WEB tv Ηλεία

«Καλό ταξίδι Χριστίνα»… Σε κλίμα οδύνης η κηδεία της 30χρονης Χριστίνας – Ανδριάνας Σταμοπούλου στον Πύργο (PHOTOS – VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

Σε κλίμα απέραντης θλίψης και οδυρμού εκατοντάδες κόσμου συνόδευσαν το πρωί της Πέμπτης την 30χρονη Χριστίνα-Ανδριάνα Σταμοπούλου στην τελευταία της κατοικία στο 1ο νεκροταφείο Πύργου (Άγιοι Πάντες). Η απώλεια της 30χρονης που έχασε τη ζωή της το πρωί της Τετάρτης, σε εργατικό δυστύχημα στο Κατάκολο, προκάλεσε Πανελλήνιο ενδιαφέρον και κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει ότι έφυγε τόσο νωρίς από την ζωή…

Η νεκρώσιμη ακολουθία έγινε πρωτοστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανού στον Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονα στον Πύργο όπου συνέρευσαν εκατοντάδες ρομά, από την Ηλεία αλλά και διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Πόνος… άλλοτε βουβός, άλλοτε με λυγμούς και οδυρμούς, κυριάρχησε εντός και εκτός του ναού. Τραγικές φιγούρες ο σύζυγος της 30χρονης και οι συγγενείς της που με κενό βλέμμα ρωτούσαν «γιατί να συμβεί αυτό;»… το χειροκρότημα-χαιρετισμός από τους παρόντες όταν το φέρετρο βγήκε από το ναό προκάλεσε ρίγος…

Ακολούθως ξεκίνησε πομπή με κατεύθυνση προς το νεκροταφείο… εκεί η Χριστίνα-Ανδριάνα οδηγήθηκε στην τελευταία κατοικία της εν μέσω σπαραγμών…

Η Χριστίνα-Ανδριάνα, μητέρα δυο ανήλικων παιδιών, εργαζόταν στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Πύργου (σ.σ. με 8μήνη σύμβαση) και το πρωινό της περασμένης Τετάρτης βρισκόταν στο πίσω μέρος του απορριμματοφόρου στην περιοχή «Συκιά» του Κατακόλου. Από αδιευκρίνιστη αιτία έχασε την ισορροπία της και βρέθηκε στο οδόστρωμα, την ώρα που το όχημα βρισκόταν σε κίνηση, με αποτέλεσμα να συνθλιβεί, χάνοντας λίγο αργότερα τη ζωή της…

Μεταξύ άλλων στην κηδεία της 30χρονης έδωσαν το παρόν ο αντιδήμαρχος Πύργου Βασίλης Σειντής, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Πύργου Γιώργος Ανδριόλας και ο πρ. πρόεδρος του Δ.Σ. Πύργου Στάθης Καννής.

Δαπάνη του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμων Πύργου/Αρχαίας Ολυμπίας/Ζαχάρως η κηδεία

Να σημειωθεί ότι μετά από έκτακτη συνεδρίαση του, την Τετάρτη, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμων Πύργου/Αρχαίας Ολυμπίας/Ζαχάρως αποφάσισε οικονομική συνεισφορά για τα έξοδα της κηδείας από το ταμείο του συλλόγου, ενώ κατατέθηκε και στεφάνι στην μνήμη της Χριστίνας-Ανδριάνας Σταμοπούλου.

