Ηλεία

Πύργος: Προβληματισμός & αντιδράσεις από τους επαγγελματίες για τα νέα μέτρα – «Φάρσα μας κάνουν;»

Βλέπουν τα νέα μέρα ως ακόμη ένα πλήγμα...

Την έντονη αντίδραση των εκπροσώπων του κλάδου του λιανεμπορίου, της εστίασης και των κομμωτών προκάλεσε η ανακοίνωση των νέων μέτρων ειδικά για ανεμβολίαστους από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.

Ήδη έχουν αρχίσει να διαμαρτύρονται για τα νέα μέτρα, τονίζοντας πως θα αποτελέσουν ακόμα ένα πλήγμα για τον κλάδο τους, ενώ επισημαίνουν ότι θα υπάρξουν και ενέργειες διαμαρτυρίας από σωματεία και συλλόγους.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, που θα τεθούν σε ισχύ από το Σαββάτο 6 Νοεμβρίου, οι ανεμβολίαστοι πολίτες για να έχουν πρόσβαση στα εμπορικά καταστήματα, στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης και στα κομμωτήρια, θα πρέπει να κάνουν και στη συνέχεια να επιδεικνύουν αρνητικό rapid test, σε αντίθεση με τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία και τις εκκλησίες, για τα οποία δεν ισχύουν τα νέα μέτρα.

Πλέον στις εισόδους των καταστημάτων θα ελέγχονται τόσο οι ανεμβολίαστοι πελάτες όσο και οι εμβολιασμένοι και μάλιστα με διπλό έλεγχο, τόσο με σκανάρισμα του πιστοποιητικού όσο και της ταυτότητας.

Αυστηρότερα όμως είναι τα μέτρα και για τους ανεμβολίαστους υπαλλήλους του λιανεμπορίου, όπου υποχρεωτικά πλέον θα προσέρχονται με δύο rapid test την εβδομάδα ανεξάρτητα από το αντικείμενό τους. Οι εργοδότες θα πρέπει να ορίσουν υπεύθυνο των ελέγχων, ο οποίος και θα εξετάζει πριν την είσοδο των εργαζομένων στο χώρο το rapid test, ενώ το αποτέλεσμα του τεστ θα πρέπει να καταχωρείται και στην ψηφιακή πλατφόρμα.

«Δε μπορούμε να κάνουμε τους χωροφύλακες» δηλώνουν οι έμποροι στην εφ. «Πατρίς»

Ηλίας Ξανθούλης: Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πύργου

«Δυστυχώς με την ανακοίνωση των νέων μέτρων, για άλλη μια φορά, καλούμαστε να γίνουμε χωροφύλακες. Πρόκειται για μέτρα ανεφάρμοστα τα οποία μας οδηγούν στο κλείσιμο των επιχειρήσεων. Η αντίφαση είναι στα σουπερ μάρκετ είναι όλοι ελεύθεροι. Ούτε τεστ απαιτείται, ούτε υπάρχει  περιορισμός στα τετραγωνικά μέτρα. Ύστερα από μια τόσο μεγάλη κρίση, προσπαθούμε να ορθοποδήσουμε στην περίοδο των ενδιάμεσων εκπτώσεων αλλά και των Χριστουγέννων, αλλά τα νέα μέτρα μας εμποδίζουν.

Εμείς θα συγκαλέσουμε διοικητικό συμβούλιο μέσα στις επόμενες ήμερες για να δούμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και πώς να αντιδράσουμε σε αυτό το μέτρο, ενώ για τον ίδιο λόγο είμαστε σε συνεννόηση και με την Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και επιχειρηματικότητας.»

Μέλτης Βασιλακόπουλος

«Τα νέα μέτρα σίγουρα θα επηρεάσουν αρνητικά το λιανεμπόριο και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις . O κλάδος έχει πληγεί πάρα πολύ τα τελευταία δύο χρόνια και αυτά τα μέτρα είναι ταφόπλακα στις τοπικές επιχειρήσεις.

Από πλευρά μας ελέγχεται το ζήτημα του κόσμου μέσα στα μαγαζιά και πρέπει να κοιτάξουν αλλού για να λυθεί το πρόβλημα και να αναζητήσουν ευθύνες.»

