Ηλεία

Πύργος: Συγκέντρωση για τις εδαφικές διεκδικήσεις από την Μονή Καλαβρύτων – «Πολιτική λύση τώρα!..»

Εκατοντάδες πολίτες και αγρότες όλων την ηλικιών, με μαύρες σημαίες και πανό, γέμισαν τόσο τον εξωτερικό, όσο και τον εσωτερικό χώρο του Θεματικού Πάρκου «Ξυστρή» δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι το άδικο παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες του δε θα περάσει.
Ακούστε το άρθρο

Κάθε προσδοκία ξεπέρασε η χθεσινή ευρεία σύσκεψη – συγκέντρωση που κάλεσαν οι πρόεδροι των κοινοτήτων και αγροτικοί σύλλογοι με θέμα «Διεκδίκηση των αγροτικών εκτάσεων από την Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων Αροανίας, που βρίσκονται εντός διοικητικών ορίων των τοπικών κοινοτήτων Χειμαδιού, Κουτσοχέρας του Δήμου Πύργου και την τ.κ. Περιστερίου του Δήμου Ήλιδας».

Εκατοντάδες πολίτες και αγρότες όλων την ηλικιών, με μαύρες σημαίες και πανό, γέμισαν τόσο τον εξωτερικό, όσο και τον εσωτερικό χώρο του Θεματικού Πάρκου «Ξυστρή» δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι το άδικο παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες του δε θα περάσει. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν και οι εκπρόσωποι της πολιτικής σκηνής, της αυτοδιοίκησης αλλά και της αγοράς, δείχνοντας έτσι τη διαμόρφωση ενός κοινού μετώπου, με μοναδικό σκοπό την τελική δικαίωση, ζητώντας παράλληλα να κτήματα που κληρονόμησαν από γενιά γενιά και μετατράπηκαν στους κόπους μιας ολόκληρης ζωής, να μείνουν στα χέρια τους.

Στη μεγαλύτερη συγκέντρωση που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια για το ζήτημα αυτό, το κεντρικό μήνυμα ήταν «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ», κάτι που τόνισε και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας κ.Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, αφού μια νομοθετική ρύθμιση, όπως είπε, πρώτον θα είναι χρονοβόρα και δεύτερον δεν είναι σίγουρο για το κατά πόσο θα ευσταθεί.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με τις ομιλίες των προέδρων των Τ.Κ Χειμαδιού, Κουτσοχέρας και Περιστερίου, κ.κ Μπουλούμπαση, Μητρόπουλου και Παναγιωτόπουλου, οι οποίοι όντας πλέον αγανακτισμένοι δε θέλησαν να πουν και πολλά, τόνισαν όμως αμφότεροι ότι δε μπορεί η εκκλησία να διώξει  τον κόσμο από τα χωράφια του, ενώ απέρριψαν και ευθύνες στους πολιτικούς για τη διαχείριση του θέματος, ζητώντας ευθέως να δώσουν πολιτική λύση.

Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: Δήμαρχος Πύργου  

«Η συμπεριφορά της κεντρικής πολιτείας είναι αδιάφορη και καταστροφική, σε ένα ζήτημα που είναι θέμα επιβίωσης για τους αγρότες στην ήδη παραμελημένη Ηλεία. Η συγκέντρωση αυτή είναι μόνο η αρχή. Είναι η σπίθα που θα ανάψει τη φλόγα. Μην ξεχνάτε ότι τις μεγαλύτερες αλλαγές σε αυτή ρη χώρα τις έκανε ο λαός. Αυτός ο τόπος έχει λαμπρά παραδείγματα στα αγροτικά κινήματα. Ήδη έχω αναλάβει πρωτοβουλία για να συναντήσω τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τις επόμενες ημέρες. Να βρει λύση η πολιτεία και να διώξει από πάνω μας αυτό το κατάλοιπο της τουρκοκρατίας. Από την πλευρά τους οι βουλευτές μας έχουν ‘’όπλα’’ στα πλαίσια της Βουλής για να σηκώσουν και άλλο το θέμα. Εμείς θα δούμε τον υπουργό με την επιτροπή. Από εκεί και πέρα θα ζητήσουμε και στο Μέγαρο Μαξίμου συνάντηση και θα πάμε άλλοι τόσοι εκεί. Δεν είμαστε παρείσακτοι της ιστορίας αυτού του τόπου».

