακρωτήριο Ιχθύς, μόλις 13 χλμ βορειοδυτικά από τον Πύργο και αναφέρεται στα Ομηρικά Έπη Ιλιάδα Η’ 135 και Οδύσσεια ο’ 297, 298. Επίσης στο Β’ βιβλίο Ιστοριών του Θουκυδίδη, στα Ελληνικά του Ξενοφώντα, στα Γεωγραφικά του Στράβωνος, στον Πολύβιο και τον Παυσανία.

Φάρος ο κυρίαρχος του ακρωτηρίου Κατακόλου

Στη νοτιοδυτική πλευρά του Κατακόλου βρίσκεται από το 1865 ο πέτρινος φάρος που φθάνει τα 9μ. και το εστιακό του ύψος τα 45 μέτρα. Eίναι γαλλικής προέλευσης και η εμβέλειά του έφτανε τα 19 ναυτικά μίλια.

Λόγω αρχιτεκτονικής χαρακτηρίστηκε από το Yπ. Πολιτισμού διατηρητέος και νεότερο ιστορικό μνημείο. Εσωτερικά χωρίζεται από τέσσερα δωμάτια και στον πύργο είναι τοποθετημένος ο μηχανισμός του.

Όμως με την εξέλιξη της τεχνολογίας οι υπηρεσίες του έχουν αντικατασταθεί από αυτόματα συστήματα.

Παραλίες Πύργου

Παραλίες για απολαυστικές βουτιές στον Πύργο!

Μνημείο Φυσικής Ομορφιάς από την UNESCO η Μονή Ασκητή…

Βορειοανατολικά του Πύργου σε υψόμετρο 492 μέτρων είναι χτισμένο το γραφικό χωριό Γούμερο.

Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία, την εκτροφή τα αιγοπροβάτων και την παραγωγή γάλακτος.

Στο Γούμερο ανήκει η Ιερά Μονή Ασκητή, πρόκειται ασκηταριό βυζαντινής προέλευσης αφιερωμένο στην Κατάθεση της Τίμιας Ζώνης της Θεοτόκου που σε οδηγεί σε αυτό ένα υπέροχο καταπράσινο μονοπάτι.

Σύμφωνα με την παράδοση στο φαράγγι του ζούσε ένας ερημίτης κάποια φορά βγήκαν κυνηγοί για καρτέρι, τον πέρασαν για θήραμα και τον τραυμάτισαν θανάσιμα. Το σώμα του βρέθηκε στο βράχο και σύμφωνα με το θρύλο από το αίμα του ξεπήδησε πηγή απ’ την οποία ακόμα αναβλύζει νερό. Το 2001 η UNESCO το χαρακτήρισε Μνημείο Φυσικής Ομορφιάς.