Αγροτικά Ηλεία

Πύργος: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αγροτών στον κόμβο Αγ. Γεωργίου – Άντεξαν και στο κρύο

Ακούστε το άρθρο

Τον αγώνα της ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα που όλα αυτά τα χρόνια της οικονομικής ύφεσης έχουν «καταστρέψει» τα κοινωνικά στρώματα με χαμηλό εισόδημα, πραγματοποίησε χθες το πρωί στον κόμβο της Αγίου Γεωργίου η ΟΑΣΗ με την πρώτη κινητοποίησή της για το 2019. Ικανοποιητική η προσέλευση του κόσμου, με το τσουχτερό κρύο ωστόσο να εμποδίζει να έρθουν και να συμμετέχουν ακόμα περισσότεροι.

Ο πρωτογενής τομέας έχει υποστεί τεράστιες αλλαγές όλα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, με αγρότες και κτηνοτρόφους να έχουν αποφασίσει να ξεσηκωθούν και να φωνάξουν για όσα παράνομα τους έχουν αφαιρεθεί. Ανάμεσα στα βασικά αιτήματα-απαιτήσεις τους, βρίσκεται το ασφαλιστικό ζήτημα, το αφορολόγητο που αποτελεί γενική επιθυμία όλων να φτάσει στα 12000€, το μη κατασχέσιμο στους λογαριασμούς τους, οι επιδοτήσεις που έφτασαν φέτος μόνο τα 7500€, η ανάγκη για ολόκληρες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, καθώς και το μεγάλο κόστος παραγωγής για το οποίο θα πρέπει να δοθεί λύση αλλά και το φθηνό πετρέλαιο και τα εφόδια που θα έπρεπε να λαμβάνουν όσοι ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα.

Επιπρόσθετα, η μη αποπληρωμή των προϊόντων από εμπόρους αποτελεί έναν ακόμα «βραχνά» για τον εργατικό κόσμο. Ο αντιπρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης εστίασε σημαντικά στα σχέδια της ΟΑΣΗ για τις επόμενες ημέρες και στο μήνυμα που θέλουν να μοιραστεί παντού: «Πρόκειται για απλή προειδοποίηση, επιθυμώντας οι αγρότες να συσπειρωθούν γύρω από την ομοσπονδία και να πάψουν να είναι ραγιάδες. Είμαστε εδώ και κάνουμε συσκέψεις για να στήσουμε μπλόκο στις 28 Ιανουαρίου. Θα αποφασίσουμε που και πότε θα στηθεί το μπλόκο όπως κάθε φορά δημοκρατικά όλοι μαζί »

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Χρήστος Γιαννόπουλος συνομίλησε με αγρότες και κτηνοτρόφους για τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο πρωτογενής τομέας, τονίζοντας με λεπτομέρεια τις ενέργειες της κυβέρνησης που κάθε χρόνο στερεί όλο και περισσότερα πράγματα από τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο της χώρας. Στη συνέχεια ακολούθησε συμβολικό κλείσιμο της Εθνικής Οδού Πύργου Πατρών και συγκεκριμένα στο ρεύμα από Πάτρα προς Πύργο όπου με συνθήματα θέλησαν να δώσουν το δικό τους αγωνιστικό τόνο στην κινητοποίηση, ενώ δεν παρέλειψαν να σκορπίσουν και σανό με γάλα στο πεζοδρόμιο της Εθνικής Οδού. Να σημειωθεί πως στην κινητοποίηση το παρόν έδωσε και ο πρόεδρος της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Πύργου» Χρήστος Γιάνναρος, μαζί με τον μέλος της παράταξής του Γιάννη Τεφάνη.

Κλείνοντας, είναι προγραμματισμένη για τις 20 Ιανουαρίου η συμμετοχή της ΟΑΣΗ σε σύσκεψη στο Μεσολόγγι, με τις Ομοσπονδίες Πελοποννήσου, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας να συμμετέχουν προκειμένου να αποφασίσουν τις ενέργειές τους για την 28η Ιανουαρίου που θα υπάρξουν πανελλαδικά μπλόκα και να εξετάσουν τα σημεία που θα γίνουν αυτά.

Όλη η επικαιρότητα