Θοδωρής Βασιλόπουλος: Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης

«Άλλη μια μαύρη ημέρα για τον τόπο μας. Αυτό το θέμα που έχει χρονίσει δείχνει ότι κάτι δεν έγινε καλά τα προηγούμενα χρόνια. Οι άνθρωποι που τόσα χρόνια καλλιεργούν τα κτήματα τους, τους πετάνε τώρα έξω και είναι σα να μην υπάρχουν, και ας πληρώνουν τόσα χρόνια για αυτά. Οι κάτοικοι των χωριών περιμένουν να ακούσουν προτάσεις και λύσεις πριν χάσουν τις περιουσίες τους. Όλοι μας έχουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί. Πρέπει πλέον να στηρίξουμε ουσιαστικά όλους τους κατοίκους. Έχουμε καταλήξει όμως ότι το ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε κεντρικό επίπεδο. Μεταξύ κράτους, εκκλησίας και κατοίκων».

Παναγιώτης Μπράμος: Περιφερειακός Σύμβουλος

«Το πρόβλημα υπάρχει τουλάχιστον από το 2018.Τότε δε μπορέσαμε να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος της ζημιάς που βλέπουμε σήμερα. Θα έλεγα ότι είναι η ώρα της σύνεσης και της ένωσης των δυνάμεων. Από κοινού θα πρέπει να κάτσουμε σε ένα τραπέζι, και είτε μέσα από τη νομοθετική διαδικασία, είτε μέσα από τη διοικητική διαδικασία να βρούμε ένα κοινό τόπο και η εκκλησία και οι φορείς και οι πολίτες, ώστε κανένας να μην εκδιωχθεί από τα χωριά μας».

Διονύσης Καλαματιανός: Βουλευτής Ηλεία ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ  

«Αν δεν ήσασταν εσείς αυτά τα χωράφια δε θα καλλιεργούνταν. Εσείς με τον ιδρώτα σας τους έχετε δώσει αυτή την αξία που έχουν σήμερα. Όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις αναγνωρίζουν τεκμήριο υπέρ της εκκλησιαστικής περιουσίας και του δημοσίου. Το 2018 δεν υπήρχε κτηματολόγιο, δεν υπήρχε συγκεκριμένη έκταση την οποία διεκδικούσε η μονή. Σήμερα η μονή έρχεται και δηλώνει την περιουσία σας και σήμερα κινδυνεύετε με την απώλεια. Και σήμερα πρέπει να δοθούν λύσεις. Εμείς είμαστε παρόντες και είμαστε εδώ. Όπως και την προηγούμενη φορά. Είμαστε δίπλα σας. Το θέμα έχει έρθει ήδη στη Βουλή και έχω καταθέσει ερώτηση από τις 19 Ιανουαρίου 2022 και ζητάω από τους υπουργούς να μου πουν ποιές ενέργειες θα κάνουν για να μη χαθεί η περιουσία των αγροτών. Δεν είναι δυνατόν οι αγρότες να χάσουν το βιός τους. Και ζητάω από το κτηματολόγιο να μας πουν πόσα δικαιώματα χάνονται με συγκεκριμένα στοιχεία».

Μιχάλης Κατρίνης: Επικεφαλής Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΚΙΝΑΛ  

«Ήρθα εδώ για να σας πω τη δική μου αλήθεια. Πρέπει να δούμε πως το πρόβλημα που υπάρχει μπορούμε να το μετασχηματίσουμε σε προσπάθεια λύσης. Ψηφίστηκαν νόμοι που κανείς δε τους αντιλήφθηκε και σήμερα φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Αυτό το θέμα θα ανοίξει σε πολλές περιοχές της χώρας. Και θα κληθεί η πολιτεία, αν έχει το πολιτικό σθένος, να κάνει μια συλλογική διευθέτηση. Και ο κόσμος θα εγκαταλείψει τα χωράφια του και σε εσάς λένε ότι δε θα μπορείτε να καλλιεργείτε τα χωράφια σας. Είναι θέμα πολιτικής απόφασης και βούλησης, το πώς η πολιτεία μέσα από τη Βουλή θα ρυθμίσει όλα αυτά τα ζητήματα. Πρέπει να συνεχίσετε να καλλιεργείτε τα χωράφια σας και να μην έρθει κάποιος να σας πει, μετά από τόσες γενιές ότι αυτά δεν είναι δεν είναι δικά σας. Αυτό δικαιολογημένα προκαλεί αγανάκτηση και οργή. Και εμείς αυτή την αντίδρασή σας πρέπει να τη μεταφράσουμε σε σοβαρή δράση στα όρια της συνταγματικότητας. Όλοι οι βουλευτές, στο βαθμό που μας αναλογεί, θα πρέπει να κάνουμε όχι μόνο συνάντηση με τους υπουργούς, αλλά να κινηθούμε συντεταγμένα, συλλογικά, ομαδικά και με επιχειρήματα».

Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου: Βουλευτής Ηλείας Ν.Δ  

«Χωρίς την κινητοποίηση και τη συλλογική προσπάθεια δε θα πάρουμε τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε. Για αυτό το λόγο ανέλαβα την πρωτοβουλία αυτή την Τετάρτη να πάμε στο κτηματολόγιο. Μίλησα με τον κ.Σταθάκη, τον πρόεδρο του κτηματολογίου και μας περιμένει μαζί με μια αντιπροσωπεία από το νομό, να πάμε να δούμε τις λεπτομέρειες αυτού του πολύ σημαντικού ζητήματος και εν προκειμένω με το φάκελο στα χέρια μας να κάνουμε τις συναντήσεις μας, αφενός με τον κ.Γεωργαντά, που κατά πάσα πιθανότητα την μεθεπόμενη εβδομάδα θα έρθει στον Πύργο και με τον υπουργό Περιβάλλοντος τον κ.Σκρέκας».

Άγγελος Κολόσακας: Επικεφαλής «λαϊκής συσπείρωσης» Δήμου Ήλιδας  

«Το χωράφι ανήκει σε αυτόν που καλλιεργεί και σε αυτόν που ζει από αυτό. Το ΚΚΕ ήδη από το 2018 είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή που ζητούσαμε από την κυβέρνηση να μας πει τι θα κάνει έτσι ώστε να προστατεύσει τους κατοίκους από τις διεκδικήσεις της ιεράς μονής και να δώσει οριστική λύση, η οποία είναι η πολιτική. Νόμιμο είναι αυτό που συμφέρει τον μεροκαματιάρη. Και η επίκαιρη ερώτηση που καταθέσαμε συζητιέται αύριο (σ.σ σήμερα) στη Βουλή και είναι μια ευκαιρία να δούμε τις προθέσεις της κυβέρνησης».

Θοδωρής Βλαγκούλης: πολιτευτής Ελληνικής Λύσης  

«Η λύση είναι μία . Η πολιτική με νομοθετική ρύθμιση. Και αυτό θα πρέπει να μας εκφράζει όλους μας. Η απάντηση στην αδιαφορία της πολιτικής εξουσίας είναι «Μολών Λαβέ». Αυτή η συμπεριφορά είναι εθνική ντροπή, γιατί είναι κατάλοιπο της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Είναι ασέβεια σε όλους τους επαναστάτες του 1821 που απελευθέρωσαν τη γη τη δική μας. Η κεντρική εξουσία πρέπει να μη συνεχίσει να ανέχεται αυτή την ανάλγητη συμπεριφορά της μονής των Αγίων Θεοδώρων».

Δημήτρης Δημητρουλόπουλος: Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας  

«Το πρόβλημα είναι σοβαρό και δύσκολο στην επίλυσή του. Το σίγουρο είναι ότι δε το λύνουμε με τον τσακωνόμαστε μεταξύ μας. Οι ρίζες του προβλήματος ανάγονται στις ρίζες του 1920 και του 1930, σε νόμους που ψηφίστηκαν για συγκεκριμένους λόγους. Το νομικό πλαίσιο έτσι όπως υπάρχει αυτή τη στιγμή δεν είναι ευνοϊκό για αυτό το οποίο θέλουμε να κατορθώσουμε. Δεν υπάρχουν ιδιαίτερες χαραμάδες ελπίδας. Και με βάση αυτούς τους νόμους, τα δικαστήρια της χώρας επιλύουν χρόνια τέτοια ζητήματα προς όφελος των μονών. Από αυτή την έννοια το να αναζητηθούν άλλες λύσεις αυτή τη στιγμή είναι ο σοφότερη επιλογή».

Θανάσης Βομπίρης: Πρόεδρος ΟΑΣΗ  

«Έχουμε θέσει αυτό το ζήτημα σε όλες τις κινητοποιήσεις που κάναμε. Μόνο αγωνιστικά μπορούμε να το λύσουμε και να παρθεί πολιτική λύση από την κυβέρνηση. Για αυτό συγκντρωθήκαμε εδώ. Πολιτική λύση από την κυβέρνηση εδώ και τώρα».

Κωνσταντίνος Νικολούτσος: Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας

«Η προσπάθεια που κάνουμε πρέπει να έχει διάρκεια. Είναι καθοριστικό να συγκροτήσουμε μια ομάδα εργασίας που θα επεξεργαστεί το θέμα γιατί δε λύνεται αυτόματα. Κακώς αφήσαμε το θέμα τόσα χρόνια. Θέλουμε καλές ενέργειες, με αποτελεσματικότητα και διάρκεια».

Όλη η επικαιρότητα