Ξένια Ζούβελου

«Δεν περιμέναμε αυτά τα μέτρα. Παλεύουμε να κρατήσουμε τα μαγαζιά μας με νύχια και με δόντια.

Θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στην αγορά και εμείς δε μπορούμε να είμαστε αστυνόμοι στα ιδία μας τα μαγαζιά και να στεκόμαστε στην πόρτα για να ελέγχουμε τους καταναλωτές.»

Σπύρος Βασιλακόπουλος

«Τα πράγματα δυσκολεύουν ολοένα και περισσότερο τους καταστηματάρχες. Η αγορά δυστυχώς πάει πίσω.

Τα μέτρα θα έχουν αρνητικό πρόσημο στην τοπική αγορά, γιατί ωθούν τον κόσμο στο ηλεκτρονικό εμπόριο.»

Καταστήματα εστίασης: «Δε φταίει μόνο η εστίαση για την αύξηση των κρουσμάτων»

Γιώργος Νεοφώτιστος

«Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης θα μας επηρεάσουν σε μεγάλο ποσοστό και θα έχουν αντίκτυπο στην κίνηση του μαγαζιού.

Ηδη υπάρχουν προβλήματα στα καταστήματα, αφού η δουλειά είναι ακόμα μειωμένη ενώ τα ποσοστά εμβολιασμού στο  νομό μας είναι ιδιαίτερα χαμηλά.»

Αλέκος Τομαρόπουλος

«Ο κόσμος θα σταματήσει να βγαίνει και τα μαγαζιά δε θα έχουν τη δουλειά που θα έπρεπε να έχουν. Σιγά σιγά θα υπάρξει ένα ντόμινο απολύσεων και οικονομικών προβλημάτων.

Από ότι φαίνεται δεν ενδιαφέρεται η κυβέρνηση για την εστίαση γιατί για ακόμα μια φορά εφαρμόζονται ημίμετρα και όχι ουσιαστικά μέτρα.»

Ντέγιαν Μιλοσέσκι

«Για άλλη μια φορά την ‘’πληρώνει’’ η εστίαση. Η κατάσταση χειροτερεύει και μας αναγκάζουν να μη μπορούμε να δουλέψουμε.

Ταυτόχρονα το γεγονός ότι ο νομός μας είναι πολύ χαμηλά στα ποσοστά εμβολιασμού θα αναγκάσει τον κόσμο που δεν χει εμβολιαστεί να μείνει σπίτι του.»

Σάκης Θεοδωρακόπουλος

«Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα τώρα δυσκολεύουν, αφού τόσο καιρό οι ανεμβολίαστοι είχαν τη δυνατότητα να κάθονται στον εξωτερικό χώρο του μαγαζιού χωρίς rapid test.

Θα έχουν πρόβλημα όλα τα μαγαζιά και ευελπιστώ να τελειώσει γρήγορα αυτή η κατάσταση γιατί δε θα μπορέσουμε να αντέξουμε. Θεωρώ ότι και άλλοι χώροι ανεβάζουν τα κρούσματα και είναι άδικο να την ‘’πληρώνει’’ πάντα η εστίαση.»

Γιάννης Διονυσόπουλος: Πρόεδρος Σωματείου Κομμωτών Ηλείας

Οι ανεμβολίαστοι θα μπαίνουν στα κομμωτήρια κατόπιν ραντεβού και με την επίδειξη rapid test. Οι εμβολιασμένοι θα μπαίνουν κανονικά και θα τους ταυτοποιούμε στην πόρτα, ζητώντας και την ταυτότητα των πελατών.

Αυτό το μέτρο  είναι δύσκολο για τα κομμωτήρια. Προβλέπω πάλι να δουλεύουν τα ‘’βαλιτσάκια’’ στα σπίτια και πρέπει να βρούμε τρόπο να το αντιμετωπίσουμε. Με την ομοσπονδία κάναμε κάποια έγγραφα για να δούμε αν μπορούν να μπαίνουν οι ανεμβολιαστοί όπως πριν μέσα στα κομμωτήρια, αφού ήδη ισχύον τα μέτρα με τις μάσκες και αποστάσεις.»

Όλη η επικαιρότητα