Ηλεία

Πύργος: Στον Κούβελο ο σταθμός του ΕΚΑΒ Ηλείας

Ακούστε το άρθρο

Σε νέο χώρο στεγάζεται τα τελευταία 24ώρα ο σταθμός του ΕΚΑΒ Ηλείας ύστερα από την μετακόμιση του από το νοσοκομείο του Πύργου, σε χώρο του κτιρίου του Πολιτιστικού – Αθλητικό Κέντρο Κούβελου στην ανατολική πλευρά της πόλης.

Η παραχώρηση του χώρου έγινε από πλευράς δήμου Πύργου προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για επέκταση κλινών στο νοσοκομείο του Πύργου για αντιμετώπιση τυχόν περιστατικών κοροναιού…

Οι εργασίες ξεκίνησαν από την περασμένη Τρίτη και μέσα σε λίγες ημέρες υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι και άλλοι τεχνικοί πραγματοποίησαν εργασίες προκειμένου να διαμορφωθεί κατάλληλα και να μπορέσει να φιλοξενήσει τον σταθμό του ΕΚΑΒ. Στο χώρο έγινε απολύμανση, τοποθετήθηκαν έπιπλα και έγινε σύνδεση ίντερνετ ενώ κάποια μικρά πρακτικά προβλήματα αναμένεται να λυθούν κι αυτά άμεσα.

Σημειώνεται ότι το κτίριο του Κούβελου δεν χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια και ο δήμος Πύργου το θεώρησε ως κατάλληλο –τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή- για να στεγαστεί, για όσο χρόνο κριθεί απαραίτητος, η δομή προνοσοκομειακής περίθαλψης.

Επισημαίνεται πως το σημείο που βρίσκεται πλέον ο σταθμός θεωρείται ιδανικό αφού έχει άμεση πρόσβαση προς το νοσοκομείο, την πόλη του Πύργου, την Κρέστενα, την Αρχαία Ολύμπια, την Ανδρίτσαινα κ.ο.κ.

Ιδιαίτερα για την πόλη του Πύργου η πρόσβαση των ασθενοφόρων θα είναι αμεσότερη, ελαχιστοποιώντας τον χρόνο επέμβασης για τους διασώστες των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ. Χρόνος που –έστω μειωμένος και για 1-2 λεπτά- μπορεί να σώσει ζωές…

Μιλώντας για τη μεταφορά του σταθμού ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος δήλωσε πως «Με ευθύνη των προηγούμενων δημοτικών αρχών το κτίριο του κούβελου δεν χρησιμοποιούνταν εδώ και αρκετά χρόνια. Πάνω στην κρίση μας ζητήθηκε να διευκολύνουμε για ορισμένο χρονικό διάστημα τη στέγαση του ΕκΑΒ προκειμένου να υπάρξει επέκταση κλινών στο νοσοκομείο του Πύργου για αντιμετώπιση τυχόν περιστατικών κορωνοϊού.

Ήταν κάτι που δεν μπορούσαμε να αρνηθούμε κι ως δήμαρχος ανταποκρίθηκα αμέσως. Θα υπάρξουν κι αποφάσεις συλλογικών οργάνων για την παραχώρηση όμως αυτή την ώρα έχει αξία η χρησιμότητα και πόσο γρήγορα ανταποκρινόμαστε. Με το προσωπικό του ΕκΑΒ έχω συνεργαστεί στο πρόσφατο παρελθόν ως γιατρός έχοντας κάνει πολλές διακομιδές περιστατικών. Το ΕκΑΒ είναι μια δομή, ανεξάρτητη από το νοσοκομείο που ο κόσμος έχει ταυτίσει με τα ασθενοφόρα. και στην Πάτρα ο σταθμός δεν βρίσκεται στο νοσοκομείο του Ρίου, αλλά εκτός. Πρόκειται για μια δομή προνοσοκομειακής περίθαλψης με εξειδικευμένο προσωπικό για την αντιμετώπιση ακόμα και βαρέων περιστατικών. Δεν μιλάμε για απλούς μεταφορείς αλλά ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό. Πιστεύω ότι είναι μια δομή που πρέπει να εξετάσουμε την περαιτέρω παραμονή της στην περιοχή».

Ο κ. Αντωνακόπουλος πρόσθεσε επίσης πως «Με μια κίνηση δεν γίνεται να επαναφέρουμε το χώρο στην προηγούμενη χρήση του, την Πολιτιστική. Θα κάνουμε πράγματα εδώ, τα έχουμε ήδη προγραμματίσει, όπως η προστασία του χώρου, η οδική σύνδεση, κ.α. Χρειάζεται κινητοποίηση φορέων και θεσμών για να αποκτήσει Πολιτιστικό περιεχόμενο αυτός ο χώρος αν και η υγεία, η διάσωση του ανθρώπου, είναι το πρώτο στοιχείο Πολιτισμού. Θεωρώ πάντως πως η λειτουργία του κέντρου θα εμπεδώσει κι ένα αίσθημα ασφαλείας στην Ανατολική πλευρά της πόλης του Πύργου που θα αποκτήσει και μια σχετική κίνηση. Ας μην ξεχνάμε πάντως ότι μιλάμε για μια λύση ανάγκης όπου η πανδημία μας αναγκάζει να παίρνουμε γρήγορα αποφάσεις, οι οποίες πολλές φορές είναι επ` ωφελεία του κοινού».

Όλη η επικαιρότητα