ΜΠΑΡΑΖ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ – ΦΟΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΓΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ

«Όχι αλλά μεροκάματα θανάτου»

Συνεχίσθηκε και χθες το μπαράζ ανακοινώσεων και καταγγελιών από συλλόγους και φορείς με αφορμή το εργατικό δυστύχημα που στοίχησε τη ζωή  της 30χρονης Χριστίνας-Ανδριάνας Σταμοπούλου. Πιο συγκεκριμένα:

ΠΟΕ – ΟΤΑ

Η ΠΟΕ- ΟΤΑ αναφέρει πως: «Σε πέντε ημέρες δύο ακόμη εργαζόμενοι συμβασιούχοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχασαν τη ζωή τους. Σκοτώθηκαν εν ώρα υπηρεσίας, στην αποκομιδή των απορριμμάτων. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι πόση

αδιαφορία πλέον; Πόσο αίμα πρέπει να χυθεί για να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες και τα Υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών προκειμένου να

λάβουν άμεσα μέτρα για να σταματήσουν να προστίθενται συνεχώς νέα ονόματα στη «μαύρη» λίστα των δυστυχημάτων στους Ο.Τ.Α.;

Η «μαύρη» λίστα των δυστυχημάτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

αναδεικνύει πλέον εγκληματικές ευθύνες. Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. έχει επισημάνει πώς απαιτείται η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού που θα εκπαιδευτεί κατάλληλα και όχι η παροχή εργασίας Ορισμένου Χρόνου από ανθρώπους που δεν προλαβαίνουν να εκπαιδευτούν με αποτέλεσμα να «θυσιάζονται» στο βωμό της εξυπηρέτησης συμφερόντων.

Εργατικό Κέντρο Πύργου

Το Εργατικό Κέντρο Πύργου αφού υπενθυμίζει την εκδήλωση που είχε διοργανώσει τον περασμένο Μάιο με θέμα «Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία – Εργατικά ατυχήματα» αναφέρει πως: «Με συνεχείς παρεμβάσεις μας ότι η πίεση που ασκείται από τους εργοδότες προς τους εργαζόμενους και η μη τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας έχει ως αποτέλεσμα το (προ)χθεσινό θανατηφόρο ατύχημα. Για το Εργατικό Κέντρο Πύργου ο ανθρώπινος παράγοντας έχει τη ΜΕΓΙΣΤΗ ΑΞΙΑ. Καλούμε για άλλη μια φορά όλους τους εργαζόμενους και τους εργοδότες να τηρούν τους κανονισμούς και τα μέτρα ασφαλείας που προβλέπει η νομοθεσία ώστε να μην θρηνήσουμε κι άλλα θύματα».

Εργαζόμενοι ΔΕΗ

Η Ένωση Διοικητικού και Οικονομικού Προσωπικού ΔΕΗ Ηλείας τονίζει ότι: « Η εργατική τάξη θρηνεί το 18ο μέλος της που έχασε τη ζωή του στην διάρκεια της εργασίας του το δίμηνο Ιούλιος – Αύγουστος του 2017. Η απάντηση δεν μπορεί να είναι γενική και αόριστη αλλά απάντηση με καθαρά ταξικά χαρακτηριστικά. Από πλευράς εργαζομένων επιβάλλεται να δυναμώσει ο αγώνας για την προστασία της υγείας και της ίδιας μας της ζωής στους χώρους εργασίας. Να δυναμώσει ο αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας».

ΟΓΕ Πύργου

Η Ομάδα Γυναικών Πύργου μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) τονίζει ότι «Η υποκρισία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν πρέπει να ξεγελάσει τους εργαζόμενους γιατί με την στάση της διευκολύνει την εκμετάλλευση και την ασυδοσία των επιχειρήσεων απέναντι στους εργαζόμενους (ειδικά των γυναικών) για τη μείωση του κόστους της εργατικής δύναμης και την αύξηση των κερδών τους, ενώ η ανθρώπινη ζωή γι’ αυτούς κατέχει την τελευταία θέση θεωρώντας τους ανθρώπους του μόχθου αναλώσιμους».

