Εκπαίδευση Ηλεία

Πανελλαδικές 2017: Πρεμιέρα με… επιστημονικές αναζητήσεις – Χωρίς προβλήματα οι εξετάσεις σε Πύργο & Αμαλιάδα

Ακούστε το άρθρο

Στον αυριανό τους ρόλο ως επιστήμονες, κλήθηκαν να «μπουν» οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων και χθες το πρωί ρίχτηκαν στη μάχη των Πανελλαδικών Εξετάσεων, εξεταζόμενοι στο μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας. Οι περισσότεροι βγήκαν από τα εξεταστικά κέντρα με πλατιά χαμόγελα, αφού το θέμα της έκθεσης αποτελεί διδαγμένο θεματικό άξονα της Γ’ Λυκείου.

[ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΕΔΩ]

Το κουδούνι χτύπησε στις 8:00 το πρωί και σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από τους 979 υποψήφιους, στις εξετάσεις συμμετείχαν 952 μαθητές (σ.σ οι 23 προφορικά εξεταζόμενοι), ενώ απείχαν 27, αριθμός που θεωρείται σχετικά μικρός.

Το θέμα…

Οι υποψήφιοι, διαγωνίσθηκαν σε διασκευασμένο κείμενο από ομιλία του Γρηγόρη Σκαλκέα στην Ακαδημία Αθηνών. Το κείμενο προσεγγίζει τον ρόλο της επιστήμης στη σύγχρονη εποχή και τονίζει την αναγκαιότητα της ηθικής συγκρότησης των επιστημόνων. Όσον αφορά την έκθεση, το θέμα της χαρακτηρίστηκε «κλασσικό» με τους υποψήφιους να καλούνται να αναφερθούν στη συνεισφορά της επιστήμης για την αντιμετώπιση των σημαντικότερων σύγχρονων προβλημάτων εστιάζοντας στα ηθικά εφόδια.

Με προσευχή και οδηγίες

Στο 4ο Λύκειο Πύργου, όπου βρέθηκε χθες το πρωί η εφημ. «Πατρίς», η διευθύντρια και πρόεδρος του Εξεταστικού Κέντρου κα Γεωργία Χαρδαβέλλα, ευχήθηκε καλή επιτυχία στους υποψήφιους μαθητές του σχολείου και τους έδωσε χρήσιμες συμβουλές για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων. Αναλυτικές οδηγίες για τα αντικείμενα που πρέπει να έχουν μαζί τους, για τη μη χρήση κάθε τύπου ηλεκτρονικής συσκευής, για την σωστή αναγραφή των στοιχείων τους στα τετράδια αλλά και για την διαχείριση του χρόνους, έδωσε στους υποψήφιους η κα Αγγέλικα Παπαγεωργίου, όπως και οι επιτηρητές σε κάθε τάξη, απαντώντας στις απορίες των παιδιών.

Όλα ομαλά…

Η πρώτη ημέρα και για τους υποψήφιους των Γενικών Λυκείων κύλησε ομαλά και όλα λειτούργησαν «άψογα», όπως χαρακτηριστικά είπε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, Βασίλης Δημητρέλλος, που δήλωσε μεταξύ άλλων πως «…οι εξετάσεις διεξήχθησαν μέχρι στιγμής άψογα δεν υπήρξαν προβλήματα. Οι Λυκειακές επιτροπές –επιτηρητές ήταν στην θέση τους και ανταποκρίθηκαν στην αποστολή τους. Τα θέματα στις 8:30 είχαν φτάσει στα εξεταστικά κέντρα και δόθηκαν έγκαιρα στους υποψηφίους, ενώ έως τις 12:00 είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία των εξετάσεων σε όλα τα εξεταστικά κέντρα». Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία πως και όλα θα πάνε εξίσου καλά έως και το τελευταίο μάθημα, ενώ δεν παρέλειψε να συμβουλεύσει τους υποψήφιους να συνεχίσουν την προσπάθειά τους με θάρρος και ψυχραιμία.

[Νάνσυ Σπυροπούλου (n_spyropoulou@yahoo.gr)]

Πρεμιέρα με… θετικό πρόσημο για τις Πανελλαδικές εξετάσεις στα Γενικά Λύκεια του δήμου Ήλιδας, καθώς τα θέματα στη Νεοελληνική Γλώσσα δεν φαίνεται να δυσκόλεψαν ιδιαίτερα τους υποψηφίους.

[ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΕΔΩ]

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και απ’ ότι φαίνεται για τους περισσότερους υποψηφίους η αρχή ήταν καλή και φυσικά εύχονται το ίδιο και για τη συνέχεια!

Στο 1ο Γενικό Λύκειο Αμαλιάδας διαγωνίστηκαν 65 υποψήφιοι, στο 2ο Γενικό Λύκειο 106 από το συγκεκριμένο σχολείο και άλλοι 7 από το Εσπερινό σχολείο Αμαλιάδας και στο Λύκειο Σιμοπούλου οι υποψήφιοι είναι 14 ωστόσο χθες προσήλθαν στην εξέταση οι 12 και σημειώθηκαν δύο απουσίες.

Ικανοποιημένοι

Τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας, που είναι μάθημα γενικής παιδείας και διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι από όλες τις ομάδες προσανατολισμού, δόθηκαν στις 9 το πρωί και οι περισσότεροι υποψήφιοι εξάντλησαν το χρονικό περιθώριο των τριών  ωρών που είχαν στην διάθεσή τους, έτσι οι πρώτες αποχωρήσεις από τα εξεταστικά κέντρα έγιναν λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι.

Νωρίτερα, κατά την άφιξή τους στα εξεταστικά κέντρα και αφού χτύπησε το κουδούνι, έλαβαν οδηγίες από τους καθηγητές, παρέδωσαν τα κινητά τους τηλέφωνα (όσοι είχαν μαζί τους) και τις τσάντες τους και πήραν το δρόμο για τις σχολικές αίθουσες.

Κατά την αποχώρησή τους οι περισσότεροι εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι, καθώς το θέμα της επιστήμης και της τεχνολογίας συμπεριλαμβανόταν στην ύλη της Γ’ Λυκείου, οπότε δεν συνάντησαν ιδιαίτερες δυσκολίες αφού το είχαν διδαχθεί, ενώ δεν παρουσιάστηκαν προβλήματα ούτε στα ερωτήματα.

Βέβαια, ήταν θέμα που απαιτούσε ιδιαίτερη προσοχή από τους υποψηφίους και καλή προετοιμασία, για να μπορέσει κάποιος να συγκεντρώσει υψηλή βαθμολογία.

Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότεροι φαίνεται να αφήνουν πίσω τους το άγχος της πρώτης ημέρας και έχουν βάλει πλώρη για τα επόμενα μαθήματα.

Αύριο Παρασκευή οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών θα διαγωνιστούν στο μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και της Ομάδας Προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής, θα διαγωνιστούν στα Μαθηματικά.

[Μαρία Καραμπάτση (karabatsimaro@yahoo.gr)]

Όλη η επικαιρότητα