Πολιτισμός

Πύργος: Πλήθος κόσμου στα «Πορτρέτα Δωματιών» του Χάρη Κανελλακόπουλου

ekthesh_4.jpg
Ακούστε το άρθρο

Πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών» στα εγκαίνια της έκθεσης «Πορτρέτα Δωματίων» του Χάρη Κανελλακόπουλου που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στον Πύργο. Ο πεζόδρομος της οδού Γκοτσίνα, στο ισόγειο του αριθμού 8 όπου και φιλοξενείται η έκθεση, «πλημμύρισε» από εκατοντάδες πολίτες που έσπευσαν να επισκεφθούν την έκθεση που αποτελεί ένα «ταξίδι» στο παρελθόν και πιο συγκεκριμένα στον Πύργο της δεκαετίας του `40…

 

Γιώργος Γουβιάς

gougio@hotmail.com

Υπό τον ήχο του βιολιού που ομόρφαινε ακόμα περισσότερο την ατμόσφαιρα, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία -μπαίνοντας στο ισόγειο της διώροφης νεοκλασικής οικίας της οδού Γκοτσίνα– ν` αντικρίσουν την τραπεζαρία, την κουζίνα, τα υπνοδωμάτια, το σαλόνι κι άλλους χώρους ενός λαϊκού σπιτιού όπως ακριβώς ήταν αυτά περίπου εφτά δεκαετίες πριν…

Δωμάτια εμπλουτισμένα με δεκάδες –άλλα μεγάλα, άλλα πολύ μικρά- αντικείμενα εποχής που δημιουργούν ένα ντεκόρ μιας άλλης εποχής που διαθέτει την ικανότητα να σε «ταξιδέψει» μέσα στο χρόνο… κι αυτή η ικανότητα αποτελεί την επιτυχία της έκθεσης που «έστησε» με πολύ κόπο και περίσσιο μεράκι ο διακοσμητής Χάρης Κανελλακόπουλος θέλοντας να διατηρήσει τις οικογενειακές μνήμες αλλά –κυρίως- να δώσει το ερέθισμα ώστε το υλικό της να αποτελέσει την «μαγιά» για την δημιουργία ενός ιστορικού, λαογραφικού συλλόγου στον Πύργο.

«Ένας σύλλογος που θα μπορούσε να στεγαστεί σ` έναν κατάλληλο χώρο και ν` αποτελεί σημείο αναφοράς για την πολιτιστική ιστορία της πόλης μας. Η έκθεση μου αποτελεί μια πρόσκληση-πρόκληση για να συμβεί αυτό που, με διάφορες προσθήκες, θα μπορούσε να “γεννήσει” έναν επισκέψιμο χώρο, ένα μουσείο ίσως που θα “αφηγείται” ένα ξεχωριστό κομμάτι της ιστορίας της πόλης του Πύργου. Τα Υπνωτήρια του ΟΣΕ, οι αποθήκες του ΑΣΟ, το Μανωλοπούλειο που αναστηλώνεται είναι κάποια από τα κτίρια της πόλης που θα μπορούσαν να το στεγάσουν»… δήλωσε στην ΠΑΤΡΙΣ ο Χάρης Κανελλακόπουλος.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επισκεφθούν της έκθεση μέσω τηλεφωνικού ραντεβού (6977 577940).

Όλη η επικαιρότητα