Λαική Συσπείρωση

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πύργου τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι: «Καθημερινά πληθαίνουν τα εργατικά ατυχήματα στους δήμους λόγω της εντατικοποίησης της εργασίας, της έλλειψης προσωπικού, της 24ωρης λειτουργίας, των ελλιπών μέτρων προστασίας, χωρίς τη κατάλληλη εκπαίδευση, με την εργασιακή ανασφάλεια να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια των εργαζομένων. Δυστυχώς έφτασε και στο δήμο μας. Άλλο ένα θύμα της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας των δημάρχων προστέθηκε στη μακάβρια λίστα των εργαζομένων που έχασαν τη ζωή τους την ώρα της δουλειάς. Όσο και να αποποιούνται τις ευθύνες κυβέρνηση και οι διοικήσεις της πλειοψηφίας των δήμων φέρουν τεράστιες ευθύνες για την πλειοψηφία των εργατικών ατυχημάτων αφού τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων σχεδόν στο σύνολο των δήμων ήταν και είναι ανύπαρκτα προκειμένου να μειωθεί όσο περισσότερο γίνεται το λεγόμενο μισθολογικό κόστος. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με τους νόμους που ψήφισε, μαζί με την υλοποίηση της αντεργατικής νομοθεσίας των προηγούμενων κυβερνήσεων, έβγαλαν από τη μέση ό,τι τους εμπόδιζε, ανάβοντας ουσιαστικά το πράσινο φως στην εργοδοσία να γίνει ακόμη πιο αδίστακτη απέναντι στους εργαζόμενους προκειμένου να εξασφαλιστεί ή ακόμα και να αυξηθεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

Νομαρχιακή Λαικής Ενότητας

Για «νέο εργατικό έγκλημα με συμβασιούχο του δήμου Πύργου νεκρό» μιλά η Νομαρχιακή Επιτροπή Λαϊκής Ενότητας Ηλείας. «Τα απανωτά, ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο, θανατηφόρα συμβάντα στον τομέα της καθαριότητας, που, κατά πλειοψηφία, αφορούν συμβασιούχους εργαζόμενους, δεν είναι στην ουσία ατυχήματα, αλλά εγκλήματα σε βάρος εργαζόμενων, οι οποίοι δουλεύουν εντατικά, υπό μεγάλη πίεση μέσα σε δρόμους με πολλή κίνηση να τελειώνουν γρήγορα, συχνά με διπλοβάρδιες και χωρίς να τηρούνται συνθήκες όχι μόνο υγιεινής, αλλά και ασφάλειας. Έντεκα άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή στο χώρο εργασίας τους ,τον Αύγουστο, εκατοντάδες οι τραυματίες και αρκετοί  οι βαριά τραυματίες που δεν μπορούν πια να ξαναεργαστούν. Στην Ελλάδα των μνημονίων και της κατεδάφισης των εργατικών δικαιωμάτων δε γίνονται “έξοδα” για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.»

Οικολόγοι – Πράσινοι

Η Πολιτική Κίνηση Ηλείας των Οικολόγων Πράσινων αναφέρει πώς: «Η απώλεια της συμπολίτισσας μας θα πρέπει να αποτελέσει την αιτία για να σταματήσουν, πλέον, τα φαινόμενα της έλλειψης μέτρων ασφάλειας και υγιεινής, της εντατικοποίησης της εργασίας που προκαλεί κόπωση με μοιραία αποτελέσματα, της αντικατάστασης έμπειρου προσωπικού με νέο, συνήθως «φθηνότερου» που τις περισσότερες φορές δεν διαθέτει ουσιαστική εκπαίδευση. Μαζί με τα κακοσυντηρημένα οχήματα και τον ελλιπή εξοπλισμό, όλα τα παραπάνω, είναι χρόνια φαινόμενα που δεν θα πρέπει να κρύβονται, ούτε να αντιμετωπίζονται με ευχολόγια. Καλούμε τους ΟΤΑ και τα αρμόδια Υπουργεία να επέμβουν άμεσα και δραστικά κάνοντας πράξη τα δίκαια και βάσιμα αιτήματα των φορέων εργαζόμενων στην αποκομιδή απορριμμάτων».

Όλη η επικαιρότητα