Ηλεία

Πύργος: Πορεία και συγκέντρωση για την απεργία από το ΠΑΜΕ

Ακούστε το άρθρο

Απεργιακή συγκέντρωση οργάνωσε το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (Π.Α.ΜΕ.) το πρωί της Τετάρτης 2 Οκτωβρίου στον Πύργο και πιο συγκεκριμένα στην πλατεία του ΟΤΕ, προκειμένου να εκφράσει την αντίθεσή του στο νέο νόμο που η κυβέρνηση θα εισάγει στη Βουλή για ψήφιση και με τον οποίο αλλάζει τα δεδομένα όσον αφορά τη διαδικασία για την κήρυξη μιας απεργίας. Στην απεργία συμμετείχαν και πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων που διατράνωσαν την αντίθεσή τους στο νέο αυτό νόμο.

Μέχρι και σήμερα η απεργία προκηρυσσόταν και από τις διοικήσεις των συνδικαλιστικών οργάνων, με το νέο νόμο να απαιτεί γενική συνέλευση όπου για να είναι νόμιμη θα πρέπει να την εγκρίνουν το 50+1% των ταμειακώς εντάξει μελών. Επιπλέον, τέθηκαν και άλλα ζητήματα που αναφέρονται στο νέο νομοσχέδιο με το οποίο διαφωνούν οι εργαζόμενοι, που όπως υποστηρίζουν οι συνδικαλιστές πλήττουν κυρίως τους εργαζόμενους.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Τρύφωνας Αθανασόπουλος, θέλησε να διαδώσει μέσα από την ομιλία του την ανάγκη για ενότητα και δράση, δυο στοιχεία που όπως χαρακτήρισε θα αποτελούν το επόμενο διάστημα τη δύναμη του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Δεν παρέλειψε όμως να εστιάσει και στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που σύμφωνα με τον ίδιο προωθεί ένα είδος ανάπτυξης που μόνο σε όφελος της κοινωνίας και των εργαζομένων δε θα είναι, βάζοντας στο «γύψο» το συνδικαλιστικό κίνημα και στοχεύοντας κυρίως στα πρωτοβάθμια σωματεία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Συνταξιούχων ΙΚΑ Πύργου και Περιχώρων Παναγιώτης Γιάνναρος, στάθηκε στο στίγμα που έχει δώσει η κυβέρνηση με την ένταση του αυταρχισμού, το ηλεκτρονικό φακέλωμα και μια σειρά αντεργατικών και αντιλαϊκών νομοσχεδίων, καθώς και αόριστων υποσχέσεων για τη δημιουργία προσδοκιών με επιδόματα, τη στιγμή που το εισόδημα εργαζόμενων και συνταξιούχων έχει κατακρεουργηθεί. Έκανε εκτενή αναφορά στο νόμο Κατρούγκαλου και όλη την αντιασφαλιστική νομοθεσία, ενώ επικεντρώθηκε και στην προετοιμασία κατάργησης του δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, της υγείας, την παραπέρα εμπορευματοποίησή της καθώς και την προώθηση των τριών πυλώνων (εθνική σύνταξη, επαγγελματικά ταμεία και ιδιωτική ασφάλιση).

Την κεντρική ομιλία ανέλαβε η πρόεδρος του σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κάστρου-Κυλλήνης Ζωή Τσάση, η οποία θέλησε να εστιάσει ιδιαίτερα στο νέο νόμο της κυβέρνησης, του οποίου στόχος είναι η κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και η μείωση της δράσης των συνδικάτων. Εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή της στα μέτρα της κυβέρνησης ΝΔ που ουσιαστικά στέκονται ενάντια στον εργατικό κόσμο, τονίζοντας πως πλέον το μόνο που μένει στο λαό είναι ο κοινός αγώνας προκειμένου να διεκδικήσουν όσα προσπαθεί η κυβέρνηση να τους πάρει και για τα οποία έχουν γίνει τεράστιοι αγώνες κατά το παρελθόν.

Όλη η επικαιρότητα