Ηλεία

Πύργος: Στα δικαστήρια για κεραία κινητής τηλεφωνίας

Ακούστε το άρθρο

Ασφαλιστικά μέτρα για την απομάκρυνση κεραίας κινητής τηλεφωνίας που τοποθετήθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 σε χώρο πολυκατοικίας στην οδό Ερμού και Φειδίου στον Πύργο, κατέθεσαν δεκαέξι κάτοικοι της περιοχής τα οποία συζητήθηκαν χθες στο Πρωτοδικείο Ηλείας.

Οι κάτοικοι ζητούν να απομακρυνθεί η κεραία από την περιοχή τους καθώς, όπως καταθέτουν στα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν υποβάλλει, από τον περασμένο Δεκέμβριο η ακτινοβολία που εκπέμπει η κεραία κινητής, ακόμα και μέσα στα όρια που θέτει η ελληνική πολιτεία, είναι επιζήμια για την υγεία τους. Στη συζήτηση χθες, παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου πύργου – Ολυμπίας, Ευάγγελος Παπαγεωργίου καθώς και ο δικηγόρος Πύργου, Γιάννης Σπηλιόπουλος που έχει αναλάβει την υπεράσπιση των δεκαέξι κατοίκων.

«Είχαν ορισθεί να συζητηθούν τα ασφαλιστικά μέτρα δεκαέξι συμπολιτών μας κατά μιας εταιρείας κινητής τηλεφωνίας για μια κεραία που τοποθετήθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 σε ένα κτήριο σε κεντρικό σημείο της πόλης του Πύργου και από τον χρόνο εκείνο οι άνθρωποι προσπαθούν να την απομακρύνουν και βεβαίως να πάψει η λειτουργία της γιατί αποδεδειγμένα και βάσιμα θεωρούν όπως τουλάχιστο προκύπτει και από διεθνείς μελέτες ότι η εκπομπή και η ακτινοβολία που εκπέμπεται είναι επιζήμια προς τους ανθρώπους.
Η εκδίκαση από την πλευρά την δική μας εκτιμώ ότι πήγε πολύ καλά, βεβαίως πάντα υπάρχει μια σχετική επιφύλαξη διότι η συγκεκριμένη κεραία είναι αδειοδοτημένη, δηλαδή η ελληνική πολιτεία, έχει θέσει κάποια όρια τα οποία, η συγκεκριμένη κεραία όπως και οι περισσότερες στην Ελλάδα δεν τα υπερβαίνουν, αλλά αυτό δεν είναι το κριτήριο σχετικά με τον αν είναι επιζήμια. Το δικαστήριο καλείται να κρίνει όχι μόνο επί νομικών θεμάτων αλλά και επί θεμάτων που έχουν να κάνουν με διεθνείς μελέτες, με εκπομπές, ακτινοβολίες κλπ είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα. Εμείς κάναμε την προσπάθειά μας αποδείξαμε ότι οι άνθρωποι δεν αποδέχονται τα όρια τα οποία μπορεί να έχουν τεθεί και ότι αγωνίζονται για το ευ ζην για ένα υγιές περιβάλλον», ανέφερε σε δηλώσεις του λίγο αργότερα στην εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» ο δικηγόρος Πύργου, Γιάννης Σπηλιόπουλος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ιατρικού Συλλόγου Πύργου – Ολυμπίας, Ευάγγελος Παπαγεωργίου, τόνισε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος έχει ήδη αποφασίσει για τις 10 Ιουνίου, την πραγματοποίηση εκδήλωσης – ενημερωτικής ημερίδας που θα αφορά την επικινδυνότητα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας.
«Από την ημερίδα θα βγουν ορισμένα συμπεράσματα τα οποία θα είναι πράγματι καταδικαστικά για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας που μέχρι τώρα δεν σέβονται κανέναν μα κανέναν, γιατί είναι ο οικονομικός παράγοντας που διέπει τα πάντα. Δεν μπορεί κάθε εκατό μέτρα να έχουμε σπείρει κεραίες και με ενδείξεις μεγάλες νομίζω ότι πλέον είναι η πηγή καρκίνων διαφόρων μορφής».

Όλη η επικαιρότητα