Αγροτικά Ηλεία

Πύργος: Σταφύλια ήσαν κάποτε…

Τους κόπους τους να πηγαίνουν στράφι αντικρίζουν οι σταφιδοπαραγωγοί των τοπικών κοινοτήτων της Βροχίτσας, του Ελαιώνα, του Αμπελώνα, των Φωναίτικων και της Κορυφής του δήμου Πύργου!

Η ζημιά που προκάλεσε η «Νεφέλη» με τις ασταμάτητες βροχές της, την περασμένη εβδομάδα, κάθε μέρα που περνάει γίνεται μεγαλύτερη αφού ο καρπός (σταφύλι), έχει σαπίσει σε μεγάλο βαθμό με την δυσοσμία και τα κουνούπια να κάνουν έντονη την παρουσία τους στα χωράφια των καλλιεργητών.

Οι παραγωγοί μιλούν για ολοκληρωτική καταστροφή κάτι που εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς κάνοντας μια βόλτα σε ένα σταφιδοχώραφο και χωρίς να έχει κάποιες ιδιαίτερες γνώσεις…

Ζητούν επίσης να βρεθούν στα χωράφια τους γεωπόνοι του ΕΛΓΑ προκειμένου να εκτιμήσουν ιδίοις όμμασοι το μέγεθος της ζημιάς που λίγο απέχει από… την ολοκληρωτική καταστροφή!

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βροχίτσας Δημήτρης Δημητρουλόπουλος τόνισε πως: «Μέχρι την προπερασμένη Δευτέρα λέγαμε ότι είχαμε μια σχετικά καλή χρονιά για τη σταφίδα. Τα σταφύλια ήταν μια χαρά, μια ζωγραφιά, είχαμε κάνει όλη τη διαδικασία με πολλά έξοδα, έχοντας φτάσει σχεδόν 20 μέρες πριν τον τρύγο. Μετά όμως από την 5νθήμερη ασταμάτητη βροχόπτωση μπορεί πλέον να δει κανείς τα σταφύλια να σαπίζουν. Μας είπαν οι γεωπόνοι να ραντίσουμε την Παρασκευή με εξειδικευμένα φάρμακα κάτι που κάναμε με συνέπεια να αυξηθεί το κόστος στα 90-100 ευρώ τα 500 κιλά αντί 20 που ήταν με τα συμβατικά! Ο μέσος παραγωγός βγάζει σοδειά γύρω στους 5 τόνους, δηλαδή 10 500άρια. Μιλάμε δηλαδή για ένα επιπλέον κόστος 1.000 ευρώ. Και οι ειδικοί μας λένε ότι πρέπει να συνεχίσουμε το ράντισμα και την επόμενη εβδομάδα… Θα επιθυμούσαμε η επόπτρια του ΕΛΓΑ κα Πανταζοπούλου, αυστηρή αλλά δίκαιη, να επισκεφθεί τα χωράφια μας το συντομότερο δυνατό για να δει ότι υπάρχει 100% ζημιά και να μας πει αν πρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε ή να τα παρατήσουμε και να κλαίμε την μοίρα μας!».

Ο Κώστας Μπαμπίλης, πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ελαιώνα, ανέφερε ότι: «Η ζημιά που πάθαμε δεν είναι μυστικό. Πρέπει άμεσα οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ να έρθουν στα χωράφια μας να κάνουν εκτίμηση της ζημιάς και να κινητοποιηθεί η Περιφέρεια. Το πιο βασικό και πιο σοβαρό όμως είναι οι βουλευτές του νομού να ενεργοποιηθούν και να πάνε στον υπουργό και να γίνει και επερώτηση στη Βουλή για να πάρουν απόφαση ότι οι σταφιδοπαραγωγοί πάθανε σοβαρές ζημιές κι αν δεν αποζημιωθούμε από τον ΕΛΓΑ δεν θα μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε τη Κορινθιακή σταφίδα».

Τέλος ο σταφιδοπαραγωγός Νίκος Κατελούζος δήλωσε ότι: «Θα ήθελαν να μάθω γιατί όταν οι γεωπόνοι έρχονται και κάνουν τις εκτιμήσεις, βγάζουν τα πορίσματα μετά από μήνες; Περιμένει ο κόσμος να πληρωθεί και δεν έχει να φάει… έχουν εντολή να μην βγάζουν πορίσματα άμεσα; Δεν έχουν γεωπόνους; Ας φροντίσει η Κυβέρνηση να τους βρει. Εδώ μιλάμε για καταστροφή… δεν θα `χει ο κόσμος να φάει, να πληρώσει ΕΦΚΑ, Εφορία, λογιστή, τέλη κυκλοφορίας, ασφάλειες, παιδιά που σπουδάζουν! Που θα τα βρεις τα λεφτά όταν είσαι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης και δεν έχεις άλλο εισόδημα; Πληρώνουμε τις εισφορές μας στο 100%… γιατί μας χρωστούν ακόμα το 30% των περσινών αποζημιώσεων;».

Όλη η επικαιρότητα