Ηλεία

Πύργος-Πράσινο: Τα σχολεία άνοιξαν, τα παιδιά απέχουν…

Ακούστε το άρθρο

Με εισαγγελική παρέμβαση άνοιξαν χθες τα δυο σχολεία, χωρίς όμως να γίνει μάθημα λόγω απουσίας των παιδιών

 

Ανοιχτά σχολεία χωρίς όμως μαθητές μέσα σε αυτά γίνεται; Και όμως γίνεται…

Παρότι με εισαγγελική παρέμβαση, άνοιξαν χθες το 10ο Δημοτικό Πύργου και το δημοτικό Πρασίνου, οι γονείς δεν έστειλαν τα παιδιά τους για μάθημα και είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την αποχή αν δεν βρεθεί γρήγορα λύση.

Και ποια είναι η καλύτερη λύση γι’ αυτούς; Να μοιραστούν καλύτερα τα παιδιά των Ρομά στα σχολεία του δήμου και όχι η πλειοψηφία τους να έρθει στα δυο συγκεκριμένα δημοτικά.

Αν δεν βρεθεί λύση, δεν πρόκειται να γίνει μάθημα στις αίθουσες των δυο δημοτικών, ενώ ήδη από χθες οι γονείς στο Πράσινο άρχισαν να παίρνουν τα παιδιά τους και να τα πηγαίνουν στο Βούναργο!

Και ξαναρωτάμε. Ανοιχτά σχολεία χωρίς όμως μαθητές μέσα σε αυτά γίνεται;

 

Ανάστατοι οι γονείς
στο Πράσινο

Οι γονείς στο δημοτικό Πρασίνου είναι ανάστατοι μετά τις τελευταίες εξελίξεις και δηλώνουν αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν όσον αφορά τα αιτήματά τους. Μάλιστα την Κυριακή μπορεί να γίνει λαϊκή συνέλευση στην κοινότητα για να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις των γονέων. Για τις τελευταίες εξελίξεις μάλιστα ανέφεραν χαρακτηριστικά :

Διονύσιος Ρωμαίος πρόεδρος του χωριού

«Το σχολείο το άνοιξαν με εισαγγελική παραγγελία, εμείς δεν δημιουργήσαμε κανένα θέμα, αλλά οι γονείς αποφασίσαμε να μεταφέρουμε όλα τα παιδιά στο Βούναργο και θα περιμένουμε εκ νέου απόφαση. Αν η κα. Ασημακοπούλου δεν αλλάξει απόφαση εγώ σαν πρόεδρος του χωριού θα κάνω λαϊκή συνέλευση την Κυριακή για περεταίρω ενέργειες και μετά θα δούμε. Δεν ξέρω τι άλλο μπορούμε να κάνουμε, πλέον το σχολείο γίνεται γκέτο. Όλα τα παιδιά του χωριού φεύγουν από το σχολείο μας. Εμείς ζητήσαμε να μας φέρουν παιδιά όσο μας αναλογεί στα 11 παιδιά που είχαμε, όπως έκαναν και στο 10ο που στα 80 παιδιά που είχαν πήγαν 8 παιδιά Ρομά. Δεν μπορούν στα 11 τα δικά μας να φέρνουν 14 και 18 παιδιά. Αυτά τα παιδιά είναι και σε μεγαλύτερη ηλικία και δεν μπορούν να συμβαδίζουν με τα δικά μας. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για να φύγουν τα παιδιά μας».

 

Σπύρος Χροναράκης

«Σήμερα ανοίξαμε το σχολείο και απ’ ότι βλέπεται και εσείς ήρθαμε να πάρουμε τα παιδιά μας και να τα κάνουμε μεταγραφή στο Βούναργο. Όλοι δυστυχώς μας πέταξαν στην άκρη. Δεν τους νοιάζει για τίποτα. Θα το παλέψουμε βέβαια ακόμη, παρότι θα πάμε τα παιδιά μας στο Βούναργο. Δεν υπάρχει κάτι άλλο να κάνουμε. Τελειώνουμε εκεί. Πλέον το σχολείο μας θα έχει μόνο παιδιά Ρομά. Είχαν πει πως κάποια στιγμή θα παρέμβει η πρωτοβάθμια. Το πότε θα γίνει αυτό δεν το ξέρω».

Κακαράκης Σπύρος

«Σήμερα βλέπουμε στο χωριό μας κάτι πρωτόγνωρο. Να φεύγουν τα παιδιά μας από το δημοτικό τους σχολείο και να πηγαίνουν σε άλλα σχολεία. Και στο χωριό μας να μην μένει ούτε ένα παιδί και να έρχονται τα Ρομά. Το πρόβλημα μας δεν είναι ότι έρχονται παιδιά Ρομά. Είναι ο μεγάλος αριθμός που έρχεται. Εμείς ζητούσαμε δίκαιη κατανομή σε όλα τα σχολεία. Αυτό δεν έγινε και νιώθουμε έναν ρατσισμό έναντι στα παιδιά τα δικά μας. Είναι πολύ θλιβερό αυτό που γίνεται σήμερα εδώ, είμαστε όλοι πολύ στενοχωρημένοι. Θα προσπαθήσουμε να δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε. Ο δήμος Πύργου δεν ήταν σύμφωνος, αλλά παρ’ όλα αυτά είναι σαν μην υπάρχει. Επίσης οι πληροφορίες που είχαμε ότι θα ανοίξει άλλο σχολείο και θα μεταφερθούν εκεί τα παιδιά Ρομά ήταν ένα ψέμα. Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για μας η μεταφορά των παιδιών μας σε άλλο σχολείο, μας έβγαλαν εκτός προγραμματισμού. Εμείς επαναλαμβάνω δεν έχουμε πρόβλημα με τα παιδιά των Ρομά. Απλά ζητούσαμε δίκαιη κατανομή».

Όλη η επικαιρότητα