WEB tv Ηλεία

Πύργος: Παγίδα… θανάτου οι αφύλακτες διαβάσεις

Με αυξημένα μέτρα ασφαλείας η επανεκκίνηση του τρένου και στην Ηλεία...
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησαν χθες τα πρώτα δρομολόγια τρένων και προαστιακού, τρεις εβδομάδες μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, με το σχέδιο σταδιακής επανεκκίνησης να προβλέπει την πλήρη επαναλειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου μέσα στις επόμενες 25 ημέρες.

Μεταξύ των δρομολογίων των τέθηκαν ξανά χθες σε λειτουργία ήταν το Αρχαία Ολυμπία-Πύργος-Κατάκολο, καθώς και εκείνα του Προαστιακού Σιδηροδρόμου της Αθήνας, Πειραιάς-Αθήνα-Αεροδρόμιο, Άνω Λιόσια-Κάντζα και Αθήνα-Χαλκίδα, ο Προαστιακός Πάτρας και το δρομολόγιο Διακοφτό- Καλάβρυτα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε και μια δοκιμαστική διαδρομή του συγκεκριμένου δρομολογίου παρουσία στελεχών του ΟΣΕ και της Hellenic Train.

Τα μέτρα ασφαλείας

Οι σιδηροδρομικές γραμμές «άνοιξαν», εφαρμόζοντας αυτή τη φορά συγκεκριμένα μέτρα ασφαλείας, όπως ότι κάθε σταθμός στελεχώνεται με δυο σταθμάρχες και όλοι οι προαστιακοί συρμοί με δυο μηχανοδηγούς και τουλάχιστον έναν συνοδό.

Επιπλέον μειώνεται η ταχύτητα σε τμήματα που δεν καλύπτονται από σηματοδότηση. Συγκεκριμένα, το όριο ορίζεται στα 80 χλμ/ώρα σε προαστιακούς και εμπορευματικούς συρμούς και στα 100 χλμ/ώρα στις επιβατικές αμαξοστοιχίες.

Τα μέτρα αναλυτικά:

-2 σταθμάρχες σε κάθε σταθμό

-2 μηχανοδηγοί +1 συνοδός στον Προαστιακό

-Μείωση ταχύτητας

-80χλμ σε προαστιακούς/εμπορευματικούς συρμούς

-100χλμ σε επιβατικές αμαξοστοιχίες

Φώτης Μπακογιάννης, σταθμάρχης Πύργου

«Όλα κύλησαν ομαλά και τρένα εκτελούν κανονικά πλέον τα δρομολόγιά τους. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και η σιδηροδρομική γραμμή είναι πρόσφατα ανακαινισμένη και ασφαλέστατη. Θεωρώ ότι όλα θα πάνε. Γενικότερα πιστεύω ότι θα μπορούσε και περισσότερος κόσμος να κυκλοφορεί με το τρένο» ανέφερε σε δηλώσεις του με αφορμή την επανέναρξη των δρομολογίων ο σταθμάρχης Πύργου Φώτης Μπακογιάννης, ενώ όσον αφορά τις αφύλαχτες διαβάσεις, τόνισε πως πρόσφατα τοποθετήθηκαν αυτόματα συστήματα ισόπεδων διαβάσεων, τα οποία λειτουργούν άψογα. Στο τμήμα Πύργος-Ολυμπία λειτουργούν όλες οι διαβάσεις. Στο Κατάκολο θα μπορούσαν να λειτουργούν άλλες δύο ή τρεις. Όμως και στα καίρια σημεία είναι ασφαλέστατα.

Από τη δική τους πλευρά οι επιβάτες που χρησιμοποίησαν ξανά το τρένο στην Ηλεία μετά την τραγωδία στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή 57 ανθρώπων, ανέφεραν πως εξακολουθεί να είναι ένα ασφαλές μέσο, μιας και στο συγκεκριμένο δρομολόγιο δεν υπάρχουν διπλές γραμμές, προσθέτοντας πως ταξιδεύουν χρόνια με αυτό και τους εξυπηρετεί στην καθημερινότητά τους.

Μαρία Παπαδοπούλου κάτοικος Στρεφίου

«Χρησιμοποιώ συνεχώς το τρένο και πιστεύω δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε. Θα συνεχίσω να μετακινούμε με αυτό, γιατί είναι μέσα που μας εξυπηρετεί πάρα πολύ. Το τρένο διευκολύνει την καθημερινότητά μας».

Αντιγόνη Ρηγοπούλου, επιβάτης

«Χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια το τρένο. Έχουμε μια μικρή αγωνία μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, όμως πιστεύω ότι η γραμμή στην Ηλεία είναι ασφαλής».

