Ηλεία

Πύργος: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα και συλλαλητήριο από γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές

Προκειμένου το Υπουργείο Παιδείας να μην προχωρήσει στις συγχωνεύσεις των τμημάτων που έχει ήδη αποφασίσει σε αρκετά γυμνάσια του νομού. 

Ενωμένοι στον αγώνα που έχουν ξεκινήσει για να αποκατασταθεί η αδικία, τόνισαν ότι είναι οι γονείς, σε χθεσινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν

Οι σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων που είναι υπό κατάληψη, λόγω της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει στην μείωση τμημάτων, σε πρώτη φάση στα γυμνάσια, παραχώρησαν χθες συνέντευξη τύπου στην Περιφερειακή Διεύθυνση Ηλείας, όπου τόνισαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους έως ότου δικαιωθούν.

Οι γονείς των μαθητών των σχολείων που είναι υπό κατάληψη, κάλεσαν εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές να συμμετάσχουν στη σημερινή συγκέντρωση και στο συλλαλητήριο που θα διεξαχθεί ακολούθως

Κάλεσαν μάλιστα μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, να συμμετάσχουν στην σημερινή κινητοποίηση που θα γίνει στον Πύργο, με συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο και κατόπιν με πορεία έως την Περιφερειακή Διεύθυνση και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Στη συνέντευξη τύπου που έδωσαν στάθηκαν στα μειονεκτήματα που έχει η απόφαση του υπουργείου για τις συγχωνεύσεις τμημάτων, τονίζοντας ότι πέρα από το γεγονός ότι κινδυνεύουν τα παιδιά να νοσήσουν και να διασπείρουν το ίο, υπάρχει θέμα και με την διδασκαλία, αφού όσο περισσότερα παιδιά είναι σε ένα τμήμα, τόσο πιο δύσκολο είναι να μπορέσει ο εκπαιδευτικός να υλοποιήσει το εκπαιδευτικό του έργο.

Θοδωρής Τσίπας ( 3ο Γυμνάσιο Πύργου): «Αυτή η επιλογή του Υπουργείου Παιδείας έχει έντονο αντιεκπαιδευτικό χαρακτήρα»

Πρώτος μίλησε ο κος Θοδωρής Τσίπας γονέας μαθητών του 3ου Γυμνασίου Πύργου που ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε εδώ γονείς από το 3ο και το 4ο γυμνάσιο Πύργου, από το γυμνάσιο Καράτουλα, το γυμνάσιο Λάλα, του Πελοπίου και της Ζαχάρως. Σαν να μην έφταναν τα εκπαιδευτικά και μαθησιακά κενά τη σχολική χρονιά που διανύουμε, που προστέθηκαν στα περσινά κενά λόγω της τηλεκπαίδευσης και της μη ομαλής λειτουργίας των σχολείων κατά την περίοδο της πανδημίας, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας στην λογική του κόστους – οφέλους, προχωρά σε συγχωνεύσεις τμημάτων στην περιοχή μας και σε όλη τη χώρα. Θύματα αυτής της πολιτικής είναι τα σχολεία, που πριν από λίγο προανέφερα, μαζί με άλλα σχολεία του κάμπου, στο Βαρθολομιό, στην Αμαλιάδα, το 2ο ΕΠΑΛ, στην Βάρδα. Έχουμε δε βάσιμες υπόνοιες ότι θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τη στιγμή λοιπόν που γίνεται μεγάλη προσπάθεια και κάτω από αντίξοες συνθήκες να μαζευτούν τα ασυμμάζευτα των μορφωτικών και ψυχολογικών επιπτώσεων, από τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας, τη στιγμή που οι 18 μήνες της πανδημίας ανέδειξαν με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο ότι θα πρέπει να μειωθούν οι μαθητές στα τμήματα για λόγους υγιεινής και ασφάλειας, αλλά και να καλυφθούν τα μαθησιακά κενά, το Υπουργείο Παιδείας αντί να προχωρήσει στην πρόσληψη προσωπικού, επιλέγει να υλοποιήσει πρακτικές που επιφέρουν αρνητικές παιδαγωγικές και υγειονομικές συνέπειες, με συγχωνεύσεις σχολείων και υποβιβασμού σχολείων. Αυτή η επιλογή του Υπουργείου Παιδείας έχει έντονο αντιεκπαιδευτικό χαρακτήρα, αφού αγνοεί το γεγονός ότι η εκπαιδευτική διαδικασία έχει ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα».

