WEB tv Ηλεία

Πύργος: Παραλιακή και… χωματερή – Δρόμοι γεμάτοι σκουπίδια ξυπνούν «εφιαλτικές» μνήμες (PHOTOS & VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

Σε μια απέραντη χωματερή έχει μετατραπεί τους τελευταίους μήνες ολόκληρη η παραλιακή ζώνη του Πύργου. Με τον δήμο να εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα με τα σκουπίδια, η δημοτική αρχή διαβεβαιώνει συνεχώς το τελευταίο διάστημα πως γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την προμήθεια ή ακόμα και την επισκευή βλαβών στα απορριμματοφόρα του δήμου.

Έχοντας όμως φτάσει ήδη στα μέσα του καλοκαιριού και με την κατάσταση να παραμένει αφόρητη, γίνεται αντιληπτό πως οι επόμενοι μήνες θα αποτελέσουν μια πραγματική «δοκιμασία» για τους κατοίκους.

Από το ξεκίνημα της παραλιακής ζώνης στο Καταράχι, μέχρι λίγο πριν την περιοχή του Κατακόλου, οι δρόμοι είναι γεμάτοι με σκουπίδια που έχουν «ξεχειλίσει» από τους ασφυκτικά γεμάτους κάδους και διασκορπίζονται παντού, δημιουργώντας μια άσχημη εικόνα.

Δυσοσμία, βρωμιά και ασχήμια, είναι λέξεις που θα μπορούσαν να περιγράψουν χαρακτηριστικά την κατάσταση της περιοχής, η οποία βλέπει απορριμματοφόρο μια φορά το εξάμηνο, όπως μαρτυρούν οι κάτοικοί της! Δεν πρόκειται για ένα πρόβλημα που προέκυψε φέτος, καθώς κάθε χρόνο η αποκομιδή των σκουπιδιών γίνεται με «ρυθμούς χελώνας». Ωστόσο, η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει ολοένα και περισσότερο, μιας και το διάστημα αυτό ο πληθυσμός στην παραλιακή περιοχή διπλασιάζεται. Ενδεικτική εικόνα του προβλήματος αποτελεί η είσοδος της Σπιάντζας που τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο σκουπιδότοπο, αφού όλοι οι κάδοι είναι εξαφανισμένοι κάτω από τον μεγάλο όγκο των σκουπιδιών που έχουν αρκετά μεγάλο διάστημα να μαζευτούν.

Κίνδυνοι για την υγεία

Τρομοκρατημένοι από την κατάσταση και με τεράστια απογοήτευση για την αδιαφορία του δήμου, οι κάτοικοι θέτουν ζήτημα υγιεινής καθώς τα λύματα από τα σωρευμένα σκουπίδια πέφτουν στους αύλακες και καταλήγουν στη θάλασσα, εκεί που κάνουν μπάνιο αρκετοί πολίτες μαζί με τις οικογένειές τους, αλλά και τουρίστες που ήρθαν στην περιοχή για να απολαύσουν τις διακοπές τους. Δε θα μπορούσαν όμως οι κάτοικοι να μην αναφερθούν και στους επισκέπτες, που παρότι έρχονται να θαυμάσουν την όμορφη περιοχή μας, εν τέλει φεύγουν έχοντας αποτυπώσει με τις φωτογραφικές τους μηχανές τα βουνά των σκουπιδιών, γεγονός που αποτελεί τεράστιο πλήγμα για έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες ανάπτυξης του νομού, τον τουρισμό. Παρακάτω ακολουθούν οι δηλώσεις των κατοίκων της περιοχής στην εφημ. «Πατρίς», όπου εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το ζήτημα:

Χριστίνα Κουντούρη: «Πρόκειται για μόνιμο ζήτημα, αφού τους καλοκαιρινούς μήνες αρκετός κόσμος επισκέπτεται την περιοχή και τα σκουπίδια είναι πεταμένα παντού. Στην είσοδο της Σπιάντζας ο όγκος είναι τεράστιος. Κάθε χρόνο η κατάσταση χειροτερεύει. Ο δήμος θα έπρεπε να δώσει λύση, αλλά εφόσον ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στην πόλη, φαίνεται απίθανο να αντιμετωπιστεί. Ο δήμος δεν ενδιαφέρεται για τη Σπιάντζα. Μπορεί ο τουρισμός να αποτελεί σημείο αναφοράς για το νομό και να βασίζονται σ’ αυτόν, όμως τέτοιες συνθήκες δεν τον ευνοούν. Πληρώνουμε δημοτικά τέλη και θα έπρεπε όλα τα προβλήματα να λύνονται από το δήμο. Η περιοχή έχει ανάγκη την προσοχή του».

Κωνσταντίνος Τριανταφυλλόπουλος: «Το πρόβλημα είναι διαχρονικό και άλυτο. Έχουν δοθεί υποσχέσεις επίλυσης, αλλά ουδείς τα έχει καταφέρει. Είναι ευκαιρία όπου βρίσκονται όγκοι σκουπιδιών να γίνει προσπάθεια από τους αρμόδιους, προκειμένου να αποκατασταθεί η εικόνα της πόλης και να αποκτήσουμε την καθημερινότητα άλλων ελληνικών πόλεων. Πρέπει όμως και οι ίδιοι να προσέχουμε ακολουθώντας τις οδηγίες του δήμου. Τέτοιες εικόνες είναι αποκρουστικές. Δυσφημίζεται ο τόπος και η χώρα και πολλοί τουρίστες δεν επιστρέφουν γι’ αυτό».