Μαρία Παπαδοπούλου, επιβάτης

«Δεν υπάρχει καλύτερο μέσο από το τρένο. Πάντα χρησιμοποιώ και επιλέγω το τρένο όταν έρχομαι για τα ψώνια μου. Από μικρό παιδί χρησιμοποιώ το τρένο και όσα χρόνια είμαι στον Πύργο και δε φοβάμαι, και δεν με επηρέασε ως προς αυτό το δυστύχημα στα Τέμπη».

Κώστας Σπυρόπουλος, επιβάτης

«Επιτέλους επέστρεψε στις ράγες το τρένο, το οποίο και χρησιμοποιώ πάντα. Πιστεύω είναι το ασφαλέστερο μέσο και ταξιδεύω με αυτά πάρα πολλά χρόνια».

Ξανθή Μπουροπούλου

«Το τρένο είναι το καλύτερο μέσο και τώρα που ξεκίνησαν τα δρομολόγια είμαι πολύ χαρούμενη. Δε μπορώ να πω ότι φοβάμαι μετά τα Τέμπη, έτσι και αλλιώς στην Ηλεία δεν έχουμε διπλές γραμμές. Δεν έχουμε και άλλο μέσο στην περιοχή και ταξιδεύουμε με αυτό. Πάντα νιώθω ασφάλεια, και ταξιδεύω από μικρό παιδί με αυτό, είναι και πιο οικονομικό».

Γιώργος Δαβέτας

«Κάνω συνεχώς τη διαδρομή Στρέφι-Πύργος και πιο παλιά που υπήρχε το τρένο για Αθήνα, χρησιμοποιούσα αυτό και όχι το λεωφορείο. Η διαδρομή που κάνω δεν είναι μεγάλη, οπότε δεν υπάρχει φόβος, αλλά δε γίνεται κιόλας να καταργήσουμε τα τρένα».

Μάκης Ασημακόπουλος

{Με το τρένο πηγαίνουμε και ερχόμαστε κάθε μέρα. Δε φοβάμαι να το χρησιμοποιήσω γιατί είναι διαφορετικές οι γραμμές και το δρομολόγιο σε σύγκριση με τα Τέμπη».

«Πονοκέφαλος» για τους οδηγούς οι αφύλαχτες διαβάσεις

Έντονο προβληματισμό φαίνεται πως προκαλούν στους διερχόμενους οδηγούς οι αφύλαχτες διαβάσεις που υπάρχουν κατά το μήκος της διαδρομής Αρχαία Ολυμπία-Πύργος-Κατάκολο, με αρκετούς από αυτούς να κάνουν λόγο τον φόβο που αντιμετωπίζουν κατά τη διέλευσή τους, προσθέτοντας πως πρέπει να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας σε συγκεκριμένα σημεία για να μην προκληθεί κάποιο ατύχημα ή δυστύχημα.

Νικόλ Σπηλιωτοπούλου

«Εγώ που μένω στην περιοχή ξέρω ότι δεν είναι επικίνδυνο. Εάν δεν ήμουν από εδώ και περνούσα σίγουρα θα φυλαγόμουν. Δεν υπάρχουν μπάρες και υπάρχει πρόβλημα με αυτό, όχι τώρα επειδή συνέβη το τραγικό γεγονός, γενικά πάντα υπήρχε. Για κάποιον οδηγό που δεν γνωρίζει την περιοχή θα ήταν επικίνδυνο να περάσει».

Μαρίνης Αχτύπης, αντιδήμαρχος Πύργου

«Από τον Πύργο μέχρι το Κατάκολο θα δούμε πολλές διαβάσεις αφύλαχτες. Είναι συνεχόμενες και υπάρχει πρόβλημα μεγάλο. Οι αφύλαχτες διαβάσεις από τον Πύργο μέχρι το Κατάκολο είναι τουλάχιστον οκτώ, και βρίσκονται σε δρόμους με μεγάλη κίνηση. Όσοι περνούν από εδώ πρέπει να προσέχουν πολύ και το πρόβλημα είναι σοβαρό».

Δημήτρης Κατσαϊτης

«Είναι επικίνδυνες οι διαβάσεις γιατί περνούν συνεχώς αυτοκίνητα και μηχανάκια και πρέπει να φτιαχτούν όλες. Κάτι πρέπει να γίνει και να τις φτιάξουν. Το τρένο δεν έχει ορατότητα όταν περνάει και πάντα φοβάμαι όταν περνάω από εδώ».

Νίκος Ρουμπάνης

«Όπως όλες οι αφύλαχτες διαβάσεις, έτσι και αυτή είναι επικίνδυνη. Εγώ προσέχω πάρα πολύ όταν περνάω και όλοι πρέπει να προσέχουν και είναι πολύ πιθανό να προκληθεί κάποιο ατύχημα».

Όλη η επικαιρότητα