Κατόπιν ο κος Τσίπας στάθηκε στις συναντήσεις που είχαν με τους βουλευτές, αλλά και με άλλους φορείς, όπως ο Αντιπεριφερειάρχης κος Γιαννόπουλος και ο δήμαρχος Πύργου κος Αντωνακόπουλος, αλλά και με τον ιατρικό σύλλογος Ηλείας, όπου όλοι αναγνώρισαν ότι είναι δυσμενές το μέτρο συγχώνευσης των τμημάτων εν μέσω πανδημίας και τόνισαν ότι θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για να μην προχωρήσουν τα σχέδια της Κυβέρνησης.

Τέλος ο κος Τσίπας κάλεσε σήμερα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, στις 12:00 στο δημαρχείο Πύργου και στη συνέχεια θα γίνει πορεία μέχρι το διοικητήριο, όπου βρίσκεται η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ηλείας. Επίσης τόνισε για άλλη μία φορά ότι η μόνη λύση είναι η πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικών για την κάλυψη των κενών στα σχολεία.

Μαρίνα Αντωνοπούλου (Γυμνάσιο Ζαχάρως) :  «Είμαστε αντίθετοι σε αυτή την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας»

Από την πλευρά της η κα Μαρίνα Αντωνοπούλου που εκπροσωπούσε το γυμνάσιο Ζαχάρως ανέφερε.

«Και το δικό μας σχολείο είναι σε κατάληψη, έχουμε επισκεφτεί μαζί με τα άλλα σχολεία τους πολιτικούς του νόμου μας και έχουμε και ένα ψήφισμα από το δήμο Ζαχάρως, ότι μας συμπαραστέκεται. Είμαστε αντίθετοι σε αυτή την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, που θέλει να στοιβάξει μέσα σε μία αίθουσα των 35 τετραγωνικών όπως είναι το γυμνάσιο Ζαχάρως, 27 παιδιά και από τρία τα τμήματα δηλαδή να γίνουν δύο».

Δήμητρα Καραγιάννη (Γυμνάσιο Λάλα) : «Με μια προφορική εντολή μάθαμε για τις συγχωνεύσεις»

Ακόμη η κα Δήμητρα Καραγιάννη που εκπροσώπησε τους γονείς του γυμνασίου Λάλα τόνισε για το θέμα.

«Η συγχώνευση σε μας έγινε στο τμήμα της δευτέρας γυμνασίου, που από δύο τμήματα, ουσιαστικά με μία προφορική εντολή από ότι πληροφορηθήκαμε και εμείς ένα πρωινό, έγινε ένα. Το σχολείο μας έχει αίθουσες, τα παιδιά ξεκίνησαν το σχολείο σε αυτά τα δύο τμήματα, οι καθηγητές ακολούθησαν κανονικά το πρόγραμμά τους και όλα αυτά ανατράπηκαν από μία προφορική εντολή. Εμείς ως περιοχή έχουμε και την ιδιαιτερότητα ότι είμαστε μία πυρόπληκτη περιοχή, η καθημερινότητα των γονιών είναι δύσκολη, γιατί καταστράφηκαν περιουσίες και τώρα ήρθε η συγχώνευση να προστεθεί και να μας δημιουργήσει ένα επιπλέον πρόβλημα. Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε ως γονείς και αυτό φαντάζομαι ότι απασχολεί την κοινή λογική, είναι πως υπήρχε ο κορωνοϊός 20 μήνες τώρα και τα παιδιά παρακολουθούσαν μαθήματα μέσω webex και ξαφνικά, ενώ ξέρουμε ότι ο κορωνοϊός βρίσκεται σε έξαρση οι τάξεις συγχωνεύονται και γίνονται υγειονομικές βόμβες. Με ποιό κριτήριο πάρθηκε αυτή η απόφαση;».

Όλη η επικαιρότητα