Σοφία Μαυρούλη: «Το πρόβλημα των απορριμμάτων είναι τεράστιο και φαίνεται κοιτάζοντας την είσοδο της περιοχής, με το δήμο να είναι από τους βασικούς υπεύθυνους. Όταν ένας νομός βασίζεται σε κάποιους τομείς και ένας εξ αυτών είναι ο τουρισμός, τότε είναι φανερό πως τέτοιες εικόνες είναι απαγορευτικές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, πόσο μάλλον τους καλοκαιρινούς μήνες. Η ανάπτυξη δεν έρχεται όταν εν έτη 2019 υπάρχουν τέτοιες εικόνες».

Ανδρέας Γερασιμόπουλος: «Η κατάσταση στην περιοχή είναι απαράδεκτη. Η περιοχή ταλαιπωρείται αρκετά χρόνια. Ο δήμαρχος καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του είναι απαράδεκτος. Από την κατάσταση αυτή επηρεάζονται αρκετοί τομείς, ωστόσο η υγεία αποτελεί τον σημαντικότερο εξ αυτών. Αρκετές οικογένειες έρχονται να κολυμπήσουν και σίγουρα τέτοιες εικόνες δεν κάνουν καλό».

Κωνσταντίνα Γερασιμοπούλου: «Θλιβερή η κατάσταση της περιοχής, περισσότερο για την υγεία μας. Πήραν τους κάδους και πλέον τα σημεία με τεράστιους όγκους σκουπιδιών αποτελούν εστίες μόλυνσης. Ιδιαίτερα σ’ ένα σημείο, τα σκουπίδια βρίσκονται κοντά σε αυλάκι που καταλήγει στο αντλιοστάσιο και ουσιαστικά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τα μικρόβια μεταφέρονται και στη θάλασσα. Είμαστε δυσαρεστημένοι από το δήμαρχο. Ο κόσμος πρέπει να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης. Τέτοιες εικόνες είναι δυσάρεστες και κάθε τουρίστας που μας επισκέπτεται δυσανασχετεί».

Πέτρος Λουκόπουλος: «Η περιοχή έχει υποβαθμιστεί σε μεγάλο βαθμό. Τα σκουπίδια έχουν φέρει ένα «σύννεφο δυσάρεστων οσμών», ενώ ο όγκος σκουπιδιών εμποδίζει την ομαλή κυκλοφορία των διερχόμενων αυτοκινήτων. Ο δήμαρχος μας έχει εγκαταλείψει. Ανάλογη εικόνα είχε παρουσιαστεί και στο πρόσφατο παρελθόν, όπου τα απορρίμματα είχαν 3 χρόνια να μαζευτούν. Έχουμε μικρά παιδιά και δεν μπορούμε να κάνουμε μπάνιο ευχάριστα. Δε γίνεται να μαζεύουν τα σκουπίδια κάθε εξάμηνο. Πολλοί τουρίστες φωτογραφίζουν την κατάσταση, δείγμα κακής εντύπωσης».

Κώστας Μπλάθρας: «Η καθημερινότητα έχει γίνει αφόρητη πλέον. Αναρωτιέμαι πως ζουν οι κάτοικοι με τέτοιες συνθήκες. Δεν υπάρχει υπευθυνότητα από πλευράς δήμου, αλλιώς θα υπήρχε έμπρακτο ενδιαφέρον για την υγεία του κόσμου που καθημερινά δοκιμάζεται. Μπορεί τα απορριμματοφόρα να έχουν προβλήματα, αλλά δεν απασχολεί τους πολίτες που καθημερινά πληρώνουν δημοτικά τέλη και επιθυμούν να ζουν σε καλύτερες συνθήκες. Η έλλειψη εξοπλισμού αποτελεί πρόβλημα του δήμου και όχι των πολιτών, που επιθυμούν άμεσα λύση και ανάληψη ευθυνών».

Χρήστος Τσατσαμπάς: «Τα σκουπίδια καταλήγουν στη θάλασσα και ο κόσμος κινδυνεύει καθημερινά από μολύνσεις. Η περιοχή είναι εγκαταλελειμμένη και κανείς δε βοηθά να εξομαλυνθεί η κατάσταση».

Διαβεβαιώσεις από το δήμο

Απάντηση στην έκκληση των κατοίκων των περιοχών στις οποίες έχουν συσσωρευτεί τεράστιοι όγκοι σκουπιδιών έδωσε ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Αυγερινός Ζουμπάκης, δίνοντας για ακόμα μια φορά διαβεβαιώσεις πως σε λίγες ημέρες θα βγουν στους δρόμους περισσότερα απορριμματοφόρα και περισσότεροι εργαζόμενοι και πως η πόλη θα αλλάξει σύντομα εικόνα.

Τόνισε πως τα προβλήματα με τα σκουπίδια καταγράφονται καθημερινά από κλιμάκια του δήμου, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ανάρτηση πινάκων με επιτυχόντες 8μηνης σε διάρκεια προκήρυξης που θα βοηθήσουν άμεσα στην επίλυση του θέματος. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για 14 εργάτες και 2 οδηγούς που θα τεθούν άμεσα στη διάθεση του δήμου, καθώς και για τη λειτουργία τεσσάρων απορριμματοφόρων που θα βγουν στους δρόμους για την αποκομιδή. Κλείνοντας, έκανε έκκληση στους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και οι ίδιοι όσον αφορά το που πετούν τα σκουπίδια, αφού παρατηρείται έντονα το φαινόμενο διερχόμενων αυτοκινήτων από τα οποία πετάγονται συνεχώς σκουπίδια.

Όλη η επικαιρότητα